گروه فعاليت های قرآنی: رئيس جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت با اشاره به اينكه مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان میتواند زمينهای برای ارتباطهای تخصصی آينده دانشجويان شركتكننده باشد، گفت: قرآن كريم میتواند باعث اجتماع تخصصی دانشجويان رشتههای گوناگون شده و در حوزههای تخصصی باعث تشكيل شبكههای اجتماعی جديد شود.
حميدرضا طيبی، رئيس جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: اصولاً نفس مسابقه به معنی رقابت برترينهاست و برای بهتر و برترين شدن بايد تلاش كرد و لذا يك عمل مثبت و محرك است. برگزاری مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان انگيزه فراوانی را در دانشجويانی كه در عرصههای قرآنی فعاليت میكنند، ايجاد میكند؛ يعنی اگر قرار بود اين مسابقات در سطوح ملی خود محدود شود، دانشجويان را برای رسيدن به سطوح بالاتر فعاليتهای قرآنی محدود میكرد.
وی در ادامه افزود: برگزاری اين مسابقات جزء فعاليتهايی محسوب میشود كه هم ابعاد ملی و هم ابعاد بينالمللی دارد. در بعد ملی برگزاری اين مسابقه در واقع ايجاد يك نوع نشاط و تهييج و حركت و جنبش قرآنی در فضای دانشگاهی كشور به طور اعم و در ميان دانشجويان به طور اخص است. برگزاری اين مسابقات آن هم در سطح بينالمللی تأثير جدی در تشويق ساير دانشجويان برای پرداختن به موضوعات قرآنی دارد و خود اين امر موجب ارتقای سطح قرآنی دانشجويان و ايجاد همبستگی ميان فعاليت های قرآنی دانشجويان كشورهای اسلامی با يكديگر می شود.
رئيس اسبق جهاد دانشگاهی تصريح كرد: مهمترين هدف اين رقابتها تشويق مردم بهويژه جوانان به حفظ و قرائت قرآن كريم و درك تعاليم و آموزههای اين كتاب الهی و ايجاد همبستگی فكری بين جوانان كشورهای اسلامی به عنوان مديران آينده اين كشورها است.
وی در بخش ديگری از گفتوگوی خود با خبرگزاری ايكنا به وظيفه جهاد دانشگاهی در برگزاری چنين مسابقاتی اشاره و اظهار كرد: جمهوری اسلامی به عنوان كشوری كه پيشتاز فعاليتهای قرآنی است، بايد در عرصه دانشگاهی برای دانشجويان مسلمان ساير كشورها نيز اين عرصه را فراهم كند تا آنان بتوانند در رقابتهای قرآنی حضور پيدا كنند. جهاد دانشگاهی دارای پتانسيل ارزشمند و تجارب خوبی در حوزه فرهنگی در دانشگاهها است كه میتواند با حضور پر رنگتر در فضای فرهنگی دانشگاهها به تنوع فعاليتهای فرهنگی و ثمربخش شدن اين فعاليتها كمك كند.
طيبی ضرورت شناخت قرآن، تبليغ و ترويج معارف قرآنی را از جمله برنامه هايی دانست كه بايد در صدر فعاليتهای جهاد دانشگاهی قلمداد شود و در ادامه افزود: بر اساس اين تلقی از آغاز تشكيل، اين نهاد انقلابی مبادرت به برگزاری مسابقات قرآنی در سطح دانشجويان با همكاری ساير نهادهای فرهنگی در دانشگاهها نموده است.
رئيس جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت خاطرنشان كرد: برگزاری مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان ضمن بالا بردن انگيزه دانشجويان قرآنی برای فعاليت جدی در اين عرصه، موجب تقويت فضای رقابتی در داخل كشور هم خواهد شد و ما به طور يقين برای حضور در اين عرصه نيازمند ارتقای كيفی فعاليتهای قرآنی دانشجويان هستيم. يكی از رسالتهای بخش فرهنگی جهاد دانشگاهی پرداختن به آموزش، ترويج و تبليغ در حوزه قرآن كريم است
وی در ادامه تصريح كرد: ارتقای كيفی فعاليتهای قرآنی میتواند عرصه گستردهتری را در فعاليتهای قرآنی دانشجويان شكل دهد و به همين خاطر بايد توجه بيشتری از سوی مسئولان به توسعه فعاليتهای قرآنی در دانشگاهها شود و شرايطی فراهم آيد تا دانشجويان نخبه و برگزيده قرآنی ايران بتوانند با شايستگیهايی كه دارند، در صدر اين مسابقات قرار گيرند.
