«مرسي، نوگرا و مدنی»عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم حجتالله جودكي است كه در آن ميخوانيد؛كميته انتخابات مصر سرانجام بعد از چند روز تاخير نتايج دور دوم انتخابات رياستجمهوري مصر را اعلام كرد. بر اساس اعلان اين كميته «احمد شفيق» 12،347،380 و محمد مرسي 13،230،131 ميزان راي را به خود اختصاص دادهاند و در نتيجه محمد مرسي نخستين رييسجمهور بعد از سقوط نظام ديكتاتوري در مصر به حساب ميآيد. طي چند روز تاخير در اعلان نتايج انتخابات، مذاكرات فشردهاي ميان گروههاي سياسي مصر و نظاميان صورت گرفت زيرا با وجود اينكه «اخوانالمسلمين» تاكيد داشت مرسي حايز رتبه اول انتخابات رياستجمهوري در دور دوم انتخابات شده، اما به دلايل عديدهاي اين احتمال وجود داشت كه هر لحظه ورق برگردد و نظاميان نام رقيب وي را به عنوان رييسجمهور اعلام كنند.
بنابراين مرسي كه خطر را نزديك ميديد با سخنراني زودهنگام خويش تلاش كرد جلوي بسياري از مشكلات آتي را گرفته و قلوب مصريها را به خود جذب كند. وي اعلام كرد كه دولت وي «نوگرا» و «مدني» خواهد بود و همه گروههاي مصري را در بر خواهد گرفت و هرگونه تسويه حساب بعد از انتخابات مردود است و «قبطي»ها از حقوق برابر با مسلمانان برخوردار هستند.
نوگرا بودن را از آن سبب اعلام كرد تا جلوي كساني كه او را «مرتجع» ميخوانند، سد شود. «مدني» از آن سبب كه غيرنظامي است و قصد تشكيل جامعه ديني را ندارد. پيشتر در انتخابات مجلس مصر يكي از شيوخ وابسته به اخوان اعلام كرده بود كه در جامعه اسلامي مصر، قبطيها بايد جزيه بپردازند. همين مساله باعث شد تا آراي قبطيها در انتخابات رياستجمهوري مصر به سمت احمد شفيق برود. اكنون مرسي به خوبي ميداند كه نخستين مشكل مصر مساله اقتصاد است و از اينرو اعلام كرده كه در نخستين سفر خارجي به عربستان سعودي ميرود.
سفر عربستان به دليل جذب كمكهاي مالي و نيز با اين هدف است كه به عربستان و كشورهاي حوزه خليجفارس اطمينان بدهد كه آمدن اخوان به ضرر آنها نيست، زيرا اگر آنها احساس خطر كنند با اخراج كارگران و استادان مصري از كشورهايشان ميتوانند شوك شديد اقتصادي به مصر وارد كنند. مصريها سالانه مبالغ قابل توجهي از اين بابت كسب ميكنند كه در صورت اخراج ايشان اين درآمد حذف و بر فهرست بيكاران مصر افزوده خواهد شد. وي اعلام كرده كه فعلا با ايران هم رابطه نخواهد داشت، زيرا مساله موضع ايران در قبال سوريه، مانع چنين ارتباطي ميشود.
اين نكته همچنين ميتواند خيال غرب را هم راحت كند. مشكل دوم مرسي قدرت نظاميان است زيرا مشخص نيست نظاميان تا چه حد حاضر به پذيرش راي مردم و واگذاري قدرت خواهند بود. مشكل سوم مرسي روابط خارجي با ديگر كشورهاست. از اينرو مرسي اعلام كرده كه به تمامي قراردادهايي كه با مصر بسته شده، پايبند است و اگر قرار دادي يافت شود كه خلاف منافع مصر باشد، آن را به پارلمان ارجاع خواهد داد تا در مورد آن تصميمگيري شود.
مرسي اكنون خلاف ادعاي برخي رسانههاي عربي كه از همان ابتدا تلاش ميكردند تا به بينندگان القا كنند كه محمد مرسي نخستين رييسجمهوري اسلامي بعد از «بهار عربي» است، به خوبي درك كرده كه اين صفت ميتواند مشكلات زيادي براي وي ايجاد كند. از اينرو در سخنان خود بر مسايل ديگري مانند «مدني» و «نوگرا» بودن تاكيد ميكند. به هر تقدير بايد منتظر بود تا مرسي كابينه خود را معرفي كند. سپس تصميمات نخستين او ميتواند سيماي برنامه آتي آقاي مرسي را ترسيم كند.