0

خلاصه ای از اسرار حج

 
samsam
samsam
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 50672
محل سکونت : یزد

خلاصه ای از اسرار حج

حركت ميهمانان و زوار بيت‏الله الحرام از سراسر جهان به عشق ديدار خانه معشوق و كعبه آمال و اجتماع آنان در سرزمين وحي در ماه ذي ‏حجه پاسخ به دعوت شيخ‏الانبياء «ابراهيم خليل الرحمان‏» است.

اين اجتماع بزرگ چيزي جز جلوه امت واحده نيست كه خدا را حاكم بر دل و گل خود و همه جهانيان مي‏دانند، اينان در ايام حج ‏با اعمال عرفاني حج فاني در حق مي‏گردند تا پس از برگشت از حج مردم جهان را به خدا نزديك كنند و جهان را خدايي نمايند.

1 – نيت ‏حج و زيارت خانه خدا

كسي كه تصميم حج و زيارت بيت‏الله الحرام را دارد، بايد بداند كه حج ‏خانه او كاري والا مرتبه است پس بايد خشنودي خداوند و تقرب به او را در نظر بگيرد و از رياكاري دوري جويد، درغير اين صورت تنها اموالش را نابود كرده و غير از خستگي و گناه چيزي نصيبش نشده است.

قبل از سفر به خانه حق بايد هر آنچه را با ستم از مردم گرفته برگرداند و بازگشتي حقيقي كند و بر پروردگارش با دامن آلوده به گناه وارد نشود. در سفر به سوي بيت‏الله سفر به سوي جهان آخرت را به ياد آورد، بلكه آن را به سفر آخرت تبديل كند.

2 - توشه راه

زائر خانه خدا بايد بداند سفري طولاني‏تر از اين خواهد داشت كه نياز بيشتري به ذخيره كردن اعمال صالح و نيكو دارد و بايد توجه كند مفاسدي همچون تظاهر و ريا، حج او را كه ذخيره سفر عظيمي است، ممكن است نابود كند.

3 - وسيله سفر

بايد شكرگزار صاحب‏خانه باشد كه مرکبي برايش فراهم كرده است تا بارهاي سنگين او را منتقل كند وگرنه خود بايد بارش را به دوش مي‏كشيد. بايد يادآور مركبي شود كه او را به جهان آخرت منتقل مي‏كند و آن مركب، جنازه اوست. پس تعجب و شگفتي از كسي است كه براي سفر مشكوك «آيا بتواند برود و يا نه‏» خود را آماده مي‏كند ولي براي سفر يقيني «مرگ‏» هيچگونه آمادگي ندارد.

4 - خريد لباس احرام

به هنگام خريد لباس احرام - دو قطعه پارچه ساده ندوخته - به ياد كفن و پيچيده شدن در آن بيافتد، او كه به زودي با دو قطعه لباس احرام در نزديكي بيت‏الله الحرام سراسر وجودش را مي‏پوشد - يكي را لنگ و ديگري را رداء و حوله خويش قرار مي‏دهد - چه بسا اجل مهلت ندهد و سفرش را به پايان نرساند و با همين دو قطعه لباس احرام خدايش را ملاقات كند. پس همان‏طور كه براي ملاقات خانه خدا لباسي را بر تن مي‏كند كه مناسب خانه الهي و مخالف تزيينات دنيوي است، بداند كه بعد از مرگ با همين ‏گونه لباس به ملاقات صاحب‏خانه مي‏رود. اين دو لباس - احرام و كفن - چقدر شبيه يكديگرند.

5 - بيرون رفتن از شهر و ديار

سالك به سوي بيت‏الله الحرام وقتي از شهر جدا مي‏شود بايد توجه كند كه سوي خداوند منان مي‏رود. پس توجه كند كه در اين سفر چه خواسته‏اي دارد؟! و به كجا رو مي‏برد؟! و چه كسي را مي‏خواهد زيارت كند؟!

و نيز به ياد سفر آخرت بيفتد كه وابستگانش را براي هميشه رها مي‏كند.

