جام جم آنلاين: کشورهای خلیج فارس، هدفشان قدرت گرفتن سنیها و تأسیس یک دولت سنی در خلیج فارس و تضعیف شیعیانی است که در سوریه حکومت میکنند و همچنین ایران که در حال حاضر متحد سوریه تلقی میشود.اين تحليل الکسي پوشکوف، رئيس کميته امور بينالملل دوماي روسيه درباره بحران ايجاد شده عليه سوريه است.
به گزارش جام جم آنلاين،گرچه بخشي از اين تحليل درباره بحران سوريه درست است اما بخش ديگر بحران سوريه كه از سوي آمريكا و كشورهاي منطقه از جمله تركيه و كشورهاي عربي ايجاد شده است،برچيدن تنها بازمانده همپيمان سوريه در منطقه ميباشد.
روسيه پس از فروپاشي شوروي، ديگر آن قدرت و نفوذ سابق خود را نداشت و هر روز كه ميگذشت اين فرايند گسترده تر هم ميشد، تا اين كه روسيه با پوتين به براي بازگشت به آن دوران قدرت و اقتدار تصميم گرفت تا در مقابل نفوذ و زيادهخواهيهاي آمريكا و غرب ايستادگي كند.
كشورهاي همپيمان روسيه پس از فروپاشي شوروي سابق يك به يك به واسطه دخالتها و سياستهاي آمريكا و اروپا از اردوگاه روسيه خارج شدند و حتي به كشورهاي همپيمان آمريكا تبديل شدند.
يوگسلاوي سابق در اين مقطع به چند كشور كوچك تبديل شد و ديگر آن قدرت و توانايي دوران مارشال تيتو را نداشت تا بتواند به عنوان يكي از بزرگتريت همپيمانان دوران شوروي سابق در مقابل آمريكا و ناتو ايستادگي كند.
در بحبوحه قيامهاي مردمي و اسلامي منطقه خاورميانه و آفريقا نيز، ليبي يكي ديگر از كشورهايي بود كه به نوعي با روسيه روابط نزديكتري داشت،انقلاب مردم ليبي عليه قذافي با مجوز شوراي امنيت سازمان ملل و با راي هر 5 عضو اين شورا با دخالت نيروهاي ناتو و آمريكا به پيروزي رسيد هر چند روسيه نيز راي به اقدام نظامي عليه قذافي داد اما اين تجربهاي شد كه روسيه در قبال روسيه اين تصميم را نگيرد و پس از ان بود كه مقامات مسكو با هر گونه قطعنامه عليه سوريه در شوراي امنيت سازمان ملل مخالفت كردند و با اقدام نظامي عليه بشار اسد نيز مقابله نمودند.
روسيه با علم به اين كه با سرنگوني بشار اسد تنها بازمانده خود به عنوان همپيمان را در منطقه از دست ميدهد اكنون تمام قد مقابل سياستهاي آمريكا عليه سوريه ايستادگي ميكند چون منافع خود را در خطر ميبيند.
اين سياست روسيه در قبال دمشق با سياستهاي ايران و روابط استراتژيك تهران و دمشق باعث شده است كه يك همراهي سياسي بين ايران و روسيه در منطقه شكل بگيرد.
در اين جبهه، غرب با همراهي كشورهاي عربي منطقه و تركيه، در مقابل شرق با همراهي ايران،روسيه و چين در مقابل هم قرار گرفتهاند.
آمريكا و غرب خواهان سرنگوني اسد هستند و در مقابل ايران و روسيه و چين و كشورهاي مستقل با اين سياست به شدت مخالفت ميكنند.
اقداماتي كه آمريكا در منطقه دنبال ميكند بوي جنگ ميدهد.آنها در پي دخالت نظامي در سوريه هستند و تنها راه را حمله نظامي ميدانند.
از سوي ديگر تركيه نيز به عنوان كشور حامي سياستهاي آمريكا در روياي اين است كه بتواند با همراهي و سرسپردگي مقابل آمريكا به عنوان ژاندارم منطقه مطرح شود و قدرت و نفوذ خود را در منطقه افزايش دهد.
اما با شروع قيام مردمي عربستان و گسترش آن تمام معادلات غرب در منطقه به هم ميريزد.
آل سعود كه خود را پدر خوانده كشورهاي عربي ميداند اكنون با بحران حكومتي و قيامهاي مردمي مواجه است و همين امر مانعي براي اعمال نفوذ و دخالت در ديگر كشورها از جمله سوريه و بحرين ميشود.
اين مقام روسي درست ميگويد كه هدف کشورهاي سني ساحلي خليج فارس از سرنگوني بشار اسد رئيس جمهوري سوريه، تضعيف ايران است.
اما در بعد ديگر ماجراي مقابله كشورهاي منطقه با ايران، تضعيف روسيه نيز در جريان است.
اگر روسيه به عنوان يك كشور مستقل و مقتدر كه در پي سلطه كشورها نباشد و تنها سياست خود را براي مقابله با تك قطبي شدن قدرت آمريكا در جهان برنامه ريزي كند ميتواند كشورهاي بسياري را به عنوان همپيمان خود در اين راه داشته باشد.
جمهوري اسلامي ايران به عنوان كشوري تاثير گذار و مقتدر در منطقه با توجه به اشتراكات سياسي كه بين دو كظور ايران و روسيه وجود دارد ميتوانند با همراهي هم در مقابل سياستهاي آمريكا و غرب در منطقه و جهان ايستادگي كنند.
سرنگوني اسد هم جايگاه روسيه را تضعيف ميكند و هم ايران را،پوشكوف معتقد است كه سرنگوني اسد تنها به تضعيف ايران ميانجامد اما روسيه نيز از اين سرنگوني به شدت متضرر خواهد شد.
سوريه از مارس سال ۲۰۱۱ ميلادي صحنه خشونت گروههاي مسلح است. صدها نفر از جمله تعداد زيادي از نيروهاي امنيتي سوريه در اين ناآراميها جان خود را از دست دادهاند.
پوشکوف همچنين روز چهارشنبه(۲۱ تير) در کنفرانسي مطبوعاتي، درباره ماهيت موضع غرب عليه برنامه انرژي هستهاي ايران ابراز ترديد کرد.
پوشکوف در همین خصوص تصريح کرد:من به شدت ترديد دارم که اين برنامه هستهاي ايران است که امريکا و غرب را اين قدر نگران کرده، چرا که ايران صراحتا اعلام کرده است که درحال پيشبرد اين برنامه نيست، و این درحالی است که هيچکدام از اين کشورها نتوانستهاند خلاف این موضوع را ثابت کنند.