اگر با وجود گرمای هوا هرمزگان را به عنوان مقصد سفر تابستانی تان انتخاب کرده اید، پیشنهاد می کنیم سری به شمیل بزنید. شمیل یكی از مناطق این استان است كه بسیار ناشناخته مانده است. این منطقه كوچك از جاذبههای گوناگونی برخوردار است كه میتوان در كنار بازدید از نواحی اطراف، ساعاتی را نیز به دیدن این منطقه و جاذبههای آن اختصاص داد.
دهستان شمیل در بخش مركزی شهرستان بندرعباس قرار دارد و 4 روستاهای زمین سنگ، چاه خرگ، سرزه شمیل و سهرابی را شامل می شود. برای سفر به این روستا باید تا فاصله 160 کیلومتری بندرعباس سفر کنید. این منطقه از دشت وسیعی تشكیل شده كه كشاورزان و دامداران منطقه از آن بهره فراوان میبرند. در این ناحیه درختان گوناگونی مثل كنار، كور و سمر را می بینید که در کنار نخل خرما، پرتقال، لیمو ترش و لیموشیرین روییده اند.
این منطقه قناتهای تاریخی زیادی دارد كه طول آنها به 20 كیلومتر میرسد و كمبود آب منطقه را در فصل گرما جبران میكند. این قناتها به وسیله ابزار دستی در عمق زمین ساخته شده و برای جلوگیری از نفوذ آب به زمین آن را با ساروج پوشاندهاند.
موضوع غسالخانه بودن گنبد سرخ را نمیتوان براحتی پذیرفت زیرا براساس شواهد موجود میتوان اظهار داشت بنا به هیچ عنوان كاربری غسالخانه را نداشته و احتمالا بقعه و آرامگاه یا بنای یادبود باشد زیرا اولین لازمه غسالخانه وجود منبع آب در مجاورت بناست
گنبد سرخ
یكی از دیدنیهای این منطقه، گنبد سرخ است. بنای گنبد سرخ در جاده بندرعباس ـ میناب، در 60 كیلومتری شمال غرب بندرعباس، دهستان شمیل و روستای گنبد سرخ واقع شده است. این بنا در جنوب روستای گنبد سرخ و در میان قبرستانی قدیمی و در مجاورت یك نخلستان قرار گرفته است.
نمای گنبد سرخ صد درصد آجری است. نقشه این بنا از داخل چلیپایی و از خارج مربع شكل است كه این نوع معماری تداعیكننده چهار طاقی و معماری سبك پیش از اسلام است. متاسفانه در طول تاریخ گنبد بنا فرو ریخته و امروزه بنا فاقد پوشش سقف است.
براساس اطلاعات تاریخی تابلوی معرفی بنا، گنبد سرخ مربوط به سدههای میانی اسلام و دارای كاربری نامشخص است، اما احتمال داده میشود با توجه به احاطه شدن گنبد توسط قبرستان، این محل غسالخانه باشد.
موضوع غسالخانه بودن گنبد سرخ را نمیتوان براحتی پذیرفت زیرا براساس شواهد موجود میتوان اظهار داشت بنا به هیچ عنوان كاربری غسالخانه را نداشته و احتمالا بقعه و آرامگاه یا بنای یادبود باشد زیرا اولین لازمه غسالخانه وجود منبع آب در مجاورت بناست. از آن گذشته در داخل بنا هیچ گونه نشانی از مجاری خروج و دفع آب دیده نمیشود. ویژگی عجیب این قبرستان، نبودن سنگ قبر روی مقابر آن است و در واقع در این قبرستان هیچ سنگ قبری دیده نمیشود و قبرها توسط تودههای قلوه سنگ مشخص شدهاند.
دیگر دیدنی های شمیل
قلعه شمیل، حمام گولم، آبشار نیان و سد شمیل (در روستای نیان)، گنبد سرخ و زیارت شاه مظفرالدین (در چاه خرگ از توابع شمیل)، امامزاده شاماعزیدین وخواهرش ازجمله مكانهای دیدنی این منطقه به شمار میرود.
در صورت سفر به این منطقه به شما توصیه میكنیم تا چشمههای آبگرم زادمحمود و گلمن را كه در دامنه كوه نیان میجوشد، از نزدیك دیده و از آب گرم این چشمهها كه گفته میشود خاصیت دارویی و آرامشدهنده دارد، استفاده كنید.
رودخانه تماشایی
رودخانه شمیل هم یکی دیگر از دیدنی های این دهستان است. رودخانه شمیل یا حسن لنگی، این رودخانه با نام چیل و شقرود از کوه های شمال شرقی بندرعباس سرچسمه میگیرد و در مسیر خود روستای شمیل را آبیاری کرده و از شمال به جنوب جریان مییابد.
این رود خانه پس ازآبیاری دشتهای سر راه خود از نزدیکی روستای حسن لنگی میگذرد و آب این رودخانه نسبت به سایر رودها از کیفیت خوبی برای کشاورزی و آبیاری برخوردار است . در نزدیکی روستای حسن لنگی زمینه مناسبی جهت استفاده از زیباییهای طبیعی برای علاقه مندان به طبیعت فراهم شدهاست.
سیمای طبیعی روستای حسن لنگی با معماری نواحی گرمسیری همراه با مناظر گیاهان حارهای زیبایی بس خیره کنندهای در اطراف رود ایجاد کردهاست.