6 - پيمودن صحراها و كوهستانها

زائر از صحراها و كوهها عبور مي‏كند تا به ميقات برسد، بايد سفر خويش را پس از خروج از دنيا تا رسيدن قيامت تصور كند و بداند كه در اين ميان منزلگاههاي وحشت‏ زا و درخواستهاي گوناگون وجود دارد. تنهايي زائر در راه، تنهايي ترسناك خانه قبر و سختيهاي آنجا را ياد آور است پس جهت راه خويش و زاويه‏هاي پرپيچ و خطرناك قبر تا قيامت توشه و ذخيره‏اي را فراهم كند و با خود همراه داشته باشد.

7 - احرام بستن و گفتن تلبيه در ميقات

حاجي و معتمر خانه كعبه بايد بداند تلبيه به معناي پاسخ‏گويي به دعوت خدا است که اميدوار به پذيرش خويش باشد و از سوي ديگر ترس آن را داشته باشد كه از جانب حق ندايي برآيد «لا لبيك و لا سعديك‏»، تو را نپذيرفته‏ام و سعادت از آن تو نيست.

پس زائر در ميقات بين خوف و رجاء در برابر خدا مي‏ايستد، تلبيه گفتن شروع و نقطه آغازين سير الي الله است كه جايگاهي عظيم و بزرگ دارد.

امام چهارم زين‏العابدينعليه السلام چون به ميقات آمد تا لباس احرام بپوشد، مركب خويش را تا نگه داشت، چهره‏اش زرد گشت و حالت مادي وي تغيير كرد، لرزه بر اندام مباركش افتاد و نتوانست ذكر شريف تلبيه را بر زبان جاري كند فرمود: «من مي‏ترسم پروردگارم بگويد: «لا لبيك و لا سعديك‏» با تامل و زاري بسيار چون ذكر تلبيه را بر زبان جاري كرد، بيهوشي و غش بر آن حضرت عارض گشت و از روي مركب به زمين افتاد، اين حالت ‏براي آن بزرگوار تا پايان مراسم حج فراوان پيش مي‏آمد.

8 - ورود به شهر مكه

به هنگام ورود به شهر مكه بايد توجه نمود كه به پايان حرم الهي رسيده است اميدوار شود كه از عذاب و عقاب الهي در امان مي‏گردد و در عين حال اين اضطراب را داشته باشد كه اهليت نزديكي به حرم را پيدا نكرده باشد و بدين سبب او منفور نزد خدا باشد، پس اميدش در هر حال نزديكي به صاحب خانه باشد كه كرامت او شامل همه خواهد شد. او حق زائرش را مراعات مي‏كند و كسي را كه در جوار خانه‏اش قرار گرفت ‏شريف و بزرگ مي‏شمارد.

9 - نگاه به خانه كعبه

زائر خانه خدا به هنگام ورود به مسجدالحرام و نگاه به كعبه عظمت صاحب خانه را با دل و جان درك كند و خود را در حضور او ببيند و اميدوار به ملاقات حضرت احديت در آخرت باشد همان ‏طوري كه در دنيا زيارت كعبه نصيبش گرديد. و نيز در آن لحظه حركت مردم در صحنه قيامت و رفتن آنان را به سوي بهشت تصور كند كه به بعضي اجازه ورود داده مي‏شود و برخي را مانع مي‏گردند.

10 - طواف كعبه

حاجي به هنگام طواف خود را همانند فرشتگاني كه در اطراف عرش الهي طواف مي‏كنند بداند و توجه كند كه هدف از طواف ابتدا تا انتهايش گردش دل و قلب به دور صاحب خانه است از اين‏رو با نام خداوند از حجرالاسود شروع مي‏كند و بدان نيز ختم مي‏نمايد.

11 - لمس حجرالاسود

آنگاه كه دست ‏بر روي حجرالاسود مي‏كشد و آن را مي‏بوسد بايد بداند كه با خداي كعبه بيعت مي‏كند تا از هر عملي كه معصيت او را به دنبال دارد دوري كند و تصميم بر وفاي به عهدش را داشته باشد، زيرا هر كس از بيعت ‏با صاحب كعبه تخلف ورزد دچار خشم و عذابش خواهد شد.

