«تحليل سياسي هفته»عنوان سرمقاله روزنامه جمهوري اسلامي است كه در آن ميخوانيد؛ماه مبارك رمضان سومين دهه خود را نيز سپري ميكند و سفره ضيافت الهي كه در اين ماه به روي بندگان گشوده شده بود، رفته رفته، دامن كشان از كف ميرود. آخرين شب از ليالي قدر نيز گذشت به اين اميد كه خداوند رحمان ما را در پناه رحمت واسعهاش آمرزيده باشد ولي چه كنيم كه هنوز بيش از آنكه تهديدهاي خارجي، نظام را در معرض مخاطره قرار داده باشد، هواهاي نفساني و ندانم كاريها، دشمن درجه اول ماست.
هر چند نميتوان از خصومت و دسيسه گريهاي دشمن خارجي غافل نشست كه در هر لحظه به فكر براندازي نظام بوده و همه نيرو و توان خود را نيز به كار انداخته است ولي منيتها، قانون شكنيها، بيتدبير يها و منفعت طلبيهاي وحدت شكن داخلي، وفاق و منافع ملي را در معرض تهديد قرار داده و همچون تيري به پهلوي اين ملت وارد ميشود. پس اينك كه در روزهاي واپسين ماه رمضان بسر ميبريم و وقت به شدت تنگ است، دلسوزان نظام بايد با استفاده از قدرت معنوي و اخلاقي اين ماه، جامعه را به وحدت، مدارا، حلم، معرفت و اخلاق رهنمودن شده و بنيه معنوي ملت را براي مقابله با توطئههاي خارجي افزايش دهند.
سالهاست كه آخرين جمعه ماه مبارك رمضان كه امروز در آستانه آن قرار داريم، به نماد بيداري جهان اسلام و همبستگي ملتها با مردم مظلوم فلسطين تبديل شده است. سال 58، درست چند ماه پس از پيروزي انقلاب اسلامي و همزمان با شروع دور تازهاي از جنايات رژيم اشغالگر صهيونيستي، امام خميني طي پيامي، روز جمعه آخر ماه مسلمين جهان را به همبستگي اسلامي در اين روز بزرگ فرا خوانده و آن روز را، روز "حيات اسلام" ناميدند.
از آن پس همه ساله شاهد برگزاري راهپيماييهاي گسترده مردمي در آخرين جمعه ماه رمضان در ايران و ديگر كشورهاي اسلامي اگر رژيمهاي حاكم بر آنها، اجازه برگزاري تظاهرات مردمي را بدهند، هستيم كه با شعارهاي كوبنده مرگ بر آمريكا و مرگ بر اسرائيل، خواستار رهايي بيت المقدس از چنگال نظام صهيونيستي ميشوند و با حضور پرشور خويش، حمايت شان را از مردم فلسطين و مبارزات آنان تا آزادي قدس شريف اعلام ميكنند.
از اين رو ملت ايران، فردا همگام با ديگر ملتهاي مسلمان، با قلوبي سرشار از عطر روحبخش بهار قرآني و مالامال از فيوضات ضيافت رحماني، با حضور پرشور خويش، اقتدار و عظمت مسلمانان را به نمايش خواهد گذاشت و به استكبار جهاني و خائنان به آرمانهاي فلسطين كه امسال به نحو مرموزانهاي به دنبال به فراموشي سپردن موضوع فلسطين و خارج كردن آزادي قدس از دستور كار مسلمانان جهان و پيش كشيدن موضوع انحرافي مبارزه با دولت سوريه به عنوان خط مقدم مبارزه با رژيم صهيونيستي هستند، خواهند فهماند كه مسلمانان جهان هرگز از اصول و آرمانهاي خود كه آزادي قدس شريف از چنگال صهيونيستهاي غاصب است، دست نخواهند كشيد و به مبارزان فلسطيني اين پيام را ميدهند كه در مبارزه عليه اشغالگران قدس شريف، تنها نيستند و تمامي مسلمانان جهان - برخلاف دولتهاي سازشكار - همواره يار و ياور آنها خواهند بود.
