تخمین زده میشود که در آمریکا بیش از 200 میلیون قبضه اسلحه شخصی وجود دارد و سالانه 30 هزار نفر با سلاح گرم در این کشور کشته میشوند.
با وجود اوضاع بحرانی اقتصاد آمریکا، صنعت تسلیحات هنوز در آن رونق دارد. به گزارش شبکه سی بی اس، طبق آمارها فروش سلاح به ویژه سلاحهای سبک و مهمات در آمریکا رشد بیسابقهای داشته است. علت اصلی این افزایش بی رویه، ترس و هراس مردم این کشور از ناامنی و یا در معرض تهدید قرار گرفتن است. عامل ترس باعث شده است امسال 10 میلیون و دویست هزار قبضه سلاح در آمریکا به فروش برسد که در مقایسه با سال گذشته 20 درصد افزایش داشته است.
به گزارش سی بی اس، عامل دیگر افزایش فروش سلاح احتمال محدود شدن قانون حمل سلاح در دوره بعدی ریاست جمهوری اوباما است، البته در صورتی که وی بار دیگر رئیس جمهور شود. بدین لحاظ برخی که نگرانند قانون حمل سلاح در دولت بعدی آمریکا محدودتر شود، به سمت خرید سلاح روی آوردهاند. کارشناسان پیش بینی میکنند که 3 میلیون قبضه سلاح دیگر امسال در آمریکا به فروش برسد.
فروشگاه عرضه سلاح در آمریکا
شبکه خبری فاکس نیوز نیز در این باره گزارش داد که فروشندگان سلاح این افزایش بیسابقه را با انتخابات 4 نوامبر ریاست جمهوری آمریکا مرتبط میدانند. طبق این گزارش، فروشندههای سلاح در سراسر آمریکا، که از زمان روی کار آمدن باراک اوباما کارشان بیش از پیش رونق گرفته، اظهار کردهاند که فروش سلاح در ماههای اخیر رشد صعودی داشته است.
رشد فزاینده فروش سلاح در آمریکا در ماههای اخیر به اندازهای بوده است که شرکت «استارم راگر» قادر نبوده است تولید سلاح خود را همگام با تقاضای مردم افزایش دهد؛ این شرکت بعد از اینکه در سه ماه اول سال بیش از یک میلیون سفارش سلاح دریافت کرد مجبور شد سفارشهای جدید خود را لغو کند. بر اساس شاخص والاستریت، سهام شرکت «استارم راگر» رشدی نزدیک به 112 درصد را تجربه کرد. سهام کارخانه اسلحهسازی «اسمیت و وسن» در طول سال گذشته شاهد رشد 125 درصدی بود.
حمل آزادانه سلاح در نقاط مختلف آمریکا
«برت جردان» تحلیلگر بازار بورس که در زمینه بازار سلاحهای گرم تخصص دارد، معتقد است که انتخاب مجدد باراک اوباما به ریاست جمهوری آمریکا همچنان به رشد صنعت فروش اسلحه در این کشور کمک خواهد کرد.
وی در مصاحبه با فاکسنیوز میگوید: «در مورد اینکه لایحه الحاقی دوم [قانون اساسی آمریکا] در دوران ریاست جمهوری بعدی آمریکا تغییر یابد گمانهزنیهای بسیاری وجود دارد. چندی پیش فراخوانی از سرمایهگذاران [سلاح] به عمل آمد و در آنجا از یک مدیر پرسیده شد نظرش در مورد اینکه اوباما مجددا به ریاست جمهوری برگزیده شود چیست؛ وی پاسخ داد: "کسی در صنعت اسلحهسازی نیست که اوباما را دوست داشته باشد، اما همه اهالی این صنعت به او رأی خواهند داد"؛ منظور او این بود که دوران دوم ریاست جمهوری اوباما همچنان به رونق این بازار کمک خواهد کرد.»
«جوش هورویتز» مدیر اجرایی «ائتلاف پایاندهی به خشونت با سلاح» در گفتوگو با فاکسنیوزمیگوید که او به ادعاهایی که معتقدند فروش سلاحهای گرم رو به فزونی است به دیده تردید مینگرد و فکر میکند این همان برداشتی است که صنعت سلاحسازی در پی القای آن است.
«هورویتز» میافزاید: «شکی نیست که "واین لاپری" [رئیس «انجمن ملی تفنگداران آمریکا» که برای حفظ حق حمل سلاح شهروندان در آمریکا فعالیت میکند] هر روز داد سخن میدهد و میگوید که "اوباما" طرح مرموزی برای گرفتن سلاحهایتان دارد. آنها میخواهند از این طریق فروش سلاحهایشان را افزایش دهند.
