گروه فعاليتهای قرآنی: مدير عامل اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی معتقد است تقارن اجرای طرح 1446 با فصل تابستان و ماه مبارك رمضان، موجب شد اين طرح با استقال بيشتری روبرو شود و با تلاش مؤسسات قرآنی تعداد قرآنآموزانی كه در كلاسهای آموزشی شركت كردند به 200 هزار نفر رسيد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به نقل از پايگاه اطلاعرسانی طرح قرآنی 1446، محمد انجمشعاع، مدير عامل اتحاديه مؤسسات قرآنی ـ مردمی كشور، معتقد است تقارن اجرای طرح 1446 با فصل تابستان و ماه مبارك رمضان، موجب شد طرح 1446 با استقال بيشتری روبرو شود. هرچند در نظر گرفتن كل فصل تابستان میتواند برای اجرای طرح 1446 فرصت مناسبتری را ايجاد كند. با اين حال بهتر بود تبليغات طرح پيش از ماه مبارك رمضان آغاز شود تا علاوه بر مؤسسات، علاقهمندان نيز به جای ختم قرآن عادی، خود را برای حفظ آماده میكردند.
*اتحاديه مؤسسات قرآنی، چند مؤسسه را در زير مجموعه خود دارد؟
هزار و 700 مؤسسه زيرمجموعه اين اتحاديه است كه نزديك به 800 مؤسسه فعال غير ثبتی نيز داريم. همچنين دو هزار و 700 خانه قرآن در روستاها مستقر هستند كه در برگزاری اين طرح مشاركت كردند.
*همكاری مؤسسات قرآنی با طرح 1446 به چه نحوی است؟
از آنجايی كه مؤسسات قرآنی در سراسر كشور در تعامل مستقيم با اتحاديه كشوری و استانها هستند، با كارهای آموزشی مؤسسات را با برنامه 1446 گره میزنيم. خصوصاً اينكه طرح مذكور ملی است و با اهداف مؤسسات قرآنی استانها در يك راستا حركت میكنند و میتواند به يك نتيجه همسو و مناسب دست يابند. سال گذشته توافق كرديم كه 100 هزار نفر را آموزش دهيم، امسال هم همينطور در توافق اوليه 100 هزار نفر بود؛ اما با تلاش مؤسسات 100 هزار نفر ديگر را نيز اضافه كرديم و آموزش نزديك به 200 هزار نفر از علاقهمندان به استانها ابلاغ شد تا جزء سی را كار كنند و با طرح 1446 همگام شوند.
*همزمانی با ماه مبارك رمضان را در ميزان استقبال از اين طرح چقدر مؤثر میدانيد؟
از ماه مبارك رمضان بايد بيشترين استفاده را برد. بايد بنا بر تأكيد مقام معظم رهبری و قرارگيری در ماه مبارك، طرح را با سرعت پايهريزی میكرديم؛ اما از اين تقارنها راضی هستيم چون موجب استقبال افراد بيشتری به اين طرح شده است.
*پيشنهاد شما برای اجرای بهتر طرح 1446 چيست؟
بهترين راهكار پخش تبليغات گسترده پيش از آغاز ماه مبارك رمضان است تا مردم به جای ختم قرآن عادی از همان ابتدا برای حفظ جزء سی قرآن برنامه ريزی كنند. همينطور بهتر بود از كل فرصت تابستان برای اجرای طرح استفاده می شد.
*يعنی فرصت اجرای طرح 1446 را اندك میدانيد؟
مشكل اصلی كه در اجرای طرح 1446 با آن روبرو شديم، اين بود كه نزديك به يك ماه، از فصل تابستان گذشته بود كه مؤسسات توجيه شدند چه كاری بايد انجام دهند. اين در حالی است كه اگر بحث منحصر به روخوانی، روانخوانی يا تجويد مقدماتی قرآن بود، مشكلی خاصی پيش نمیآمد؛ اما چون تمركز روی حفظ قرآن است و در نتيجه فرد بايد تلاش مضاعفی كند و در منزل هم تمرين كند و زحمت بكشد. بايد بودجه، منابع و برنامههايش از فروردين يا ارديبهشتماه تعيين و به مؤسسات ابلاغ میشد. فرصت بسيار محدود بود كه خودمان را به پايان طرح برسانيم.
*چه تعداد مربی حفظ قرآن، برای اجرای اين طرح لازم است؟
برای ورود به مقوله حفظ به مقدار كافی حافظ قرآن داشتيم؛ اما همه حفّاظ قادر نيستند به عنوان مربی حفظ به كلاسها بروند و به ديگران آموزش بدهند. معلمان قرآن نزديك به 10 هزار نفر هستند. آموزشهای دوران تربيت معلم روخوانی و روانخوانی را طی كرده بودند؛ اما در بخش حفظ قرآن به 10 هزار معلم نياز داشتيم و حداقل زمان برای آموزش به معلمان در دورههای فشرده 40 تا 50 ساعت در 20 روز تعريف شده است تا بتوانيم معلم قرآن داشته باشيم. اينكه معلم حفظ قرآن از دانشآموز و دانشجو يك گام جلوتر باشد مسأله مهمی است.
*اين تغيير رويكرد طرح از روخوانی به حفظ را چطور ارزيابی میكنيد؟
از آنجايی كه من نزديك به 10 سال كلاسداری حفظ قرآن را انجام میدادم، به نظرم هر دانشآموزی با اسلوب صحيح و بر اساس روش تقليد از اساتيدی كه نوارهايشان موجود است، پيش رود قطعاً موفق خواهد بود. يعنی بنا به تجربه، شاگردی كه بر مبنای تقليد حفظ كند چند خاصيت دارد اول اينكه با تقليد، بخشی از تجويد مقدماتی را و سپس تجويد دورههای بالاتر را میآموزد. به صورتی كه فردی كه اطلاع نداشته باشد گمان میكند دانشجو پيش از اين، كلاسهای تجويد را طی كرده است؛ در حالی كه چنين نبوده است. شاگردان و فرزندان من نيز به همين نحو عمل كردند. دقيقاً جايی كه نوار مَد میداد آنها هم مد میدادند و همين اتفاق نيز در زمينه روخوانی و روانخوانی روی میدهد و عملاً آنچه كه مورد نظر ما بود ميسر میشد.
*چه انتقادی به نحوه اجرای اين طرح داريد؟
حضور سازمانهای مختلف به مقوله حفظ قرآن يكی از چالشهاست. هدف سازمانها تحقق كمّی است؛ در حاليكه ما يك هدف واحد داشتيم و قرار نيست كه آمار ارائه كنيم بايد با همكاری و مشاركت يكديگر رقم 10 ميليون حافظ را محقق كنيم.