وقوع زلزله نسبتاً شديد در نخستين روز از هفته جاري در 5 استان شمالغرب كشور بويژه آذربايجان شرقي، قلب ملت ايران را آزاده خاطر و متألم ساخت. در اين زمين لرزه كه مركز آن شهر اهر، ورزقان و هريس در استان آذربايجان شرقي بود بيش از 300 تن از هموطنان عزيز جان خود را از دست داده، صدها تن ديگر مجروح شده و چندين روستا به طور كامل تخريب گرديد. اين زلزله از آنچنان شدتي برخوردار بود كه استانهاي آذربايجان غربي، اردبيل، زنجان و گيلان را نيز لرزاند.
ناگفته پيداست كه ايران بر روي كمربند حوادث و سوانح جهاني قرار گرفته و گسلهاي متعددي از آن عبور ميكند، به همين دليل همواره در معرض زلزلههاي نسبتاً شديد قرار دارد كه همه ساله تعدادي از هموطنانمان را به كام خود ميكشد. همه معتقدند كه حادثه خبر نميكند و هر لحظه ممكن است اتفاق بيفتد و تنها چيزي كه ميتواند از ابعاد و خسارت بار آن بكاهد، رعايت موارد پيشگيري، مقاومسازي ساختمانها و مديريت بحران است و اين درست همان نقطهاي است كه ما را بيشتر از ديگر كشورها آسيبپذير كرده است.
درباره كمكرساني و مديريت بحران اين حادثه دلخراش، حرف و حديثها و روايتهاي متفاوتي وجود دارد كه فعلاً جاي بحث آن نيست ولي اگر مطمئناً وزارت كشور و ديگر سازمانهاي مرتبط و مسئول بتوانند به درستي با حوادث غيرمترقبه برخورد كنند و مديريت مناسبي بر آن اعمال كنند، قطعاً در تسكين آلام حادثه ديدگان و مرهم دل بازماندگان مؤثر خواهد افتاد.
از موضوعات ديگري كه در اين واقعه باعث تأثر زلزله زدگان شد، عملكرد نامناسب رسانه ملي در نخستين روز حادثه و بيتفاوتي در اعلام خبرهاي اوليه زلزله بود كه آنقدر ضعيف و غيرقابل توجيه بود كه انتقاد همگان را بدنبال داشت. از اين رو هر چند مديران صدا و سيما سعي ردند در روزهاي بعد به جبران مافات بپردازند ولي عدم توازن و تعادل در مديريت اخبار باعث ايجاد افراطگري در عرصه خبررساني گرديد.
نكته ديگري كه گله مندي زلزله زدگان را باعث ميشود، وعده و وعيدهاي پي در پي مسئولان در رسيدگي به حادثهديدگان، پرداخت كمكهاي مالي و بازسازي در اسرع وقت است كه متأسفانه سابقه نشان داده رسيدگي و پيگيري امور بعد از روزهاي نخست، فراموش شده و زلزله زدگان به حال خود رها ميشوند.
در بررسي رويدادهاي خارجي، اين هفته نيز تحولات سوريه محور اصلي اخبار و گزارشهاي خبري رسانهها بود. درحالي كه دولت سوريه بر اكثر مناطق حساس كشور مسلط شده و بحران را مهار نموده، فشارهاي خارجي و مداخلات دولتهاي بيگانه شدت گرفته است. در همين راستا، هفته جاري كلينتون وزير خارجه آمريكا در سفري شتاب زده به تركيه رفت تا تحولات اخير و پيامد تحولات سوريه را با مقامات آنكارا به بحث بگذارد.
كلينتون در پايان مذاكراتش با داود اوغلو، همتاي تركيه اش، به طور تلويحي به شكست طرح اخير براي ساقط كردن دولت سوريه اعتراف كرد. كلينتون در اين ديدار، از ايجاد منطقه پرواز ممنوع در سوريه سخن به ميان آورد ولي در عين حال اذعان كرد كه شرايط براي آن مهيا نيست. از داخل سوريه نيز گزارش ميرسد نيروهاي دولتي ضمن اينكه شهر حلب را به تصرف در آوردهاند، راههاي مواصلاتي شورشيان را نيز در كنترل گرفتهاند.
بازداشت شمار ديگري از تروريستهاي تبعه خارجي از جمله تركيهاي و عربستاني در مناطق درگيري، از ديگر تحولات بحران سوريه در هفته جاري بود. چشم انداز آينده سوريه، نشانگر تثبيت قدرت دولت دمشق است كه طبيعي است اين مسئله خواست دولتهاي ضد سوريه نميباشد و آنها را به تحرك براي تشديد توطئه و فشارها واداشته است تا خود را از رسوايي خارج سازند.
اين هفته، محمد مرسي رئيسجمهور جديد مصر در اقدامي انقلابي، طنطاوي، رئيس شوراي نظامي و وزير دفاع تحميلي خود را از كار بركنار كرد. اين اقدام مرسي كه براي طرفهاي خارجي غيرمنتظره بود در داخل، با استقبال مواجه شد و هزاران نفر با حضور در خيابانها از مرسي تقدير كردند. ژنرال طنطاوي، رئيس شوراي نظامي مصر، از متحدان نزديك حسني مبارك، رئيس رژيم سابق مصر بود كه در مسير انقلاب ملت مصر سنگ اندازي كرد و انحلال مجلس منتخب مردم مصر و افزايش اختيارات نظاميان در صحنه سياسي، از آخرين اقدامات وي براي مقابله با تحقق انقلاب ملت مصر به شمار ميرود.
اقدام حساب شده و متهورانه مرسي، نه تنها مسير انقلاب را هموار نمود بلكه موقعيت و جايگاه خود وي را نيز مستحكمتر كرد. رئيسجمهور جديد مصر نشان داد كه در راه تحقق اهداف انقلاب ملت مصر مصمم است و اين مسئله، روح اميدواري در كالبد انقلاب دميد. اين حركت در عين حال نگراني و ناخشنودي قدرتهاي مداخله گر و همچنين رژيم صهيونيستي را به دنبال داشت. هر چند آمريكاييها كوشيدند نگرانيهاي خود را از تحولات اخير مصر كتمان كنند ولي مقامات رژيم صهيونيستي به بدتر شدن شرايط و وخيمتر شدن اوضاع براي اين رژيم اعتراف كردند.
اين هفته بسياري از سران كشورهاي اسلامي به دعوت شاه عبدالله در اجلاسي در مكه گردهم آمدند كه بحث درباره مسائل مبتلا به جهان اسلام و تلاش در جهت ايجاد اتحاد اسلامي، از اهداف اين اجلاس برشمرده شده بود. با اينحال، همانطور كه انتظار ميرفت گردانندگان اجلاس، محور اصلي جلسه را تحولات سوريه و تلاش براي به كرسي نشاندن مواضع جبهه ضد سوري قرار دادند.
اين اجلاس، درحالي كه با توجه به نزديكي روز جهاني قدس، وظيفه داشت تا از ظرفيت جلسه موجود براي تحقق آزادي قدس و سرزمينهاي اشغالي استفاده كند، به گونهاي انحرافي جلسه را به مجمعي براي حمله به دولت سوريه قرار داد و تلاش كرد سوريه را از عضويت در سازمان كشورهاي اسلامي اخراج كند.
با توجه به اتفاقات نشست اخير، در واقع تصميمات اجلاس مكه بيش از آنكه در خدمت اهداف جهان اسلام باشد در خدمت تأمين رژيم صهيونيستي بوده و اين، واقعيتي تأسف آور است. گردانندگان و متوليان اجلاس مكه چه توجيهي براي بياعتنايي خود به جنايتها و اقدامات تجاوزكارانه صهيونيستها در فلسطين اشغالي و به خصوص عليه هويت و موجوديت قدس به عنوان قبله نخست مسلمانان دارند؟!
كشورهاي اسلامي با توجه به توانمنديهاي سياسي، اقتصادي ظرفيت لازم را براي آزادسازي قدس دارند ولي متأسفانه مقدرات اين كشورها هم اكنون دردست كساني است كه دست نشانده قدرتهاي استعمارگر هستند و همين مسئله، عامل تداوم مصيبتها و معضلات گريبانگير ملتهاي مسلمان ميباشد.