به گزارش فارس، آهو حیوان بیابانی و استپی است و علاقه شدید به گیاهان سبزی که خودرو و یا توسط مردم کشت میشوند، دارد، اما طی سالهای گذشته زیستگاههای این حیوانات آنقدر محدود و محدودتر شده است که دیگر جایی برای زندگی این حیوان باقی نمانده است، از سویی برخی مردم نیز با انواع سلاحهای گرم و سردامروزی عرصه را بر این حیوان نجیب تنگتر کردهاند.
در سالهای گذشته ایوانکی تا سیاهکوه در جنوبشرق تهران، مهرشهر و دامنههای جنوبی دماوند از مکانهایی بودند که پایتختنشینان برای دیدن یا شکار آهو انتخاب میکردند؛ دشت اشتهارد و بویینزهرا هم به دلیل شورهزارها و درختچههای گز فراوان زیستگاه مناسبی برای آهو به شمار میرفت؛ گذشته از اینها، از کویر ورامین تا تاکستان دشت گستردهای بود که آهوان بسیاری در آن زاد و ولد داشتند.
اما امروز این مکانها به ساختمانهای بلندی تبدیل شده که حتی تصور اینکه این مکانها زمانی به عنوان زیستگاه آهوان بوده محال است بلکه محل زندگی این آهوان در بیابانها و استپهای کشور هم همواره مورد تهدید است.
پناهگاه حیات وحش شیر احمد در 5 کیلومتری جنوب سبزوار یکی از این مکانهاست که به لحاظ بیابانی بودن زمینهای اطراف 2535 آهو به عنوان محل زندگی خود انتخاب کرده اند.
اداره حفاظت محیط زیست سبزوار این منطقه را از سال 74 حفاظت میکند تا این حیوان زبانبسته که جزو 10 اولویت اجرای طرح جامع حفاظت هسنتند،از گزند این حیوان دوپا در امان بماند.
*سرکشی آهوان گرسنه به مزارع
علی خانی رئیس اداره حفاظت محیط زیست سبزوار میگوید: همچنین نبود علوفه نیز باعث میشود این حیوانات به مزارع مردم سرکشی کنند و مردم نیز به جای مدارا آنها را با گلوله میکشند.
وی میگوید: در پناهگاه حیات وحش شیر احمد 2535 راس آهو وجود دارد که از دست مردم در امان نیستند.
وی میگوید این حیوان علاقه به تعلیف از علوفههای سر سبز دارد و طی سالهای گذشته با توسعه زراعت و محدود شدن زیستگاههای آنها مجبورند به زراعت مردم وارد شوند.
خانی میگوید: برخی بدون توجه به لزوم حفاظت از این حیوان آنها را میکشند.
وی میگوید: امروزه هر کسی میتواند تفنگداشته باشد و تعداد تفنگداران رو به افزایش است. این عاملی شده تا این حیوان بیشتر در معرض خطر باشد.
رئیس اداره محیط زیست سبزوار با اشاره به اینکه امروزه قاچاق حیوانات بعد از مواد مخدر بیشترین سهم قاچاق را دارد،ادامه میدهد: برخی به دلیل ارضای امیال درونی خود چوپان میگیرند و این حیوانات را نگهداری میکنند و یا به باغ وحشها به قیمت بسیار بالا میفروشند.
وی در مورد آمار آهوان کشته شده توسط انسان اظهاربیاطلاعی میکند و میگوید: به دلیل باز بودن محیط امکان آمار سنجی وجود ندارد اما شواهد نشان میدهد که رقم قابل توجهی از آهوان هر ساله توسط انسانها تلف میشوند.
خانی فرهنگسازی مردم برای حفاظت و جلوگیری از قاچاق این حیوان را ضروری میداند و میگوید: مردم باید کاری کنند که این گونه حیوانی به سرنوشت حیواناتی مانند شیر، ببر و پلنگ که دیگر نعره آنها در زیستگاه به فراموشی سپرده شده است و جای خود را به شغال و روباه داده دچار نشوند.