«حجرالاسود دست‏ خداوند در روي زمين است مردمي كه با آن مصافحه مي‏كنند و آن را لمس مي‏نمايند گويا دست ‏خدا را لمس كرده‏اند همانند شخصي كه دست‏ برادرش را گرفته و كف در كف او نهاده است.»

12 - گرفتن پرده كعبه و تمسك جستن به ملتزم

بعد از لمس و بوسيدن حجرالاسود با اشتياق و رغبت ‏بيشتر به ديوار كعبه نزديك شو و بدنت را بدان مماس گردان به اميد حفاظت و دوري از آتش جهنم؛ زيرا هر جزئي از بدن كه به كعبه بچسبد از عذاب الهي مصون خواهد ماند، پس خود را به پرده كعبه بياويز و بيشترين درخواست را طلب مغفرت و آمرزش گناهان و ايمني از عذاب جهنمش قرار ده همانند خطاكاري كه دامن بزرگتري را گرفته و با التماس و تضرع و درخواست عفو و بخشش رضايت آن بزرگتر را به دست مي‏آورد و آينده خويش را بيمه مي‏نمايد.

13 - سعي بين دو كوه صفا و مروه

مهمان خانه خدا هنگام سعي بين صفا و مروه خود را همانند شخصي مي‏بيند كه در آستانه سلطاني در تردد است و انتظار ملاقات با او را دارد اين تردد از آن جهت است كه مي‏خواهد اخلاص خويش را اثبات كند و رضايت و لطف را جلب كند در عين حال نمي‏داند او را به حضور مي‏پذيرد يا نه. پس رفت و آمد خويش را تكرار مي‏كند و چون خود صاحب ‏خانه هفت مرتبه را معين كرده است ‏بر هفتمين بار بسنده مي‏كند.

14 - وقوف در سرزمين عرفات

اجتماع عظيم انسانهاي خداجو، مناجات و فرياد و ناله، از هر قوم و ملتي و نيز رفت و آمدهاي بسيار زياد به سوي مشاعر الهي همچون جبل‏الرحمة و... با توجه به اختلاف آراء پيشوايان مذاهب و پيروان آنان اعجاب انسان را برمي‏انگيزاند، او خداجويان را در اداء اين واجب الهي در سرزمين عرفات مي‏بيند، اين صحنه بزرگ حاجي را به ياد صحنه قيامت مي‏اندازد، او اجتماع انسانهاي آغازين و آخرين را به همراهي انبياء بزرگوار تصور مي‏كند و گويا مي‏بيند چگونه هر امتي به دنبال امام خويش است تا او را شفاعت كند.

آن هنگام با چنين تصورات زيبايي، با قلب شكسته خويش، به خداي خود توجه پيدا مي‏كني وخدا اعمال تو را در جمله قبول شدگان قرار مي‏دهد دعاهايت را مستجاب و مقبول مي‏گرداند و رحمتش را بر تو نازل مي‏كند، آرمانهاي مقدست تحقق مي‏يابد پس موقف عرفات از مواقف شريفه‏اي است كه انسان خداجو در آن مكان عظمت‏ شرافت و بزرگي را به دست مي‏آورد.

15 - وقوف در مزدلفة «مشعرالحرام‏»

ورود در مشعرالحرام - كه جزء حرم مكي است - بعد از برون رفتن از حرم الهي و اجازه مجدد صاحب خانه جهت داخل شدن در حرم او رحمت‏ بازيافته ديگري است، زيرا سرزمين عرفات خارج از محدوده حرم امن است و مشعرالحرام جزء حرم امن مي‏باشد در اين سرزمين، بر درهاي رحمت‏ خداوند نزديك گشته‏اي، نسيم لطف و رحمت و مهرباني او بر تو بار ديگر مي‏وزد.

