با ورود تبلتهاي ايراني به بازار، انتخاب تبلت و يا لپتاپ به بحث داغ متقاضيان خريد اين دو محصول تبديل شده است. اين موضوع را ميتوان علاوه بر فضاي بازار در ميان پيامکهاي ارسالي شما عزيزان نيز مشاهده کرد. اگر به خاطر داشته باشيد حدود 2 ماه پيش در اين رابطه با شما گفتوگو کرديم اما تصميم گرفتيم براي پاسخ به پرسشهاي ارسالي شما، بار ديگر به صحبت درباره آن بپردازيم.
نگاهي صادقانه و البته عادلانه به اين موضوع نشان ميدهد که هر يک از اين ابزارهاي ديجيتالي داراي ويژگيها و کاربردهاي خاصي است که آن را از ديگري متمايز ميسازد. شايد اگر قرار نبود يکي از آنها را براي خريد انتخاب کنيد، پيشنهاد ما استفاده از هر دوي آنها بود. زيرا هر کدام ميتواند در شرايط خاص ويژگي منحصر به فرد خود را داشته باشد. به عنوان مثال بايد به اين نکته اشاره کرد که کاربران تبلتها را غالبا علاقهمندان به بازيهاي رايانهاي تشکيل ميدهند. هر چند که گشتزني در اينترنت و انجام کارهاي سبک و ساده رايانهاي نيز در اين تبلتها امکانپذير است اما هنگامي که قصد استفاده تخصصي از يک ابزار ديجيتال را داشته باشيد، شايد ديگر نتوان از تبلت به عنوان يک وسيله مناسب براي انجام آن نام برد و لپتاپ انتخاب بهتري باشد. همانطور که براي انجام بسياري از نرمافزارهاي سنگين گرافيکي و محاسباتي، داشتن رايانه شخصي عاقلانهتر از يک لپتاپ است. در برخي موارد نيز استفاده از يک لپتاپ منطقيتر از تبلت است. البته بايد به اين نکته نيز اشاره کرد که مسلما با توجه به شرايط اقتصادي اغلب خانوادهها امکان خريد اين دو وسيله ديجيتالي در کنار هم ميسر نيست و شما بايد يکي از آنها را براي خريد انتخاب کنيد. بنابراين با اين ديدگاه صحبت درباره خريد لپتاپ يا تبلت را ادامه ميدهيم.
پيشنهاد ما براي آن دسته از کاربراني که به استفاده از نرمافزارهاي تخصصي و حرفهاي نياز دارند، خريد يک لپتاپ است. ترديدي وجود ندارد که تبلتها به دليل ظرافت و ابعاد طراحي، از نظر سختافزاري با محدوديتهايي مواجهاند و نميتوانند بسياري از تواناييهاي لپتاپها را به کاربر ارائه کنند. همانطور که لپتاپها نيز در مقايسه با رايانههاي روميزي داراي همين ويژگي هستند اما به دليل قابليت حمل و نقل، بسياري از کاربران استفاده از آن را به داشتن يک رايانه روميزي ترجيح ميدهند. دلايلي اين چنيني ممکن است بسياري از کاربران را نيز به داشتن تبلت بهجاي لپتاپ ترغيب کند. دلايلي که ميتواند انجام بازيهاي رايانهاي، مطالعه کتابهاي الکترونيک و گشتوگذار در اينترنت باشد. بر اين اساس و بسياري از دلايل ديگر پيشبيني ميشود روند رو به رشد استفاده از تبلت در ميان کاربران، سير صعودي خود را دنبال کند. بر اساس همين پيشبينيها تعداد 20 ميليوني تبلتي که در سال 2010 به فروش رسيده است، در سال 206 يعني کمتر از 4 سال ديگر به بيش از 230 ميليون تبلت خواهد رسيد که نشان از رشد قابل توجه اين ابزار ديجيتالي دارد. اگر چه در اين پيشبينيها گاهي سياستهاي اقتصادي دولتها و شرکتهاي توليدکننده يک محصول نيز لحاظ ميشود اما به حقيقت پيوستن آن دور از انتظار نيست.
بدون شک شما نيز به اين موضوع فکر ميکنيد که شايد در آينده محصول جديدي که ويژگيهاي تبلت و لپتاپ را بهطور مشترک داشته باشد وارد بازار شود. اين موضوع ايدهاي است که به ذهن متخصصان و توليدکنندگان محصولات ديجيتالي نيز خطور کرده است و آنها در تلاشاند تا در آيندهاي نزديک چنين محصولي را روانه بازار کنند. هرچند که تا آن زمان محصولات متنوع ديگري نيز وارد بازار خواهد شد و بار ديگر شما را بر سر چند راهي انتخاب قرار خواهند داد. بنابراين تنها نکتهاي که بايد براي شما اهميت داشته باشد، نوع نياز شما به استفاده از ابزارهاي ديجيتالي و ويژگيهاي آنها است و اگر به اين موضوع دقت نداشته باشيد، مطمئنا هيچگاه نخواهيد توانست به تصميم درستي براي يک خريد مناسب برسيد.
در پايان اين مطلب بهطور کلي به مزايا و معايب لپتاپها و تبلتها اشاره ميکنيم تا شايد اين نکات بتواند راهنماي مناسبي براي شما عزيزان باشد. سبک بودن، طول عمر بالاي باتري و قابليت جابهجايي از جمله مهمترين مزيتهاي يک تبلت است که البته همين مزيتها سبب ميشود که مواردي همچون قدرت پايينتر پردازشگر و حافظه در مقايسه با لپتاپ، محدود بودن اتصالات ورودي و خروجي و همچنين ضعف در پشتيباني از نرمافزارهاي مختلف را به دنبال داشته باشد. در رابطه با لپتاپها اين نکته را بهخاطر داشته باشيد که اين محصول از لحاظ سختافزاري و قدرت پردازش، چند سر و گردن از تبلت قدرتمندتر است که البته برخي از ويژگيهاي اختصاصي تبلت را ندارد.
مصطفي عبدالهي