شایعه انقطاع نسل امامت از امام رضا(ع)كه ساخته واقفیه بود تا آنجا پیش رفت كه به حد افترا رسید و گفتند: چون رنگ چهره امام جواد(ع)گندمگون است، فرزند امام رضا(ع)نیست و براى این كه ثابت شود او فرزند امام رضا(ع)است، باید او را نزد قیافه شناس هاببریم.
بدین ترتیب، باگستاخى، امام جواد(ع)را كه در آن وقت حدود دو سال داشت. نزد قیافه شناسها بردند. آنان به محض دیدن امام به سجده افتادند و خطاب به كسانى كه امام را آورده بودند، گفتند: واى برشما! چگونه این كوكب درخشان و نور منیر را بر امثال ما عرضه مىكنید؟! به خدا قسم، او از نسلى پاك و پاكیزه و از اصلاب طاهر و مطهر است. او از ذریه على بن ابى طالب(ع)و رسول الله(ص)است.
او را ببرید و بر این كار خود استغفار كنید.
دراین هنگام، امام جواد(ع)با فصاحتى بى نظیر فرمود: « ستایش مخصوص كسى است كه ما را از نور خودش و با دست خودش خلق كرد و از میان خلقش ما را برگزید و امین خود قرار داد.اى مردم! من محمدفرزند رضا و او فرزند كاظم و او فرزند صادق و او فرزند باقر واو فرزند زین العابدین و او فرزند حسین شهید و او فرزند على ابن ابى طالب: است. من پسر فاطمه(س)و محمد(ص) هستم. آیا در نسب چون منى شك كرده، بر من و پدرم افترا مى بندید و مرا به قیافه شناسان عرضه مىكنید؟! به خدا قسم، من هم نسب شما و هم نسب قیافه شناس ها را از خود شما و آنها بهتر مى دانم. من ظاهر و باطن همه را مى دانم و نیز مى دانم چه آینده اى درانتظار شما و آنها است. این علمى است كه از خداوند قبل از خلقت آسمان و زمین به ما رسیده است.»
وقتى این خبر به امام رضا(ع)رسید، فرمود: مانند این قضیه در زمان رسول خدا(ص)نیز تكرار شد. وقتى ماریه قبطیه حضرت ابراهیم را به دنیا آورد، عده اى به او تهمت زدند وگفتند: این پسر به رسول الله شبیه نیست. در نهایت پیامبراكرم(ص)حضرت على(ع)را مامور پىگیرى قضیه كرده، فتنه سازان رارسوا ساخت و خطاب به آنان فرمود: خدا شما دو نفر را نیامرزد.
وقتى آن دو از پیامبر(ص) تقاضاى استغفار كردند، آیه 80 سوره توبه نازل شد «اسْتَغْفِرْ لَهُمْ أَوْ لاَ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ إِن تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ سَبْعِینَ مَرَّةً فَلَن یَغْفِرَ اللّهُ لَهُمْ ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ كَفَرُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ وَاللّهُ لاَ یَهْدِی الْقَوْمَ الْفَاسِقِینَ»
ترجمه: می خواهی برایشان آمرزش بخواه می خواهی آمرزش نخواه ، اگر هفتاد بار هم ، برایشان آمرزش بخواهی خدایشان نخواهد آمرزید ، زیرا به خدا و پیامبرش ایمان ندارند و خدا مردم نافرمان را هدایت نمی کند.
آنگاه امام رضا(ع)ادامه داد: سپاس خداى را كه در من و پسرم اسوه اى مانند پیامبر و پسرش قرار داد.