برخي از اين جسدها براثر مجموعه فرآيندهاي طبيعي موميايي شدهاند و موميايي شدن بعضي از اين اجساد نيز تلاش انسانها براي حفظ اين موجودات بوده است. در حقيقت، جسدهاي موميايي، بازمانده فرهنگ باستاني كشور مصر است.
موميايي، جسدي است كه اسكلت آن بر اثر تماس با مواد شيميايي، سرماي بيش از اندازه، رطوبت بسيار پايين يا نبود هوا بدون اينكه تغييري در آن ايجاد شود، حفظ شده باشد.
گاهي اين تغييرات طبيعي است و گاهي نيز انسانها چنين تغييراتي را ايجاد ميكنند تا جسدي را حفظ كنند. در شرايط طبيعي، بدن بر اثر فعاليت باكتريهاي موجود در هوا بسرعت تجزيه ميشود.
باكتريها براي زنده بودن و توليد مثل به هوا و گرما نياز دارند. اگر هوا سرد و خشك باشد يا اكسيژن كافي وجود نداشته باشد، بدن از تجزيه باكتريها در امان ميماند.
با از بين بردن رطوبت داخل بافت ميوه و جلوگيري از رشد باكتريها در اين بافت، ميتوانيد ميوه را نيز به روشي مشابه موميايي كنيد.
براي انجام اين آزمايش ساده به يك عدد سيب، يك ابزار نوك تيز، يك كيسه پلاستيكي، يک چهارم فنجان نمك، يک دوم فنجان كربنات سديم (پودر سفيدكننده) و يک دوم فنجان جوش شيرين نياز داريد.
نمك، كربنات سديم و جوش شيرين را داخل يك كيسه پلاستيكي ريخته، با هم مخلوط كنيد. با استفاده از ابزاري نوك تيز، شكافهاي كوچكي شبيه دهان، چشمها و ابروها روي سيب ايجاد كنيد سپس سيب را داخل كيسه پلاستيكي قرار دهيد تا تركيبي كه داخل كيسه وجود دارد، همچون پوششي سطح سيب را بهطور كامل بپوشاند.
كيسه پلاستيكي را در حالي كه در آن باز است، در مكاني خشك و گرم گذاشته، آنچه در سيب اتفاق ميافتد را تحت نظر قرار دهيد.
سيب كه در حالت عادي در مجاورت هوا قرار ميگيرد، به علت اكسيداسيوني كه در بافت ميوه اتفاق ميافتد، بلافاصله تغيير رنگ ميدهد، اما وقتي ميوه را در داخل اين كيسه ميگذاريد، بدون اينكه بافت ميوه خراب و رنگ آن، قهوهاي شود، خشك و پلاسيده شده، پوست آن چروكيده ميشود. به نظر شما، چرا فرآيند فساد بافت ميوه تغيير ميكند؟ در چنين شرايطي، ميوهاي كه داخل كيسه پلاستيكي قرار دارد، بهطور كامل خشك ميشود يا تنها پلاسيده شده، از نظر شكل ظاهري به ميوهاي شبيه يك آلو كه پوست آن چروكيده شده، تبديل ميشود؟ آيا فرآيند موميايي شدن سيب شبيه همان فرآيندي است كه مصريها در دوران باستان از آن بهعنوان روشي براي موميايي كردن جسدها استفاده ميكردند؟ تركيب نمك، كربنات سديم و جوش شيرين تمام رطوبت موجود در بافت ميوه را به خود جذب ميكند بنابراين در بافت ميوه، هيچ اثري از رطوبت باقي نميماند كه باكتريها بتوانند روي آن رشد كنند.
در محيطي كه فاقد رطوبت است و باكتريها نميتوانند در آن رشد كنند، فساد شيميايي رخ نميدهد بنابراين سيب فاسد نشده، تغيير رنگي در بافت آن ايجاد نميشود و ميتواند در همين وضعيت خشك شود.
محيطي كه براي سيب ايجاد شده، مانع تغييراتي ميشود كه در شرايط عادي در بافت ميوه ايجاد ميشود. اين فرآيند شبيه موميايي شدن است و اين سيب يك سيب موميايي شده است.
توجه داشته باشيد، سيبي كه موميايي شده، اصلا براي خوردن مناسب نيست و پس از اتمام آزمايش، آن را دور بيندازيد.