به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام صبح امروز سهشنبه در «همایش ملی تحولات خاورمیانه و آینده نظم منطقهای» که در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد با تاکید بر اینکه باید بپذیریم تحولات منطقه اسلامی و آفریقایی عصر ما بسیار مهم است، اظهار داشت: میتوان با اطمینان از هماکنون پیشبینی کرد که در درازمدت این تحولات برای همه منطقه و دنیا مفید خواهد بود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در این مسیر افت و خیزها و فراز و نشیبهایی وجود خواهد داشت، تصریح کرد: مانند همه انقلابهای دنیا این تحولات و انقلابها نیز فراز و نشیبهایی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه اصل مسئله این است که تحولات شکل گرفته مبارک و مثبت هستند، یادآور شد: الان بر روی اسم خیلی نباید پافشاری کرد که آیا این تحولات بیداری اسلامی، بهار عربی یا انقلابهای مردمی هستند چرا که ابعاد مختلفی داشته و هر اسم برای خود دلیلی دارد؛ این انقلابها بیداری در امت اسلامی، حرکت مهمی در دنیای عرب و تحولی در رفتار مردم منطقه است.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه درباره انقلابهای منطقه 3 بخش را مطرح میکنم، افزود: اولین موضوع این است که باید دید عوامل اصلی این حرکتها چیست؛ مسئله دوم شناسایی خطرهایی است که این حرکتها را تهدید میکند و در نهایت اینکه آثار این حرکت در حال حاضر و در آینده چه خواهد بود.
*شباهت شروع نهضت در ایران با تحولات منطقه
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه عوامل شروع این نهضت را بیشباهت به شیوه نهضت در ایران نمیبینم، گفت: یک عامل مهم در این کشورها که در کشور ما نیز وجود داشت نارضایتی و خشم مردم از حکومت و رژیم حاکم است؛ از لحاظ سیاسی، دیکتاتورها جان مردم را به لب رسانده و آنها را مایوس کردهاند و مردم بدون اینکه نقشی در کشور خود داشته باشند خفه و ساکت میشوند.
وی ادامه داد: این دیکتاتورها هرگونه که دوست دارند عمل کرده و فساد تا خرخره آنها را گرفته است، از این رو چنین مسائلی مردم را رنج داده و وابستگی به قدرتهای خارجی آنها را تحقیر و ناراحت کرده است؛ طبیعت دیکتاتوری این است که چون با مردم سازگاری ندارد باید به خارج وابسته و از حمایت آنها برخوردار باشد.
هاشمی رفسنجانی بر همین اساس دیکتاتوری داخلی و سلطه خارجی را مثل یک قیچی دانست که دائما! منافع مردم را قیچی و به ضرر مردم و به نفع رژیم و سلطهگران خارجی کار میکند و افزود: در کشورهایی که روحیه دینی داشته و اقوام آن مسلمان هستند بیاعتنایی رژیمها به دین و عقاید مردم را در این کشورها شاهد هستیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه گرچه این رژیمها شعار دین و مذهب سر میدهند اما این شعارها فقط برای سلطه خود است، اظهار داشت: این مسئله موجب عصبانیت مردم متدین میشود و آنها را راضی نمیکند چرا که آنها از مقدسات نیز برای کوبیدن و گرفتن روحیه مردم استفاده میکنند.
*نبود احزاب قوی نقطه ضعف جهان سوم است
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در ایران، مصر و سایر کشورها نیز این رویه البته با تفاوتهایی وجود داشت، تصریح کرد: نقطه مشترک این تحولات شکلنگرفتن احزاب نیرومند در چنین شرایطی است؛ ممکن است گروههای کوچکی یا حزب بزرگی اما وابسته مثل حزب رستاخیز یا مردم در ایران وجود داشته باشد اما آنها اعتماد مردم را جلب نمیکنند و افراد فرصتطلب در آن برای پست و مقام حضور مییابد و این نقطهضعف جهان سوم به شمار میرود که نمیگذارد احزاب شکل بگیرد چرا که در این صورت ضربهگیر رژیمها شده و مردم هم به تدریج وارد ماجرا شده و انقلاب ضرورت پیدا نمیکرد.
