پایگاه اینترنتی میدل ایست آنلاین در گزارشی با عنوان « افزایش بیکاری در میان قشر تحصیلکرده عربستان سعودی» نوشت:
بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی در کشور نفت خیر و ثروتمند عربستان سعودی بیکار هستند و ادامه این روند
عربستان سعودی را با چالشی بزرگ روبرو می کند.
دراین کشور نفت خیز که میلیونها کارگر خارجی مشغول بکار هستند،دهها هزار نفر از فارغ التحصیلان دانشگاهها که اکثر آنان را جوانان تشکیل می دهند سالانه برای ورود به بازار کار با مشکلات فراوانی باید دست و پنجه نرم کنند.
اگرچه عربستان، بزرگترین صادر کننده نفت ، دارای بزرگترین قدرت اقتصادی در جهان عرب است، اما در جمعیت نوزده میلیونی این کشور که پنجاه وپنج تا شصت درصد آنرا جوانان تشکیل می دهند نرخ بالای بیکاری همچنان مشکل ساز است.
مجید بیست و شش ساله ، از فارغ التحصیلان رشته زبان انگلیسی دانشگاه جده در اعتراض به افزایش کارگران خارجی که محدودیت هایی برای اشتغال جوانان سعودی بوجود آورده اند، عدم توانایی در رقابت با کارگران خارجی را از جمله دلایل عمده بیکاری در این کشور توصیف کرد.
مفرح الکبیشی بیست و پنج ساله که فارغ التحصیل یکی از دانشگاههای استرالیا است،شرایط نامناسب اشتغال در عربستان را دلیلی برای رفتن جوانان به خارج از کشور جهت ادامه تحصیل و کار برشمرد. وی افزود خواهران و برادر وی که دارای تحصیلات عالی هستند نیز چند سالی است بیکار هستند.
براساس اعلام بانک جهانی ، نرخ بیکاری در عربستان سعودی درسالهای اخیر هنوز بالای ده درصد است و از اینرو بسیاری از جویندگان کار بویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی مجبورند برای یافتن شغلی مناسب با مشکلات فراوان روبرو شوند.
سالانه، در حدود یکصد هزار نفر از فارغ التحصیلان دانشگاههای سراسر عربستان سعودی برای یافتن شغلی مناسب با معضل هشت میلیونی کارگران خارجی روبرو هستند که با حقوق و دستمزد پایین حاضرند در این کشور تن به کار دهند.
احسان ابو حلیقه، اقتصاددان سعودی با بیان اینکه بخش خصوصی این کشور علاقه ای به جذب جوانان سعودی ندارد گفت:« نبود اراده قوی از سوی مقامات دولتی این کشور برای جایگزین کردن جوانان سعودی با کارگران خارجی در بخش خصوصی » از عوامل بیکاری در بزرگترین صادر کننده نفت است.
وی افزود براساس آمار رسمی ،در سال دوهزار و یازده، در حدود یک میلیون و یکصد هزار نفر از نیروی کار خارجی - یعنی بیشتر از تعداد کارگران داخلی سعودی- موفق شدند برای ورود به بازارهای کار دراین کشور روادید دریافت کنند.این اقتصاددان سعودی تاکید کرد براساس این آمار، ماهانه در حدود یکصد هزار کارگر خارجی وارد این کشور شده است.
مقامات سعودی در تلاش برای برطرف کردن مشکل بیکاری از برنامه های تشویقی و حمایتی برای جویندگان کار خبر می دهند. عادل فقیه وزیر کار عربستان سعودی با بیان اینکه تا سال دو هزار و پانزده میلادی این کشور به سه میلیون شغل و سال دوهزار و سی به شش میلیون شغل در بخش خصوص نیاز دارد، یافتن کار برای جوانان سعودی در بخش خصوصی را بزرگترین چالش اشتغال زایی در این کشور توصیف کرد.
وی همچنین به منظور رفع مشکلات اشتغال در بخش خصوصی از سیاست های جدید در جایگزینی جوانان سعودی با کارگران خارجی در بازار کار خصوصی خبر داد.
مقامات ریاض با اعلام برنامه های تشویقی در بخش اشتغال زایی خصوصی خاطر نشان کردند با این اقدامات و سیاست گذاریهای جدید، یک میلیون و بیست و سه هزار جوینده کار که هشتادو شش درصد آنرا زنان تشکیل می دهند می توانند وارد بازار کار شوند.
آمارهای رسمی همچنین نشان می دهد نرخ بیکاری در زنان به سی درصد افزایش یافته است که یک میلیون نفر از آنان شامل سیصدو هفتاد و سه هزار فارغ التحصیل دانشگاه، در جستجوی یافتن شغل مناسب هستند.
جامعه زنان عربستان سعودی برای ورود به بازار کار با محدودیت های فراوانی شامل قوانین سرسختانه روبرو است.