دستگاه گوارش کودک بسیار حساس است و با کوچکترین آلودگی، ممکن است دچار اسهال شود و در نتیجه، در معرض خطر سوء تغذیه قرار گیرد. بنابراین باید در هنگام تهیه و نگهداری و دادن غذا به شیرخوار اصول بهداشتی را کاملاً مراعات نمود.
این روزها کمبود وقت و شرایط ویژه زندگی انسانها این امکان را به آنها نمیدهد که وقت کافی صرف شناخت مواد غذایی مناسب و انتخاب یک برنامه غذایی مناسب کنند. اما همه مشکل در این مسئله خلاصه نمیشود، زیرا همان مواد غذایی که با قیمت گران و صرف وقت بسیار در آشپزخانه تبدیل به غذای مصرفی میگردند نیز شرایط سالم و ویژگیهای یک غذای کاملاً بهداشتی را ندارند.
غذا عاملی است که میتواند به خاطر ماهیت خود بسیاری از عوامل بیماریزا را حمل نموده و خود نیز شرایط رشد این عوامل را فراهم آورد، به همین لحاظ و همچنین به خاطر نقش مهم مواد غذایی در تأمین سلامت، رشد و نمو انسان، لازم است به مسئله مواد غذایی و ارتباط آن با محیط و عوامل جانبی تأثیرگذار بر آن به دقت توجه شود.
با توجه به بروز مشکلات عدیدهای که مصرف مواد غذایی آلوده به وجود میآورد و همچنین بروز انواع بیماریهای ناشی از آن، توجهی جهانی به سمت بهداشت مواد غذایی معطوف گردیده است.
رعایت اصول بهداشت مواد غذایی در کلیه مراحل تولید، توزیع، عرضه و مصرف عاملی است که از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری مینماید. این امر با تاکید بیشتر بر گروههای آسیبپذیر شامل افراد مسن، نوزادان و کودکان و زنان باردار صورت میپذیرد.
رعایت اصول بهداشتی در تهیه و نگهداری غذای کودک
دستگاه گوارش کودک بسیار حساس است و با کوچکترین آلودگی، ممکن است دچار اسهال شود و در نتیجه، در معرض خطر سوء تغذیه قرار گیرد. بنابراین باید در هنگام تهیه و نگهداری و دادن غذا به شیرخوار اصول بهداشتی زیر را کاملاً مراعات نمود.
اصل اول
دستها را قبل و بعد از تهیه غذا و قبل از غذا دادن به کودک بشویید. قبل از آماده کردن غذا و بعد از پایان کار باید دستها به دقت شسته شوند به خصوص هر بار کهنه یا پوشک کودک را عوض میکنید، حتماً باید دستها را با آب صابون کاملاً بشویید. اگر در دستهای خود زخم یا عفونتی دارید قبل از تهیه غذا، محل زخم را ببندید. قبل از غذا دادن به کودک، دستهای کودک را نیز بشویید.
اصل دوم
محل تهیه و پخت غذا را تمیز نگه دارید. چون غذاها به آسانی آلوده میشوند و در این صورت میتوانند منبع رشد و انتقال میکروب باشند بنابراین تمام قسمتهای مورد استفاده در هنگام تهیه غذا باید دقیقاً شسته و تمیز نگهداری شود. پارچههایی که برای تمیز کردن آشپزخانه استفاده میکنید، باید مرتب شسته و یا عوض شوند. از پارچههایی که برای تمیز کردن آشپزخانه استفاده میکنید برای خشک کردن یا تمیز کردن ظروف استفاده نکنید.