میدانید چرا از میان آن همه خانههای قدیمی، مساجد، كلیساها، آتشكدهها، ایوانها، پلها، معابد، آبشارها، سرابها، دریاچهها، پاركها، غارها و كوههای استان كرمانشاه، ما دهستان «ریجاب» یا «ریژاو» را برای پیشنهاد این این هفتهمان انتخاب كردیم؟
ما ریژاو را برگزیدیم چون كرمانشاه اگر آسمان باشد، ریواژ میشود خورشیدش؛ دریا باشد ریواژ میشود پری دریاییاش؛ جنگل باشد ریواژ میشود بلندترین درخت بلوطش كه میوههایی از طلا دارد؛ ساده بگویم”‹، تصور كرمانشاه بدون ریژاو زیبایش محال است.
نام این منطقه در زبان كردی یعنی آنجا كه آب میریزد البته برخی هم معتقدند ریشه اصلی آن، كلمهای دیگر در این زبان به معنای سردی زیاد است، اما اگر بنا بود نام بهتری برای ریژاو انتخاب كنند احتمالا باید صدایش میكردند «بهشت» چون، دشتی سبز است با گیاهان هزاررنگ و به شبنم نشسته”‹ و هر چند قدمش، چشمهای از خاك سر برآورده”‹ و هر طرفش باغ میوهای است از انجیر، گردو یا انار.
منابع منتشر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حاكی از آن است كه ریژاو علاوه بر این كه از نظر طبیعی بهشت گردشگران محسوب میشود، آثار تاریخی ارزشمندی نیز در آن پیدا شده كه ثابت میكند این منطقه از صدها سال پیش سكونتگاه انسانها بوده است
ریژاو در 120 كیلومتری شمال غرب كرمانشاه در مسیر دالاهو به سرپل ذهاب در نزدیكی رودخانه الوند قرار دارد. منابع منتشر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حاكی از آن است كه ریژاو علاوه بر این كه از نظر طبیعی بهشت گردشگران محسوب میشود، آثار تاریخی ارزشمندی نیز در آن پیدا شده كه ثابت میكند این منطقه از صدها سال پیش سكونتگاه انسانها بوده است.
به عقیده بسیاری از شرق شناسان و تاریخ نگاران به دلیل استقرار نخستین حكومت ها در غرب، این منطقه دارای غنای باستانی فراوانی است كه بیستون و طاق بستان و صدها آثار تاریخی در كرمانشاه دلیل بر این ادعاست. منطقه ریجاب نیز اگرچه در نگاه اول فقط یك تفرجگاه طبیعی به نظر می رسد، ولی در این منطقه طبق بررسی باستان شناسان آثاری وجود دارد كه بر قدمت حضور انسان در این منطقه مهر تأیید می زند.
از جمله این آثار وجود راه باستانی ساسانی در این منطقه است. این راه فقط به وسیله چهار پایان و یا با پای پیاده قابل عبور است و از جمله راه هایی است كه عشایر برای عبور و مرور خود از آن استفاده می كنند.
از دیگر آثار باستانی این منطقه می توان به مسجد «عبدالله بن عمر» اشاره كرد كه یكی از قدیمی ترین مساجد ایران به شمار می رود. براساس نوشته های تاریخی در مورد این منطقه برخلاف برخی مناطق دیگر جزو نخستین كسانی بودند كه به اسلام ایمان آورده و به ترویج آن پرداختند.
قلعه یزدگرد، مسجد عبدالله بنعمر و راه باستانی ساسانی از جمله این آثار محسوب میشود. اگر پیشنهاد این هفته ما را پذیرفتهاید و میخواهید به ریژاو سفر كنید، یادتان باشد علاوه بر قلعه یزدگرد این منطقه قلعه دیگری نیز دارد كه به قلعه كوچك معروف است و برای پیدا كردنش یا باید از ریژاویهای قدیمی سوال كنید یا مدتی را در باغهای منطقه پرسه بزنید.
مقبره بابایادگار
بابایادگار یکی از نقاط بسیار دیدنی شهرستان سرپل ذهاب (در حال حاضر دالاهو) است که به علت دور از دسترس بودن مدت هاست که محجور مانده و کمتر گردشگری موفق به دیدن آن شده است. بابایادگار در فاصله حدود 40 کیلومتری سرپل ذهاب و بر امتداد جاده ریجاب قرار دارد. جاده ریجاب حدود 15 کلیلومتری جاده سرپل ذهاب به کرمانشاه جدا شده و به سمت دهستان های سرسبز و خوش آب و هوای ریجاب می رود.
قسمتی از جاده مذکور آسفالته بوده و مابقی راهی نه چندان مناسب است. بابایادگار در آخرین نقطه از این جاده قرار دارد و برای رسیدن به مقبره و قسمت های تفریحی باید دقایقی پیاده راه را طی نمود.
علاوه بر مقبره، درختان کهنسال و سر به فلک کشیده و چشمه های جوشان از جمله دیدنی های منطقه هستند. وزش یک نسیم خنک در گرمای طاقت فرسای سرپل ذهاب بهترین هدیه ای است که بابایادگار به میهمانان خود می تواند بدهد.
آبشار ریجاب
آبشار پیران یا آبشار ریجاب یکی از بلندترین آبشارهای ایران است که اختلاف ارتفاع آن در نقطه بالا و پایین طبقه سوم، بر اساس اندازه گیری GPS، نزدیک به 180 متر می رسد! این آبشار سه طبقه است که دو طبقه بالایی آن بسیار بلند و طبقه پایینی کوتاه تر است. البته طبقه سوم آبشار پیران در زیر درختان قرار گرفته و از بالا دیده نمی شود.
دسترسی به آبشار پیران از دو طریق امکان پذیر است: مسیر نخست روستای پیران در 10 کیلومتری سرپل ذهاب است که شما را به پای آبشار می برد و مسیر دیگر روستای ژالکه در منطقه ریجاب است. از روستای پیران، جاده خاکی ناهمواری به سمت آبشار وجود دارد که کمتر از 2کیلومتر درازا دارد و در انتهای آن، محلی به عنوان پارکینگ در نظر گرفته شده است.
از محل پارکینگ تا پای آبشار 2 کیلومتر پیاده روی سبک پیش رو دارید که بخشی از مسیر به شکل مناسبی سنگ فرش شده است.
پایین آبشار پیران، روستای پیران و دره سرسبز و بسیار زیبای پیران قرار گرفته است که سرسبزی آن از آب این آبشار که از منطقه ریجاب می آید منشأ می گیرد. باغ های انجیر، زردآلو و انار در دره پیران قرار گرفته است.
برای رفتن به ریجاب، از کرمانشاه به سمت اسلام آباد غرب و کرند غرب حرکت کرده، و پس از عبور از سرخه دیزه، در 18 کیلومتری سرپل ذهاب، سه راهی ریجاب کاملا مشخص خواهد بود و پس از 7 کیلومتر به منطقه ریجاب می رسیم.