محمدرضا طيبی در ادامه به لزوم آشنا كردن جوانان قرآنی با نظام اسلامی ايران، دستاوردهای جمهوری اسلامی، فرهنگ و تمدن شيعی و اسلامی در اين كشور اشاره كرد وگفت: آشنايی دانشجويان مسلمان با اين موضوعات، مقابله عملی با ترفندها و توطئههای دشمنان خواهد بود. نوع نگاه شيعيان به قرآن كريم، تنها بخشی از شبهاتی است كه دشمنان عليه ما مطرح میكنند. دشمنی با انقلاب و نظام اسلامی نيز از جمله مسائلی است كه اين دانشجويان با حضور خود در ايران، به واقعيت آن پی میبرند.
وی در ادامه به بازديد مقام معظم رهبری در ديدار از نمايشگاه دستاوردهای جهاد دانشگاهی در سال 86 اشاره كرد و افزود: ايشان سخنانی را در جمع مديران جهاد دانشگاهی فرمودند و به اين نكته اشاره داشتند كه نوع قرآن خواندن شما بايد با ديگران متفاوت باشد، بايد به فهم قرآن توجه كنيد. اين بيانات نشان از وظيفه متفاوت جهاد در برگزاری رويدادهای قرآنی دارد كه هدف و نحوه برگزاری اين مسابقات خود يكی از اين موارد می تواند باشد.
رئيس سابق جهاد دانشگاهی تصريح كرد: هر برنامه قرآنی چه در قالب مسابقات و يا دورههای آموزشی در اين راستا است تا كتاب خدا را كه فرامينش زندهكننده قلبهای خفته است، در ابعاد پنهان و پيدايش معرفی شود. جهاد دانشگاهی به مدد فرهنگ ريشه ای اسلامی و روحيه جهادی آن در سطح دانشگاه ها در ساليان گذشته به مدد الهی موفقيت های شايسته ای در اين راه در دانشگاه ها كسب كرده و اين مسابقات بستری است جهت گسترش اين فرهنگ و تجربيات موفق در سطح جامعه اسلامی.
طيبی نكته مهم در برگزاری اين مسابقات را سطح بالای توانايی شركت كنندگان دانست و گفت: با توجه به اينكه شركتكنندگان از افراد علمی جهان اسلام بوده پس بايد فعاليتهای فرهنگی و قرآنی كشور را كه تأثيرگذاری بالايی دارد به اين افراد معرفی كرد و جهاد دانشگاهی در اين زمينه دارای سابقه درخشانی است.
وی مهمترين خروجی مسابقات بين المللی قرآن دانشجويان مسلمان را ايجاد زمينه ای مناسب برای آشنايی دانشجويان متدين جهان اسلام با فرهنگ، تاريخ و اجتماع ايران اسلامی عنوان و خاطرنشان كرد: در بعد بينالمللی چند هدف عمده از برگزاری اين مسابقات دنبال میشود كه يكی از مهمترين آنها اين است كه چهرههای قرآنی جوان كه در اقصی نقاط دنيا و حتی در كشورهای غيرمسلمان زندگی میكنند، شناسايی شوند و اين جوانان پرشور قرآنی بدانند كه تنها نيستند.
رئيس جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت گفت: اين مسابقات فرصتی است تا اين دانشجويان قرآنی همديگر را پيدا كنند و با هم آشنا شوند. آشنايی جوانان قرآنی با مشكلات جهان اسلام از ديگر اهداف برگزاری اين مسابقات است. در واقع اين مسابقه همايشی است كه جوانان فرهيخته، مومن و مسلمانان جهان بتوانند با موضوعات مبتلابه و دغدغههای جهان اسلام آشنا شوند.
محمدرضا طيبی افزود: برگزاری يك مسابقه بينالمللی در سطح بسيار عالی نشاندهنده جايگاه موضوع مسابقه در دانشگاههای كشور است. قطعاً برپايی اين مسابقات در چنين سطحی و با وجود اين تعداد از شركتكنندگان و كسب رتبههای برتر توسط متسابقان ايرانی، نشاندهنده اهميت پرداختن به قرآن در دانشگاههای كشور است.
وی در بخش ديگری از صحبت های خود به رويكرد اين مسابقات اشاره و اظهار كرد: بايد به اين مسابقات قرآنی سمت و سوی محتوايی داد و به اين خاطر مقرر شد كه در كنار برگزاری اين مسابقات همايشهايی برپا شود كه در آن موضوعاتی مانند مسائل مبتلابه جهان اسلام مورد بحث و تبادل نظر قرار گيرد.
