«تركيه و پيامدهاي داخلي دخالت در سوريه»عنوان سرمقاله روزنامه آفرينش به قلم علي رمضاني است كه در آن ميخوانيد؛روابط تركيه و سوريه شاهد تنشهايي در چهار دهه گذشته بوده است، اما هيچ گاه اين تنشها به مرحله كنوني نرسيده و تركيه نيز تاكنون تا بدين اندازه در صف مخالفت با نظام سياسي در دمشق قرار نگرفته است. در اين حال در ماه هاي گذشته از يك سو تركيه در صف نخست براندازي نظام در سوريه قرارداشته است و از سويي نيز تركيه و رهبران اين كشور در ائتلاف با دولت هاي منطقه اي عربي و بين المللي غربي گام هايي سياسي حقوقي و نظامي اي بر ضد دمشق برداشته اند .
در اين حال بايد گفت كه اين تلاشهاي تركيه و بازيگري در صحنه ي سياسي سوريه پيامدهايي منفي امنيتي، سياسي، اقتصادي و سياسي در برداشته و اكنون اين كشور در شرايط ويژه اي قرار گرفته است. در اين راستا اگر به پيامدهاي منفي نوع بازيگري تركيه در صحنه ي سياسي سوريه بنگريم بايد گفت در بعد اقتصادي اين كشور كه قبلا توسعه اقتصادي خود را مبتني بر سياست تنش صفر با همسايگان پيش مي برد اكنون با توجه به نوع مشكلات با سوريه از بازار اين كشور محروم شده است و جدا از تاثير منفي بحران سوريه بر اقتصاد اين كشور بخش راهبردي گردشگري تركيه به شدت در معرض نوع بازيگري تركيه در صحنه ي سوريه قرار گرفته است.
در بعد سياسي تركيه در واقع با نوع كنشگري در سوريه سياست تنش صفر با همسايگان را فراموش كرده است و اين امر تاثيرات نامطلوبي در صحنه سياسي اين كشور و جناج بندي هاي قومي و مذهبي در اين كشور داشته است . يعني اين رويكرد دولت تركيه در سوريه از يك سو باعث افزايش حملات به علويان در تركيه شده و به نوعي شكاف مذهبي سني - علوي در تركيه را بيدار نموده است و از سويي هم با رويكرد اردوغان عملا جناح ها و احزاب مخالف كردي و تركي در اين كشور انتقادات گسترده اي را از اين رويكرد ادوغان نشان داده اند. در بعد امنيتي با توجه به خروج نيرو هاي سوري از بخشهاي كردنشين اين كشور دمشق نشان داده است كه تا زماني كه تركيه از مخالفان سوري حمايت مي كند اين امكان نيز وجود دارد كه سوريه از مخالفان تركيه اي يا كردها حمايت كند.
جدا از اين نيز با توجه به نوع رويكرد پ ك ك در مناطق كرد نشين تركيه عملا در اين بخش ها تركيه با حضور و افزايش گسترده پ ك ك مواجه است و هنوز نيز نتوانسته است در اين بخش به موفقيتي دست يابد.
آنچه مشخص است پيامدهاي امنيتي، سياسي، اقتصادي و نظامي گسترده اي در مورد توجه و رويكرد تركيه در سوريه متصور است . در اين حال اكنون و با توجه به نوع كنشگري تركيه در پرونده سوريه بايد بيش از هر زماني منتظر تاثيرگذاري و بيدار شدن شكاف ها و تنش هاي داخلي احزاب، قوميت ها و گروهاي مذهبي در تركيه با توجه به تاثير پذيري آنها از بحران سوريه بود.