هاشمی رفسنجانی با تأکید بر اینکه در چنین کشورهایی نمیگذارند اصلاحات انجام گیرد، افزود: اصلاحات تا جایی وجود دارد که خودشان بخواهند به همین دلیل نیروهای سیاسی و فرهیخته عمیقا ناراضی هستند چراکه به بازی گرفته میشوند؛ از این رو مردم از لحاظ دینی و عقیدتی آسیب دیده و عصبانی هستند منافع ملی آنها در خطر بوده و از لحاظ سیاسی نیز به حاشیه رانده شدهاند و سرنوشتشان به دست افراد ناصالح، جبار و سرکوبکننده است و این دلایل موجب خشم درونی مردم شده و موجب میشود روزی خشم و نارضایتیهای آنها منفجر شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: این در حالی است که اگر در مسیر درست حرکت میشد و اجازه حضور نیروهای صالح، خیرخواه و باسواد با حسن نیت به صورت ngo ها و احزاب بزرگ فعالیت میکردند دیگر نیازی به انقلاب نبود و قدم به قدم اصلاحاتی رخ میداد که آسانتر و مفیدتر از انقلاب جامعه را بدون تلفات به راه درستی میبرد.
وی با تاکید بر اینکه این ویژگیها در درون این ملتها بدون استثنا وجود دارد، اظهار داشت: بسیاری از کشورهایی که در معرض این تحولات هستند در صف انتظار قرار دارند و اگر این کشورهایی که جلوتر بودهاند انقلاب خود را به خوبی پیش ببرند آنها نیز یکی پس از دیگری به سوی اهداف انقلابشان گام بر میدارند.
هاشمی رفسنجانی بر همین اساس به انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد که انقلاب اللهاکبر، کمهزینه و آرام بود و اثر زیادی در دنیا و منطقه داشت و خیلی زود پس از آن در کشورهایی مثل عراق، افغانستان و سودان حرکتها پس از آن آغاز شد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام فقر، گرفتاری و جهل را خصیصه دیگر این ملتهای تحت ستم دانست و یادآور شد: این یک حالت بسیار خطرناک است و اگر در کشوری مشکلات فقر و حملونقل حاکم باشد مردم دیگر به تبلیغات رژیمها اعتماد نکرده و در صف رژیمهای پیشتاز معترض قرار میگیرند.
*انقلاب اسلامی الگوی کشورهای منطقه
وی با تاکید بر اینکه یکی از عوامل مهمی که این کشورها باید روی آن حساب باز کنند وجود یک الگو که آن انقلاب اسلامی ایران است، اظهار داشت: ایرانیها در منطقه همیشه از سایر ملتها جلو بودهاند چراکه هم سوابق طولانی تمدنی دارند و هم اسلام و مکتب اهل بیت که ویژگیهای بالایی دارد را دارا بوده است؛ همچنین مشروطه را ملت ایران با کمک روحانیتی که بیشتر در نجف مستقر بود شکل داد و پس از آن در کشورهایی مثل ترکیه نیز به وجود آمد.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه انقلاب به سبک ایرانی اصلا سابقه نداشت، گفت: انقلاب هند علیه استعمار انگلیس بود نه چیز دیگری؛ انقلاب مردمی هند با آرامش صورت گرفت و موفق شدند انگلیس را به زانو در آورند البته آنها تلفات بسیاری دادند اما در ایران تلفات به این حد نبود؛ در ایران مشکلات جدی بود اما مانند انقلاب هند نشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه انقلاب ما الهامبخش است و اگر ما موفق میشدیم درستتر از آنچه عمل شد عمل کرده و برخی اشکالات را نداشتیم شاید به سرعت این انقلاب برای دیگر کشورها هم الهامبخش شود هرچند که در عراق، افغانستان و سودان شد، یادآور شد: بسیاری از تحولات نیز پس از انقلاب ما شکل گرفت اما سرکوب شده و دوباره جان گرفتند از این رو ما باید افتخار کنیم که جمهوری اسلامی در این مسیر به اسم دین حرکت را آغاز کرده است؛ نقش دین در همه این حرکتها جدی است حال تا چه حد برجسته بوده بحث دیگری است.
وی با بیان اینکه زمانی که ما مبارزه را آغاز کردیم همه با اسلام نبودند، یادآور شد: تودهایها، آمریکاییها، کمونیستها مثل فدائیان، و 15 گروه مسلح و غیرمسلح، التقاطیها مجاهدین خلق دیروز، منافقین امروز و ملیگراها از این نمونهاند.
*نقش مهم اما(ره) و روحانیت در انقلاب اسلامی ایران
هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه ملیگراها به پیروزی هم رسیدند اما بین نیروهای مذهبی و ملیگراها مشترک بود که توانستند نفت را ملی و حکومت مصدق را شکل دهند، گفت: اما اکثریت بیش از 90 درصد مردم پیرو امام(ره) و روحانیت قرار داشتند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه مراجع بسیار موثر هستند چراکه حرفشان برای مردم حجت به شمار میرود، اظهار داشت: مردم با فتوای مرجع هر صدمهای ببینند به حساب خدا میگذارند و هدر رفته نمیدانند بلکه یک گام جهشوار نسبت به سعادتی که قبول دارند؛ میبینند.
