مدير عامل سابق شركت بورس تهران عوامل موثر در روند كاهشي بورس را مورد توجه قرار داد و تاكيد كرد كه بايد در شرايط فعلي واقع بين باشيم و حوصله كنيم.
دكتر علي رحماني ـ مدير عامل سابق شركت بورس اوراق بهادار تهران ـ در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اوضاع فعلي بورس را مورد توجه قرار داد و گفت:در حال حاضر شرايط فعلي بازار سرمايه متاثر از چند متغير است؛ اول اينكه در شرايط فعلي اروپا دچار بحران شده و نرخ يورو تضعيف شده ست؛همچنين نرخ رشد اقتصادي منطقه Beric(برزيل، روسيه، هند وچين ) كمتر از حد انتظار است و پيش بيني مي شود كه در بازار كالا كاهش قيمت رخ دهد.لذا از آنجايي كه بورس ايران كالا پايه است، بخش اعظم بورس در شرايط فعلي متاثر از قيمتهاي جهاني است.
وي افزود:از طرفي ديگر در محيط اقتصادي ايران نرخ سود بدون ريسك و نرخ سود سپردههاي بانكي افزايش يافته است؛ لذا بايد نرخ بازده مورد انتظار افزايش پيدا كند و زماني كه اين متغير افزايش پيدا كند P/E بازار بايد كاهش يابد.
وي با بيان اين كه در شرايط عادي بازار سرمايه بايد شاخصها با قيمتها تعديل شوند، به حمايت هاي مسئولان از بورس اشاره كرد و افزود:حمايتها تا حدي ميتواند به نقدينگي سهام در بورس كمك كند، ولي اصل مشكل واقعيتهاي اقتصادي را از بين نميبرد.
او ادامه داد: مي توان گفت كه حمايتهاي اخير از بازار سرمايه جلوي تعديل قيمتها را گرفته و كمك كرده است تا نقدينگي بازار حفظ شود و اگر حمايتها نبود مشكل نقدينگي در بورس وجود داشت و قيمتها بيشتر كاهش پيدا ميكرد.اما با اين حال بايد اين تعديلات صورت بگيرد و هنوز جا براي تعديل قيمت ها وجود دارد.
وي توضيح داد: حمايتهايي كه در شرايط فعلي انجام ميشود تا حد زيادي به وضعيت بورس كمك ميكند تا تعديلات قيمت با تاخير و سرعت كمتري انجام شود.به اين ترتيب مي توان گفت در بورس تهران سياستهاي اقتصادي تا حدي ميتواند به اصل موضوع كمك كند ولي روند فعلي را از بين نميبرد.
مدير عامل سابق شركت بورس، شركتها را به چهار دسته تقسيم كرد و ادامه داد:در بورس شركتها را ميتوان به چهار دسته تقسيم كرد، شركتهاي با ورودي و خروجي ريال، شركتهاي با ورودي ارز و خروجي ريال، شركتهاي با ورودي ارز و خروجي ارز و در نهايت شركتهايي با ورودي ريال و خروجي ارز كه در شرايط كنوني تنها شركتهاي گروه چهارم هستند كه ميتوانند وضعيت بهتري داشته باشند.
به گفته رحماني، براين اساس مي توان گفت تحريمها و موضوع هستهيي، مسئله جدي براي بازار سرمايه نيست زيرا بازار از اين نظر قبلا تعديل شده است بلكه وضعيت فعلي بورس برميگردد به سياستهاي پولي و انبساطي كه از سال 86 اجرا شده است و همراه با اثر هدفمندي يارانهها نمود بيشتري پيدا كرده و جدي شده است واين موضوع بازار سرمايه را تحت تاثير قرار ميدهد.
استاد دانشگاه الزهرا تاكيد كرد: لذا بايد در شرايط فعلي واقع بين باشيم و حوصله كنيم و مديريت ريسك انجام دهيم زيرا در صورتي كه نرخ تورم كنترل شود و نرخ سود سپردههاي بانكي كاهش يابد و سياستهاي انقباضي اعمال شود، وضعيت بورس بهبود مييابد؛ با اين حال نبايد براي امسال و سال آينده انتظار معجزه از بورس داشته باشيم.
وي با بيان اينكه هنوز جا براي تعديل قيمتها در بورس وجود دارد، عنوان كرد: در اين داستان بورس در يك طرف ماجرا است و در طرف ديگر شرايط اقتصادي، افزايش تورم و نرخ سود بانكي و ريسك بزرگ اقتصاد جهاني قرار دارد.