خبرگزاری فارس: مدیرعامل مؤسسه جهاد نصر گفت: طرح احیای 550 هزار هکتار اراضی خوزستان و ایلام 30 هزار شغل ایجاد میکند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مقام معظم رهبری در سفر سال 1376 به منطقه خوزستان و ایلام بر تسطیح اراضی و احیای شبکههای آبیاری پایاب سدها تأکید فرمودند که در بررسیهای اولیه 800 هزار هکتار برآورد شد اما بعد از 10 سال که اجرای این طرح آغاز شد برآورد شد که در 550 هزار هکتار از اراضی پایاب سدهای خوزستان و ایلام تسطیح، زهکشی و شبکههای آبیاری ایجاد شود.
در حال حاضر مؤسسه جهاد نصر که یک موسسه عمومی غیر دولتی و وابسته به جهاد کشاورزی است، این طرح ملی بزرگ در منطقه خوزستان و ایلام را اجرا میکند.
هوشنگ گلابکش مدیرعامل مؤسسه جهاد نصر در نشست خبری در خصوص اجرای این پروژه اظهار داشت: اجرای این طرح از سال 1387 آغاز شد در گام نخست 9 ردیف اعتباری از معاونت راهبردی ریاست جمهوری برای اجرای طرح اخذ شد اما اعتبارات تخصیص یافته محدود است.
وی در خصوص اعتبارات گفت: سال 87 و 88 به میزان 94 میلیارد تومان، سال 89، 84 میلیارد، سال 90 به میزان 190 میلیارد تومان اختصاص یافت و سال 91 به میزان 309 میلیارد تومان مصوب شده است.
وی اضافه کرد: کل نیاز اجرای طرح 4 هزار میلیارد تومان است.
گلابکش در پاسخ به سؤال فارس در خصوص زمان اتمام پروژه گفت: این پروژه باید در برنامه پنجم توسعه پایان یابد اما بسته به میزان اعتبارت در صورت تأخیر در تخصیص اعتبار به زمان اجرای پروژه اضافه میشود.
گلابکش تصریح کرد: برای دولت، بخش خصوصی و کشاورزان روشن است که اتمام هرچه زودتر این پروژه میتواند اثرات مثبتی داشته باشد و به همین دلیل حمایت همه جانبه از این طرح میشود.
این مقام مسئول تصریح کرد: با اتمام این طرح 9.5 میلیون تن به تولید کشاورزی منطقه اضافه شده، درآمد کشاورزان تا 16 هزار و 500 میلیارد ریال اضافه میشود، همچنین، 30 هزار شغل جدید شامل 147 هزار شغل مستقیم و 153 هزار شغل غیر مستقیم اضافه میشود.
وی تصریح کرد: با اجرای این پروژه بزرگ ملی قطب کشاورزی در منطقه ایجاد میشود مهاجرتهای روستایی سامان مییابد، حاشیه شهرنشینی کاهش، امنیت اجتماعی گسترش و شاخصهای اقتصادی توسعه مییابد.
گلابکش در پاسخ به سؤال دیگر فارس که آیا مطالعات کارشناسی برای ایجاد زمینهای زراعی جدید صورت گرفته به نحوی که در آینده موجب تخریب مراتع نشود، گفت: تمام 550 هزار هکتار که این طرح در آن انجام میشود مطالعات کارشناسی شده و همزمان با اجرای شبکههای آبیاری شبکههای زهکشی هم ایجاد میشود.
گلابکش تصریح کرد: در این زمینه با وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو نیز تفاهمنامههایی برای تأمین منابع، در اولویت قرار دادن اجرای شبکههای اصلی توسط وزارت نیرو، کمک به خصوصیسازی تأسیسات آبی و شبکههای آبیاری داریم.
وی گفت: در هفته دولت 17 پروژه در سطح 21 هزار و 50 هکتار آماده بهرهبرداری است که هزینه اجرای آن 55 میلیارد و 340 میلیون تومان بوده و 4986 شغل مستقیم و 50 هزار شغل غیر مستقیم ایجاد میکند.
گلابکش گفت: در سال 87 و 88 حدود 31 هزار و 500 هکتار از اراضی شبکه فرعی، 6300 هکتار زهکشی زیرزمینی و 4700 هکتار تجهیز و نوسازی شده است.
وی ادامه داد: همچنین در سال 89، حدود 21 هزار و 200 هکتار شبکه فرعی، 890 هکتار زهکشی زیرزمینی و 4200 هکتار تجهیز نوسازی شده است.
وی گفت: در حال حاضر 55.1 درصد از این اراضی فاقد شبکه اصلی، 9.4 درصد در دست اجرا و 35.5 درصد اجرا شده است.
وی در خصوص موانع و مشکلات اجرای این طرح به داشتن معارض، کمبود ماشین آلات، ممنوعیت انتشار اوراق مشارکت و آلوده بودن زمینها به مین و خمپاره زمان جنگ اشاره کرد.