خبرگزاری فارس: یک کارشناس اقتصاد بینالملل گفت: هیئتهای تجاری ایران از فرصت برگزاری اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران برای مذاکرات تجاری استفاده کنند.
پرویز شریفی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به برگزاری اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران گفت: این فرصت بسیار خوبی است که هیئت های تجاری ایران میتوانند با هیئتهای تجاری نمایندگان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تهران مذاکرات تجاری و اقتصادی داشته باشند.
وی افزود: البته در فرصت اجلاس تأکید بر مباحث سیاسی است اما هیئتهای تجاری و اتاق بازرگانی میتوانند از این فرصت استفاده کنند.
این کارشناس اقتصاد بینالملل در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه ریاست دورهای جنبش عدم تعهد مرکب از 120کشور به ایران منتقل میشود آیا میتوان از این فرصت برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی و خنثی کردن آثار تحریم استفاده کرد، گفت: شرایط هر کشور به تناسب نوع رابطه سیاسی و اقتصادی است و به صرف قرار داشتن کشورها در جنبش عدمتعهد برای آنها هیچ تعهدی ایجاد نمیکند که روابط اقتصادی با ایران برقرار کنند.
شریفی افزود: مواضع داخلی کشورهای عضو جنبش عدم تعهد بسیار متنوع است و روابط اقتصادی بین این اعضا بستگی به جایگاه و نوع سابقه کاری و جاری هر کشور دارد.
وی افزود: طیف وسیعی از روابط اقتصادی و دیدگاههای متفاوت در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد وجود دارد و همه این کشورها در وضعیت اقتصادی موقعیت یکسانی ندارند.
شریفی تأکید کرد: بسیاری از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد رابطه اقتصادی نزدیکی با همدیگر دارند، به عنوان مثال روابط اقتصادی و تجاری بین ایران و هند و ایران و کشورهای آسیای جنوب شرقی خیلی خوب است، اما در عین حال برخی از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در مسائل تحریم ایران نیز مشارکت کردهاند.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: رابطه اقتصادی بین دو یا چند کشور به عوامل دیگری غیر از روابط صرف سیاسی بستگی دارد.
شریفی در مورد برقراری رابطه بین ایران و مصر به عنوان دو کشور مسلمان و قدرتمند با توجه به انتقال ریاست دورهای جنبش عدم تعهد از مصر به ایران افزود: رابطه مصر در چهارچوب روابط خاصی است که آن کشور نیز محدودیتهای مخصوص به خود دارد و نباید انتظار داشت مسائلی که در 30سال گذشته بین ایران و مصر گذشته ظرف یکسال کاملاً حل شود.
شریفی افزود: در عین حال رابطه اقتصادی و تجاری قبل از روابط سیاسی باید برقرار شود اما از یک اجلاسی که اهداف سیاسی دارد نمیتوان همه انتظارات اقتصادی و تجاری را برآورد کرد.
وی تأکید کرد: البته در طول برگزاری اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران فرصت خوبی وجود دارد که بین هیئتهای تجاری ایران و کشورهای شرکتکننده مذاکرات تجاری و اقتصادی برگزار شود.
کارشناس اقتصاد بینالملل اتاق بازرگانی ایران افزود: معمولاً شرکتکنندگان در اجلاس سیاسی آنقدر سرشان شلوغ است که به کارهای حاشیه نمیرسند اما در عین حال اتاق بارزگانی دنبال فعالیتهای تجاری خود و درصدد برگزاری زمینه مذاکره بین هیئتهای تجاری ایران و کشورهای عضو جنبش است.
شریفی در مورد حجم تجارت کشورهای عضو جنبش عدم تعهد گفت: طیف وسیعی از حجم تجارت بین این کشورها وجود دارد و باید درصدد مذاکرات دو و چند جانبه بین هیئتهای تجاری کشورها باشیم.
به گزارش فارس، بر اساس آمار گمرک ایران حجم تجارت ایران با کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به بیش از 43میلیارد دلار در سال میرسد.