رئيس سابق جهاد دانشگاهی تصريح كرد: تاثيرگذاری قشر دانشجو در آينده جامعه، ويژه كشور خاصی نيست، بلكه در همه كشورها، اعم از كشورهای اسلامی و غيراسلامی اين موضوع مشاهده میشود. از اين رو مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان اهميت ويژهای به خود میگيرد. در مورد اين مسابقات و كم و كيف آن بايد از طريق ساير رسانههای كشور اطلاعرسانی لازم بعمل آيد. در ضمن شرايطی فراهم نمايند تا دانشجويان دانشگاههای كشور از اين اجتماع روحانی و قرآنی بهرهمند شوند.
محمدرضا طيبی در ادامه اظهار كرد: بسياری از فعاليت های قرآنی كه در جهاددانشگاهی زمينه چينی شد مانند مسابقات دانشگاهی و ... متاسفانه با جدا شدن از اين نهاد باعث چندپارگی در مجموعه فعاليت های قرآنی در حوزه دانشگاهی شده است، مطمئنا با توجه به ظرفيت ها و تجربه های جهاد دانشگاهی در اين حوزه حضور قوی و مجدد جهاد در سطح دانشگاه ها خود سبب ارتقای سطح دانشجويان قرآنی و جذب خيل عظيمی از دانشجويان به حوزه فعاليت های قرآنی خواهد شد. توصيه اكيد اين است كه تلاشها به نحوی سازماندهی شود تا دانشجويانی كه كمتر با قرآن مأنوسند دل به قرآن و فضای مسابقات بسپارند.
پرداختن به برنامه های جنبی اين مسابقات بخش ديگری از صحبت های رئيس سابق جهاد دانشگاهی كشور بود. وی در اين بخش گفت: بايد قابليتها، ظرفيتها و پيشرفتهای نظام جمهوری اسلامی ايران را به دانشجويان خارجی شركت كننده در مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان نشان دهيم و اين پيشرفتها را به آنها منتقل كنيم. علاوه بر اين، مسابقات میتواند بستری برای ارتباطهای تخصصی آينده دانشجويان شركت كننده باشد. به عبارت ديگر قرآن كريم میتواند باعث اجتماع تخصصی دانشجويان رشته های گوناگون شود و در حوزههای تخصصی باعث تشكيل شبكههای اجتماعی جديد شود.
وی در ادامه افزود: میتوان در پرتو انوار قرآن كريم به تنوير افكار و وحدت جوانان قرآنی و مسلمان در موضوعات مختلف جهان اسلام دست پيدا كرد. در عين حال كه اين نشستها نبايد تشريفاتی باشد، از سياستزدگیآنها نيز بايد به طور جدی اجتناب كرد.
طيبی تصريح كرد: اين مسابقات فرصت بسيار مناسبی برای طرح مباحث ريز و تخصصی است. اين دانشجويان در رشته های تخصصی خود با توجه به بنيه و روحيه قرآنی خود می توانند پلی باشند ميان كشورهای اسلامی جهت ارتباط بهتر و بيشتر علمی و فناوری برای تلاش در جهت رشد اين كشورها و جوامع اسلامی، در اين رابطه آشنايی آن ها از توانمندی های علمی و فنی كشور و بازديد از جهادهای دانشگاهی موفق مطمئناً تاثيرات مطلوبی را در آينده به جا خواهد گذاشت.
رئيس جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت خاطرنشان كرد: يكی از ابزارهايی كه دشمنان جهان اسلام از آن بارها و به اشكال مختلف استفاده میكنند، ايجاد اختلافات مذهبی بين مسلمانان است. هر حركت و اقدامی كه باعث شود شناخت كشورهای اسلامی از يكديگر افزايش پيدا كند و به دنبال آن اختلافات و محورهای جدايی كاهش پيدا كند، حركتی در جهت تقويت جهان اسلام است كه مهمترين محور جهان اسلام، قرآن كريم است. وحدت امت اسلامی اساس كار اين مسابقات می تواند باشد و بنابراين حركت در چارچوب اعتقادات اسلامی و فرهنگ قرآنی پيگيری شود. در تبليغ معارف تشيع هم بايد موضوع وحدت اسلامی رعايت شود.
وی در ادامه اظهار كرد: شناختی كه دانشجويان جهان اسلام در برنامههايی مانند مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان از يكديگر پيدا میكنند، آثار خود را در جهان اسلام میگذارد. دانشجو به عنوان يك قشر فرهيخته و آرمانگرا میتواند اين مسائل جهان اسلام را در كشور خود طرح كند و آن را رواج دهد و به دنبال حل اين مسائل در كشور خود باشد.
