گروه هنر: يك مدرس دانشگاه با بيان اينكه در خط و خوشنويسی چنان وحدتی وجود دارد كه گويی همه چيز به نقطه وحدانی و كلمه الله بازمیگردد، به همين دليل خوشنويسی جزء هنرهای اسلامی محسوب میشود، گفت: تحقيق و پژوهش در حوزه هنر و قرآن بسيار محدود بوده است.
حميده جعفری، مدرس دانشگاه و عضو هيئت علمی گروه گرافيك و معماری دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) اظهار كرد: ارتباط هنر با قرآن را در شكلهای مختلفی میتوان بررسی كرد و در قرآن به روشنی به مفهوم زيبايی اشاره شده است.
وی افزود: با توجه به اين كه ادبيات يكی از شاخههای هنر است میتوان به بررسی آن پرداخت. اعراب در گذشته هنری نداشته و باديهنشين بودند و بسياری از هنرها را بعد از دوران ساسانيان از ايرانيان دريافت كردند. هنگامی كه اعراب وارد ايران شدند نقشنگارهها و حجاریهايی چون بيستون كرمانشاه و نقش رستم مخصوصا در شيراز وجود داشت.
اين مدرس دانشگاه عنوان كرد: با ورود اسلام نقش كردن چهره حرام اعلام شد و نقاشی و مجسمهسازی به نوعی زير سؤال رفت. در همين راستا تا سال 1372 رشته مجسمهسازی در دانشگاههای ايران وجود نداشت؛ اين خود بهانهای بود تا هنرهايی مثل معماری، محلی برای بروز خلاقيت هنرمندان باشد. همچنين خوشنويسی به دليل ارتباط عميق آن با كلام الله مورد توجه زيادی واقع میشد.
وی اضافه كرد: در خط و خوشنويسی چنان وحدتی وجود دارد كه گويی همه چيز به نقطه وحدانی و كلمه الله باز میگردد، به همين دليل خوشنويسی جزء هنرهای اسلامی محسوب میشود و اغلب خوشنويسان بنام، به حرمت اين هنر قبل از شروع به كار وضو میگيرند.
جعفری متذكر شد: ادبيات و شعر برای اعراب از اهميت بالايی برخوردار بود به طوری كه اعراب اشعار خود را در موسم حج بر ديوار خانه كعبه میآويختند. ادبيات عرب به تدريج با مبعث رسول اكرم(ص) و نزول قرآن تغيير كرد. نزول قرآن تأثيرات بارزی بر رشد و بالندگی ادبيات و شعر عرب داشت. شعرای ايرانی نيز در بسياری موارد خود را مديون قرآن دانسته و با بهرهگيری از آيات كلام الله اقدام به خلق شعر كردهاند؛ بنابراين ارتباط تنگاتنگی ميان هنر و ادبيات ايران با قرآن وجود دارد.
وی گفت: هنر و زيبايی موضوعی بحثانگيز است كه فيلسوفانی همچون كانت و هگل در مورد آن حرفهای بسيار زدهاند، در حالی كه اين موضوع در قرآن در جمله «خداوند زيباست و زيبايی را دوست دارد» مطرح شده است.
اين مدرس دانشگاه در پايان خاطرنشان كرد: از موارد توصيه شده در جهت ميل به زيبايی میتوان به توصيه به حفظ ظاهر از جهت زيبايی هنگام ارتباط با خداوند است. در متون اسلامی بسيار توصيه شده كه هنگام عبادت و ارتباط با خداوند از لباس زيبا و آراسته و تركيب رنگهای شاد استفاده شود. تحقيق و پژوهش در حوزه هنر و قرآن بسيار محدود بوده است، اميدواريم در اين زمينه پژوهشهای موفقی انجام شود.