این در حالی است که با توجه به خشونتهای مسلحانه اخیر در بسیاری شهرها، میزان درخواست برای کنترل پیشینه که برای خرید قانونی سلاح لازم است، افزایش یافته است. مقامهای آمریکایی میگویند تعداد افرادی که در ایالت کلرادو درصدد خرید سلاح برآمدهاند، به دنبال کشتار چندی قبل در شهر آرورا در این ایالت افزایش پیدا کرده است. مقامهای قضایی آمریکا میگویند که "جیمز هولمز" عامل این کشتار، سلاح و مهمات خود را به طور قانونی تهیه کرده بود و در منزل این فرد چند هزار گلوله پیدا شد.
"جیمز هولمز" عامل کشتار کلرادو
فروش سلاح در سایر ایالتها از جمله فلوریدا افزایش یافته است. در فلوریدا فروش اسلحه گرم با افزایش 14 درصدی رو به رو بوده است. در ایالت اورگون نیز فروش اسلحه گرم در ماه ژوئیه نسبت به ماه ژوئن 11 درصد افزایش داشته است.
پس از انتخاب باراک اوباما به عنوان رئیسجمهوری آمریکا و تیراندازی سال 2011 در آریزونا که 6 کشته برجای گذاشت و گابریل گیفوردز، عضو مجلس نمایندگان آمریکا را زخمی کرد، این میزان افزایش یافت.
کارشناسان عامل اصلی افزایش اخیر خرید اسلحه در آمریکا را انتخابات ریاست جمهوری پیشروی این کشور میدانند. آنها میگویند مردم بیم دارند متم دوم قانون اساسی آمریکا که بر حق نگهداری و حمل سلاح افراد تأکید میکند در دوران رئیس جمهوری بعدی آمریکا تغییر کند و بنابراین درصدد هستند تا پیش از انتخابات تا حد امکان اسلحه و مهمات خریداری کنند. این گزارش میافزاید با روی کار آمدن اوباما در سال 2009 هواداران سلاح از ترس اینکه وی قوانین سختگیرانهتری در زمینه نگهداری سلاح اعمال کند به فروشگاههای سلاح هجوم آوردند و از آن زمان فروش سلاح در دولت وی همواره با رشد صعودی روبرو بوده است.
این در حالی است که آزادی خرید و حمل سلاح در آمریکا باعث افزایش بیسابقه خشونتهای مسلحانه در آمریکا شده است و تقریبا به طور روزمره اخبار و گزارشهایی درباره وقوع حملات مرگبار مسلحانه در این کشور منتشر میشود. همچنین موضوع آزادی خرید و حمل سلاح در آمریکا باعث شده تا گروههای افراطی نژادپرست از این فرصت برای انجام حملات علیه اقلیتهای نژادی و قومی و مذهبی استفاده کنند و همین مسئله خطرات دو چندانی را متوجه اقلیتهای نژادی و قومی و مذهبی در آمریکا کرده است. در آخرین مورد از اینگونه اقدامات خشونت آمیز، حمله به در ایالت ویسکانسین دستکم 7 کشته و دهها مجروح برجای گذاشت. شواهد حاکی از آن است که این حمله به صورت کاملا عامدانه و با برنامه ریزی قبلی انجام شده است.
واکنش سیکها در هند به کشتار هم کیشان خود در آمریکا
آمریکا از جمله کشورهای جهان محسوب میشود که خرید و حمل انواع سلاح در آن آزاد است و به همین دلیل شرکتهای اسلحه سازی در این کشور از طریق ساخت و فروش انواع سلاح سود سرشاری میبرند.
تخمین زده میشود که در آمریکا بیش از 200 میلیون قبضه اسلحه شخصی وجود دارد و سالانه 30 هزار نفر با سلاح گرم در این کشور کشته میشوند.
با این همه سود هنگفت فروش تسلیحات باعث شده تا شرکتهای تسلیحاتی از لابیهای قدرتمندی در کنگره آمریکا برخوردار شوند که مانع از تصویب و اعمال هرگونه قوانین مرتبط با محدود کردن خرید و حمل سلاح شوند. با این همه مسلما ادامه وضعیت موجود در زمینه آزادی حمل سلاح در آمریکا بر امنیت اجتماعی این کشور اثرات مخربی خواهد نهاد و میتوان انتظار داشت که در آینده نه چندان دور شمار این حملات به نحو چشمگیری افزوده شود.