محمدرضا طيبی ابراز كرد: اثرات عام برپايی اين مسابقات بر اين است كه اين متسابقان از كشور ايران بازديد میكنند و ايران بعد از انقلاب اسلامی و ايرانی را كه تحت تأثير تعاليم قرآن و عترت است را مشاهده میكنند و قطعاً اين بازديد میتواند خنثیكننده تبليغات منفی عليه اين كشور باشد. چنين مسابقاتی در تقويت حفظ قرآن كريم ميان دانشجويان و گرايش آنان به درك و فهم تعاليم اين كتاب الهی و فهم آن بسيار مؤثر است.
رئيس سابق جهاد دانشگاهی كشوردر ادامه به دوره های قبل اين مسابقات اشاره و اظهار كرد: در دوره قبل برگزاركنندگان اين مسابقات در سازمان فعاليتهای قرآنی دانشجويان كشور وابسته به جهاد دانشگاهی تمام تلاش خود را انجام دادند كه برگزاری مسابقات، از استانداردهای بينالمللی بالايی برخوردار باشد. نبايد تنها به شكل و نحوه برگزاری خوب آن اكتفا كرد و همانند مسابقات خوبی كه با استانداردهای بينالمللی بعضاً در كشورهای ديگر برگزار میشود، برپا شود.
رئيس سابق جهاد دانشگاهی كشور يكی از تهديدهای اين مسابقات را پرداختن صرف به نحوه و شكل برگزاری مسابقات دانست و گفت: يك تهديد در اين مسابقات اين است كه ما فقط دچار پرداختن به نحوه و شكل برگزاری مسابقات شويم و از حضور دانشجويان مسلمان از سراسر جهان در جهت محتوا دادن به اين مسابقات غفلت كنيم.
وی افزود: بُعد مفاهيم و بُعد تفسير قرآن كريم در اين مسابقات نيز بايد برنامهريزی شود. بخش قرائت و حفظ مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان در قشر زيادی از جوانان مسلمان ايجاد انگيزه میكند و اين امر منافاتی هم با شكلگيری بخش تفسير و مفاهيم و ساير رويكردها ندارد. همانطور كه مقام معظم رهبری نيز در فرمايشات خود بيان كردند، پرداختن به قرآن كريم فقط نبايد در سطح قرائت باشد، بلكه در كنار فعاليتهای ترويجی و تبليغی، بايد معرفت ما هم به قرآن كريم زياد شود.
محمدرضا طيبی در ادامه تصريح كرد: گسترده شدن رشتههای مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان و سمتوسويی پژوهشی دادن به آن، اين مسابقات را نهتنها برای ايران كه حتی برای جهان اسلام و بشريت مفيد خواهد كرد. با اين مسابقات، میتوان مروج راههای مختلف انديشدن و ارتباط با ديگر پژوهشگران كشورهای اسلامی شد.
وی در بخش پايانی صحبت های خود به مشكلاتی كه در زمان رياست وی در جهاد دانشگاهی برای برگزاری اين مسابقات وجود داشت اشاره كرد و گفت: مسئلهای كه شايد برگزاركنندگان اين مسابقه را تا حدی به خود مشغول كند، مسئله تامين منابع مالی و جلب مشاركت سازمانهای همكار برای برگزاری مسابقات است. اگرچه به لطف خدا در هر سه دوره اين مشكل حل شده است ولی همين نداشتن منابع مالی برای برگزاری اين مسابقات باعث گرفتن وقت زيادی از آنها شده است كه همين وقت میتواند باعث محتوا دادن به مسابقات شود.
رئيس سابق جهاد دانشگاهی اظهار كرد: نكته ديگر كه بايد مورد توجه قرار گيرد اين است كه برگزاری جشنواره ملی قرآن دانشجويان ايران كه بيست و چهار دوره توسط سازمان فعاليتهای قرآنی دانشجويان كشور برگزار شد، بدون هيچ دليل موجهی برگزاری اين مسابقات از اين سازمان گرفته شد. مطمئنا اين مسابقات هم به لحاظ كمی و هم به لحاظ كيفی دچار افت قابل توجهی شد و هم هزينه زيادی را در اجرای آن بر دوش بيتالمال تحميل كرد. بايد توجه كرد كه اين موضوع نبايد برای مسابقات بينالمللی قرآن دانشجويان مسلمان تكرار شود.