«حمایت راه بارونق»عنوان سرمقاله روزنامه گسترش صنعت به قلم مصطفی امیدقائمی است كه در آن ميخوانيد؛فراز و فرود و نوسان جزو ذات بازار سرمایه است. این گفته تمام کارشناسان و حرفهایهای این بازار است به عبارت دیگر همه صاحبان سهام وقتی تصمیم میگیرند سرمایه خود را به بورس بیاورند ریسک حضور در آن را هم میپذیرند با علم به اینکه روزهای خوب و بد و رشد و رونق به یکدیگر گره خوردهاند.
با این اوصاف در تمام بورسهای مطرح هم روزهایی که بازار و شاخص گرفتار نزول میشود برای عبور از روزهای بحران موجی از حمایت میگیرد. در بازار سرمایه ایران هم که این روزها چندان سر حال به نظر نمیرسد متولیان، بزرگان و حقوقیها تلاش کردهاند حمایتهای مناسب را انجام دهند.
در مجموع نیز میتوان حمایتهای صورت گرفته از بازار در این روزها و ماهها را خوب و موثر توصیف کرد که توانسته اثرات مثبت و سازندهای بر معاملات تالار شیشهای داشته باشد. با این اوصاف امید میرود در صورت افزایش حمایتها و تداوم آنها سرمایهگذاران کوچکرده را به گردونه رقابتها و معاملات برگرداند و بازگشت آنها هم رونق را به همراه آورد.
البته با وجود این امیدواریها گروهی از اهالی بازار سرمایه و کارشناسان بر این باور هستند که حمایتهای صورت گرفته برای حل و فصل کسادی بازار کافی نیست اما واقعیت این است که در مقطع زمانی کوتاه سپری شده انتظار دریافت بازخوردهای مناسب از حمایتهای صورت گرفته منطقی به نظر نمیرسد. ضمن اینکه نفس حمایتهای صورتگرفته و اقداماتی از این دست باعث میشود مردم به بازار و خرید و فروش سهام علاقه بیشتری پیدا کنند و با ورود خود به بازار و تزریق نقدینگی به آن، معاملات را رونق ببخشند.
از سوی دیگر روند حرکتی شاخص را نیز نمیتوان ملاک خوبی برای سنجش کیفیت حمایتهای انجام شده از بازار سرمایه در نظر گرفت چون نوسان در ذات بازار وجود دارد و افزایش یا کاهش شاخص ممکن است در اثر تغییر قیمت یک یا چند شرکت بزرگ صورت بگیرد.
با این حال باید بر این نکته تاکید دوباره کرد که بازار سهام به حمایت در طولانیمدت نیاز دارد تا اثر واقعی این حمایتها در بازار متجلی شود. همانند اتفاقی که در سالهای ۸۴ و ۸۵ صورت گرفت. در آن مقطع زمانی نیز بورس با رکود روبهرو بود به طوریکه حجم و ارزش معاملات کاهش چشمگیری پیدا کرد و بازار بخشی از قدرت نقدشوندگی خود را از دست داد اما حمایتهای جدی در آن زمان صورت گرفت که در نهایت تاثیر خود را چند سال بعد نشان داد و باعث جذابتر شدن بازار سهام شد به نحوی که مردم عادی برای کسب سود به سراغ خرید و فروش سهام آمدند و بیش از هفت میلیون کد سهامداری در بورس ایجاد شد.
نکتهای که در مورد رکود اخیر وجود دارد این است که برخلاف دورههای قبلی اینبار نقدشوندگی بازار حفظ شد و سرمایهگذاران در صورت نیاز میتوانستند سهام خود را با سپری کردن وقت کمتری بهفروش برسانند.
البته به غیر از این حمایتها میتوان از روشهای دیگر نیز برای بهبود شرایط بازار استفاده کرد مانند بحث بازارسازی و انتشار اوراق مشارکت تبدیل که پیش از این امتحان خود را پس داده و توانستهاند به معاملات رونق ببخشند.
از سوی دیگر عرضههای اولیه نیز میتواند اثر مثبتی بر بازار داشته باشد به شرطی که سهام عرضهشده از جذابیت و قیمت قابلقبولی برخوردار باشد تا بتواند مخاطبان بیشتری را به سوی خود جلب کند.