وی با بیان اینکه در ایران نیروهای مذهبی به طبع روحانیت انقلابی در اکثریت مردم نفوذ و آنها همراه روحانیت به میدان آمدند، تصریح کرد: ما اگر بیانیه و اطلاعیه را منتشر میکردیم در یک مسجد بود اما اگر آنها کاری می کردند همه ایران باخبر میشدند و رسانههای خارجی معمولا هیچ حرفی از بیانیهها و سخنرانیها و اجتماعات مردم نمیزدند اما اگر آنها اقدامی انجام میدادند با صدای بلند به مردم دنیا میگفتند.
*عامل "انفجار اطلاعات" و تأثیر آن در انقلابهای منطقه
هاشمیرفسنجانی بر همین اساس به عامل عمدهای که در زمان انقلاب ما وجود نداشت اما در حال حاضر شاهد آن هستیم و آن انفجار اطلاعات است، گفت: وقتی قیام عظیم 15 خرداد مردم در تهران، قم و چند شهر انجام و تعداد زیادی شهید دادند اما اخبار آن در دنیار بسیار کم بود و همان حرفهای رژیم را منعکس میکردند اما امروز اگر خبرنگاری را به زندان میبرند یا کسی اعتصاب غذا میکند همه دنیا میفهمد.
وی ادامه داد: رسانههای آزاد مثلا سایتها که مشکل دولتی ندارند با اغراق و بزرگنمایی مسائل را نشان میدهند؛ این انفجار اطلاعات در زمان انقلاب ما نبود اما امروز اینترنت، شاهراه اطلاعاتی و ماهواره به وجود آمده است.
هاشمی رفسنجانی به نمایش رسانهای فعال در انقلابهایی که طی 2 سال اخیر شکل گرفت اشاره و اضافه کرد: ایجاد یک صفحه در فیسبوک که هزینهای برای مردم ندارد تبدیل به چندین دستگاه رادیو و تلویزیون شده و میلیونها فرد را تحت تاثیر قرار میدهد؛ این مسئله برای دنیا مبارک است هرچند برخی از آن خوششان نمیآید اما اگر اساسی و به سعادت بشریت فکر کنیم و مبارزه علیه ظلم و ستم بیندیشیم اگر این موارد نباشند خیلی خطرناک است.
*خطرهای در کمین انقلابهای منطقه
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه به برخی از خطرهایی که در کمین انقلابهاست اشاره و تصریح کرد: از همان 7_ 8 سال اول انقلاب که اختلافاتی به طور طبیعی بروز کرد در حال حاضر در همه این کشورها که انقلاب کردهاند نیز وجود دارد.
وی ادامه داد: بخشهایی از نیروهای مبارزی که از زندان آزاد شدند نخواستند با اکثریت هماهنگ باشند و نمیتوانستند تصور کنند که زندان رفته و مبارزه کردهاند اما اکنون بخش مذهبی و دینی انقلاب همه چیز را به صورت دموکراتیک در اختیار گرفته است؛ امام (ره) بسیار هوشیار بودند و وقتی بنده تازه به شورای انقلاب رفته بودم ایشان دستور دادند که آماده نظرسنجی و رفراندوم برای اصل نظام شویم که مردم چه میخواهند و بیش از 98 درصد مردم گفتند ما جمهوری اسلامی را میخواهیم؛کمونیستها در زندان به ما میگفتند شما نماینده بورژواها (فرصتطلب) هستید و ما نماینده قشر کارگر و اکثریت مردم با ما هستند اما دیدند که مردم چیز دیگری خواستند.
هاشمی رفسنجانی در توصیه به ملتهایی که انقلاب کردهاند، اظهار داشت: در انقلاب ما اکثریت قاطع ملت همراه انقلاب بودند از این رو ممکن است در این کشورها باشد اما اینطور که پیش میروند ریزش خواهند داشت؛ امام (ره) نمیگذاشتند ریزشی صورت گیرد؛ چراکه هم روحانیت، دانشگاهیان، بازاریان و نیروهای مخلص زیادی همراه ایشان بودند که اکثریت را نگه میداشتند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به برخی تجزیهطلبیها در کردستان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، ترکمنصحرا و تا حدودی آذربایجان اشاره و خاطرنشان کرد: ممکن است این خطر نیز در این کشورها هم اتفاق بیفتد؛ کودتای حسابشده داشتند.
