چه عاملي موجب ميشود افزايش دماي بدنه فنجان، بيشتر از افزايش دماي آب درون فنجان باشد؟ مايكروويو براي افزايش دماي مواد غذايي و مايعات مختلف از امواج الكترومغناطيسي ـ كه طول موج كوتاه و انرژي زيادي دارند ـ استفاده ميكند.
اين دستگاه با استفاده از تابش امواج الكترومغناطيسي، مولكولهاي آب موجود در موادغذايي و مايعات مختلفي را كه در آن قرار ميدهيد، به حركت در ميآورد و موجب افزايش دماي آنها ميشود، اما اغلب ظرفي كه محتوي غذا يا نوشيدني است، در مقايسه سهم بيشتري از امواج را به خود جذب ميكند و به همين علت بهرغم اينكه بدنه و دسته فنجان بشدت گرم شده، آبي كه داخل آن ريختهايد، به قدر كافي گرم نشده است.
ميتوان گفت، در رقابت براي جذب امواج الكترومغناطيسي منتشر شده، مولكولهاي فنجان از مولكولهاي آبي كه در آن ريختهايد، پيشي ميگيرند.
به گفته پروفسور لن هانتر، استاد دانشگاه ليدز اين پديده ناشي از تجمع انرژي ريزموجها يا امواج الكترومغناطيسي در اثر رزونانس يا انعكاس انرژي مغناطيسي اين امواج پس از برخورد به بدنه ظروف است. آنچه در اينجا اتفاق ميافتد، مشابه حركت يك آونگ است.
اگر آونگ با نيروي نسبتا ثابتي تحت فشار قرار گيرد يا نيروي ثابتي بر آن وارد شود، با اندكي افزايش نيرو، ارتفاع آن به ميزان قابل توجهي افزايش مييابد. امواج الكترومغناطيسي نيز ماهيتي مشابه آونگ دارند.
اگر اين امواج با مولكولهايي مانند مولكولهاي تشكيل دهنده ساختار بدنه يا دسته فنجان يا ليوان چايخوري ـ كه هم اندازه و از يك جنس هستند ـ برخورد كنند، در اثر پديده رزونانس مغناطيسي تشديد ميشوند و به همين علت انرژي حاصل از تابش اين امواج در بدنه فنجان متمركز ميشود و تنها تعداد محدودي از امواج ميتوانند از بدنه فرار كرده، خود را به سلولهاي تشكيلدهنده ساختار مايع درون ظرف برسانند.
براي اينكه بتوانيد آب درون فنجان را به اندازه كافي گرم كنيد، به ناچار دماي دسته و بدنه فنجان بيشتر ميشود تا جايي كه شايد نتوانيد بدون استفاده از يك پوشش محافظ، آن را از مايكروويو خارج كنيد.
همانطوركه گفته شد، ظرفي كه مواد غذايي يا مايعات را داخل آن قرار ميدهيد، همچون مانع عمل كرده، نميگذارد امواج به محتويات داخل ظرف منتقل شود و به اين ترتيب سهم بيشتري از انرژي موجود در محيط را از آن خود ساخته، بيشتر گرم ميشود.