16 - رمي جمره سرزمين منا

رمي جمره در سرزمين منا جاي اطاعت محض در برابر خالق و آفريدگار است. زائر بايد اظهار بندگي كند و طوق عبوديت را بر گردن نهد و هيچ‏ گونه وسوسه‏اي را از ناحيه نفس نپذيرد. خود را در جايگاه ابوالانبياء ابراهيم خليل مي‏بيند، زيرا كه شيطان خواست ‏حج او را در اين مكان ناخالص كند و او را گرفتار هواي نفساني نمايد. اما خدا فرمان داد تا شيطان را از خود براند. او هم با سنگ، شيطان را از خويش دور كرد و ريشه‏هاي وسوسه شيطاني را خشكانيد.

17 - قرباني در منا

حاجي به منا آمده تا قرباني کند. اما چه چيز را؟ آنچه او را، در راه ايمان ضعيف مي کند، آنچه او را در "رفتن" به "ماندن" مي خواند، آنچه او را در راه " مسئوليت" به ترديد مي افکند، آنچه دلبستگي اش نمي گذارد تا "پيام" را بشنود، تا حقيقت را اعتراف کند.

در زندگيت تنها يک چيز هست که براي به دست آوردنش، از بلندي فرود مي آيي، براي از دست ندادنش، همه دستاوردهاي ابراهيم وارت را از دست مي دهي، آن اسماعيل تو است، اسماعيل تو ممکن است يک شخص باشد، يا يک شي ء، يا يک حالت، يک وضع و حتي، يک " نقطه ضعف".

پس حاجي بايد آن را قرباني کند تا بنده پاک و خالص خدا شود.

مرحوم شبر در كتاب خود دو فصل ديگر در زيارت مدينه رسول الله(ص) دارد كه با آوردن آن اسرار و معارف مناسك را از ديدگاه آن عارف آگاه به پايان مي‏رسانيم:

الف- ديدار از شهر پيامبر خدا

آنگاه كه از مكه معظمه بازگشتي و به ديدار مدينه منوره پرداختي چون چشمت‏ بر ديوارهاي شهر مدينه افتاد، به ياد آور كه اين همان مدينه‏اي است كه خداوند آن را براي پيامبرش انتخاب كرد تا بعد از هجرت در آنجا سكني گزيند، همان شهري است كه پيامبر(ص) واجبات الهي و سيره خويش را در آنجا به اجرا گذاشت. در آن شهر مبارزات و مجاهدتهاي زيادي را عليه دشمن انجام داد. دين و شريعت ‏خويش را كامل نمود و در آنجا به ملاقات پروردگارش شتافت و آرامگاه شريفش مزار همگان گرديد.

ب- زيارت پيامبر خدا(ص) و ائمه معصومين(عليهم السلام)

زائر پيامبر خدا و ائمه بقيع صلوات الله عليهم به هنگام ورود به حرم لازم است ‏با طهارت خاضعانه و خاشعانه در برابر قبر و ضريح آنان بايستد و آنان را زيارت كند.

توجه داشته باش آنان از حضور تو آگاه هستند؛ ايستادن، نشستن و زيارت تو را مي‏بينند، سلام و درود تو را دريافت مي‏دارند و به جاي خود مي‏رسانند پس آنان را زنده در آرامگاه خويش بدان و آن‏گونه زيارت كن كه در حال حياتشان به خدمت مي رسيدي، مقام والايشان را در ذهن خود تصور كن كلمات زيبا و موعظه‏هاي شيرين و دلنشين و نصيحتهاي شفا بخششان را به يادآور و همه را به گوش جان بشنو، زيرا كه هدايتشان سعادت ‏بخش و آرامش آفرين بوده و خواهد بود.

چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا  2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا  3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا  4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا

پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com

تالارهای تحت مدیریت :

مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه

 

دوشنبه 19 مهر 1389  5:52 PM
تشکرات از این پست
nazariali
nazariali
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : شهریور 1389 
تعداد پست ها : 45
محل سکونت : فارس

پاسخ به:خلاصه ای از اسرار حج

از زحمتتون كمال تشكر را دارم

دوشنبه 19 مهر 1389  9:05 PM
تشکرات از این پست
titishmili
titishmili
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 1333
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:خلاصه ای از اسرار حج

 مرسی از این مطلب!

دوشنبه 19 مهر 1389  9:26 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها