همانطور كه هر كسي در مواجهه با كمبودها اهم و فيالاهم ميكند، مغز نيز براي تنظيم فعاليتهاي بدن، بخشهاي حياتيتر و مهمتر را مبناي توجه قرار ميدهد. اين سيستم توجه و تخصيص باعث ميشود به بخشهاي ديگر آب كمتري برسد.
فكر كنيد اگر اوره در خون يا سموم حاصل از فعاليت كبد كه بايد با آب آميخته و از راه ادرار دفع شود در تنگناي كمبود آب گرفتار شود، غلبه منتج از تجمع سموم در بدن چه مضراتي خواهد داشت؟
آب يكي از نيازها و تركيبات اصلي بافتهاي بدن است و علاوه بر نقشي كه در دفع مواد سمي دارد، سيستم تعريق و متعادل نگه داشتن حرارت بدن، گردش خون، كاركرد بهينه مغز و... بسياري امور بدن به آن وابستهاند. خودداري از خوردن آب در فواصل ساعتي و نوشيدن آن فقط هنگامي كه احساس تشنگي دست ميدهد در واقع مانند آن است كه روغن خودرو خواص خود را از دست داده و اگرچه موتور همچنان كار ميكند اما از عمر مفيد بخشهاي جزئيتر درگير با اصطكاك بشدت كاسته ميشود.
به عبارت ديگر، احساس تشنگي حكم چراغ خطر روغن موتور در بدن را دارد كه پس از تحليل خواص لازم هنگامي روشن ميشود كه روغن كاملا ناكارآمد شده و ديگر نهتنها برخي اجزاي كوچك بلكه كل موتور در آستانه استهلاك و خرابي است.
افزون بر اين، هنگام ابتلا به بيماريها نيز بايد در فواصلي كمتر، آب و مايعات نوشيد تا نياز بدن جبران و تامين شود. به عنوان مثال هنگامي كه به بيماريهايي همراه با اسهال و استفراغ مبتلا ميشويد بخشي زياد از آب در اين روند از دست ميرود و در صورتي كه مقدار مورد نياز جايگزين نشود وضعيت بيماري مخاطرهآميز خواهد شد.
افزايش مقدار قند خون در مبتلايان به ديابت هم باعث كمآبي بدن ميشود. ورزش، گرما، خوردن غذاهاي پرنمك و محتوي ادويه، برخي داروها، خونريزيهاي شديد بخصوص طي عادت ماهانه زنان، فعاليتهاي روزمره و... همگي از جمله مواقعي است كه نياز بدن به مايعات بيشتر شده، آب موجود در بافتها با شدت بيشتري تحليل ميرود.
جالب است بدانيد بررسيهاي دانشمندان مشخص كرده بيعلاقگي به نوشيدن آب يا كمنوشي بر خلق و خوي افراد (بخصوص زنان) اثرگذار است و آدمي را عصبي، كمتحمل، پرخاشگر و تندخو ميكند. شايد به همين دليل است كه نياكانمان معتقد بودند وقتي عصباني ميشويد يك ليوان آب بخوريد!
اگر به هر دليل نميتوانيد عادتهاي اشتباه خود را در تغذيه اصلاح كنيد، يادتان باشد حداقل خودداري از نوشيدن آب را بيش از پنج ساعت كش ندهيد كه اثرات كوتاه و بلندمدت آن اگرچه متفاوت، اما همانند ادامه حركت با خودروي بدون روغن، زيانبار خواهد بود.
حين يا پس از غذا آب سرد نخوريد
خوردن آب سرد حين يا بعد از غذا سرطانزاست، هرچند خوردن آب هنگام غذا خوردن باعث رقيق شدن شيره معده و ايجاد اختلال در جذب مواد مغذي ميشود.
به گفته دكتر استفان مارك، نوشيدن آب سرد كه نزد برخي افراد عملي لذتبخش به شمار ميرود، اثراتي به مراتب مضرتر دارد. آب سرد، مواد روغني بلعيده شده را سفت كرده، روند هضم غذا را كند ميكند. رسوب چربي با اسيد وارد واكنش شيميايي شده و سريعتر در روده جذب ميشود. نتيجه اين روند علاوه بر حجيم شدن معده و چاقي، سرطان را در پي خواهد داشت.