سرانجام مبهم اکران "کلاه قرمزی" اکران "کلاه قرمزی و بچه ننه" همزمان با عید فطر میتوانست نویدبخش موقعیتی ناب برای برون رفت سینمای ایران از شرایط نامناسب کنونی باشد اما مجادلات غیرسینمایی و به نوعی لجبازی در مدیریت اکران باعث شد تا اطلاع ثانوی مخاطبان سینما از این پدیده بینصیب بمانند.
بیانیه مشترک تهیهکنندگان و پخشکننده سه فیلم اصلی اکران عید فطر که بر اساس آن اعلام شد بهرغم اعلام قبلی سه فیلم "بیخداحافظی"، "کلاه قرمزی و بچه ننه" و "ضدگلوله" از صبح امروز چهارشنبه روی پرده سینماها نخواهند رفت، حکم پردهبرداری رسمی از بحرانی دارد که چند ماهی است گریبانگیر مدیریت اکران در سینمای ایران شدهاست.
جالب اینکه این سه فیلم بخش خصوصی هر یک دارای امتیازاتی بودند که در اکران عید فطر میتوانستند خونی تازه به رگهای سینمای ایران بدمند. اتفاقی که متأسفانه لجبازی مدیران مانع از وقوع آن شد. در این بین مخاطبان پیگیر سینمای ایران که از اواخر سال گذشته و همزمان با جشنواره سیام فیلم فجر برای رونمایی از تازهترین حضور سینمایی کلاهقرمزی و دوستانش لحظهشماری میکردند با بهت نظارهگر این نابسامانیها هستند. اما آیا اقعاً باید پذیرفت پدیده کلاه قرمزی قربانی این لجبازیهای کودکانه در سطح مدیران سینمایی شدهاست؟
چرا باید قدر "کلاه قرمزی" را دانست؟
زوج ایرج طهماسب و حمید جبلی پیش از این در سینما و تلویزیون ایران ثابت کردند که میتوانند با یک فیلم سینمایی و یا مجموعه تلویزیونی و خلق شخصیتهای بیبدیل هر مخاطبی با سلیقههای متفاوت حتی در رده سنی مختلف را پای تلویزیون بنشانند و یا حتی به سینما دعوت کند.
فیلمهایی که طهماسب و جبلی در ارتباط با شخصیت کلاه قرمزی پس از ساخت مجموعههای تلویزیونی در همین ارتباط ساختند حتی تا سالها بعد جز پرفروشترین آثار سینمایی بود و چندین سال گذشت هیچ فیلمی نتوانست رکورد این فروش را بزند.
فیلمهایی که طهماسب و جبلی در ارتباط با شخصیت کلاه قرمزی پس از ساخت مجموعههای تلویزیونی در همین ارتباط ساختند حتی تا سالها بعد جز پرفروشترین آثار سینمایی بود و چندین سال گذشت هیچ فیلمی نتوانست رکورد این فروش را بزند.
"کلاهقرمزی و پسرخاله" که در سال 1373 ساخته شد در عرض حدود سه ماه با قیمت بلیط میانگین 80 تومان توانست در اکران تهران به رقم 171 میلیون تومان دست یابد. "کلاه قرمزی و سروناز" در سال 1381 نیز دیگر ساخته ایرج طهماسب با میانگین بهای بلیط 550 تومان موفق شد نزدیک به 550 میلیون تومان بهعنوان پرفروشترین فیلم سال هم دست یابد.
با این وجود و با توجه به استقبال مخاطبان از این فیلم اگر همین میزان فروش را در سال 91، با بلیت 6000 هزار تومانی مقایسه کنیم "کلاه قرمزی و بچه ننه" میتواند نزدیک به 13 میلیارد فروش داشته باشد. این رقم برای سینمای ایران شگفتی ساز است و حتی میتواند رکورد فروش را در سینمای پس از انقلاب بزند. فیلمی که حتی میتواند رکود گیشه سینماها از ابتدای امسال در سالنهای سینمایی را جبران کند.
کسی نگران سینما نیست!؟
اما حالا این فیلم در حال قربانی شدن است. "کلاه قرمزی و بچه ننه" قربانی تصمیمات و اختلافات اشتباه مدیران سینمایی میشود. کسی در این شرایط نگران سینما نیست. در صورتی که اکران این فیلم آشتی دوباره مردم با سینما است. در این میان و در کنار اختلافات پیش آمده بین حوزه هنری و شورای صنفی نمایش، شنیدهها حاکی است شهرداری نیز تصمیم دارد به جرگه تحریم کنندههای فیلمهای عید فطر اضافه شود. اما هنوز اطلاعات رسمی در این ارتباط از طریق سازمان فرهنگی شهرداری تهران اعلام نشده است.
اما جالب اینکه سید ضیا هاشمی رئیس شورای صنفی نمایش طی گفتگویی در این ارتباط عنوان کرده است: "حتی اگر سینماهای حوزه هنری یا شهرداری تهران هم بخواهند فیلمهای نوبت عید فطر را اکران نکنند، ما باز هم تا آخر روی مواضع قانونیمان ایستادهایم و اتفاقا میگوییم پردیسها به سایر سینماها ضرر زده بودند، خیلی هم بد نیست که چند وقتی تعطیل باشند تا سایر سینماها نفس بکشند." این اظهارنظر عجیب نشان دهنده عمق فاجعه است که نشاندهنده این واقعیت که احتمالاً خبر تحریم فیلمها توسط شهرداری صرفاً شایعه نیست و ممکن است بهزودی علنی شود.
فیلم سینمایی "کلاه قرمزی و بچه ننه" بر اساس آیین نامه اکران باید از روز 25 مرداد یعنی صبح امروز ماه اکران عمومی میشد. اما با وجود اختلافات پیش آمده و در پی بیانیه روزگذشته تهیهکننده و پخشکننده این فیلم هنوز تکلیف آن مشخص نیست.
این فیلم با گروه سینمایی استقلال پیش از این قرارداد داشته است ولی شورای صنفی به دلیل اختلاف با حوزه هنری این قرارداد را قبول ندارد و اعلام کردهاست در صورت اکران فیلم در این سینما حوالهای برای آن صارد نمیکند، زیرا شورا معتقد است فیلم باید در گروه سینمایی قدس روی پرده برود؛ با این استدلال که "کلاه قرمزی فیلم ارزشی نیست(!)"