وی در ادامه به جنگ عراق علیه ایران اشاره و اضافه کرد: رسانههای خارجی فضاسازی بسیاری کردند که این بار دیگر ایران نمیتواند کاری بکند؛ این در حالی بود که اردوگاه شرق، غرب و ارتجاع همه در پشت عراق قرار داشتند و ما تنها بودیم حتی دوستان ما نیز چشم کمک از ما داشتند؛ عراق پول، تبلیغات و ارتش داشتند در صورتی که ارتش ما بعد از انقلاب آسیب دید و قدرت لجستیکی ما به کلی قطع شده بود، سپاه پاسداران تازه به صورت امنیتی مشغول به کار شده و بسیج هم برای جنگ ساخته نشده بود بلکه امام(ره) بسیج مستضعفین را برای پشتیبانی مردم ظراحی کردند اینکه نه در خدمت قدرت و زور باشد.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه صدام با اطمینان میگفت که هفته دیگر قرار ما در تهران و قرارداد الجزایر را که با التماس از ایران گرفته بود در تلویزیون پاره کرد، افزود: با همه این وجود به دلیل اتحادی که اکثریت قاطع مردم ایران و دلبستگی که به دین امام(ره) و روحانیت داشتند اوضاع به خوبی کنترل شد و حتی امام (ره) که یک عطیه الهی بودند و در جماران حضور داشتند وقتی مصلحت دیدند جنگ خاتمه یابد با قدرت جنگ تمام شد و سازمان ملل همانهایی که هیچگاه به نفع ما رای نمیدادند به نفع ما قطعنامه را اصلاح کردند و این در سایه اتحاد بود.
وی ادامه داد: باید این مسائل را در سایه اتحاد دید و اگر این اتحاد ادامه یابد ایران همیشه همینگونه است؛ در کشورهای انقلاب کرده عربی نیز اگر بتوانند اکثریت قابل قبولی را متحد و در صحنه حضور داشته باشند آسیب کمتری خواهند دید اما اگر منحرف شوند و همان خوی دیکتاتوری داشته باشند و جریانات اطلاعاتی و امنیتی بر مردم حاکم و مردم را خفه کنند یک دفعه آتشفشان به وجود میآید.
هاشمیرفسنجانی ادامه داد: احتمال این وضع در کشورهای عربی وجود دارد و باید دید چقدر مدیریت امام_ره) را داشته باشند و نیروهای صالح و متعهدی و روحانیتی مثل روحانیت شیعه که پشتیبان جدی در انقلاب ما داشتند را دارا هستند؛ اگر اتحاد و همدلی در این کشورها باشد آنها شکست نخواهند خورد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه تجربه انقلاب ما برای کشورهایی که در مسیر این تحولات قرار دارند، بسیار مفید است گفت: نوساناتی که ما دیدیم طبیعی انقلابهاست اما جایی که مدیریت مثل امام(ره) است از آنها عبور شد و جایی مثل افغانستان بعد از 30 سال باید ناتو بیاید و وقتی ناتو خسته شد پیمان استراتژیک مستقر شود و در انتها نیز معلوم نیست چه اتفاقی بیفتد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در عراق مردم مبارزههای بسیاری کردند اما در آخر آمریکا صدام را به زمین زد و با این هزینهها میخواست منافع خود را دنبال کند؛ نسبتا وضعشان پیشرفت کرده اما باید خیلی مواظب باشند.
وی با بیان اینکه از امتیازات کشور عراق این است که بیش از 60 درصد مردم این کشور شیعه بوده و همبستگی ذاتی دارند، یادآور شد: نباید خودخواهی برخی از رهبران آنها این همبستگی را به تفرقه تبدیل کند؛ این قانون اساسی که آنها نوشتهاند راه را به خوبی برای ماندن عراق به عنوان یک کشور واحد باز کرده است.
هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه شیعه میتواند عراق یکپارچه را حفظ کند و تجزیه عراق به نفع کسی نیست گفت: البته اگر تجزیه شود شیعه سود خواهد برد و شیعه حافظ وحدت است و نمیخواهد کشور عراق تجزیه شود.
وی در عین حال به انقلابهای قدیم دنیا مثل فرانسه و شوروی اشاره کرد که تلفات و کشتههای بسیاری داشت اما در نهایت نتیجهای نیز حاصل نشد اشاره و تصریح کرد: از این رو اتحاد بهترین چیزی است که تاریخ 30 ساله ما نشان میدهد؛ ما ساختار خود را به خوبی تنظیم کردیم و با توجه به مذهبی بودن مردم و پشتیبانی روحانیت از انقلاب را داشتیم و چارهای جز تکا به روحانیت نبود و امروز هم روحانیت میتواند همان نقش را ایفا کند.
* بهار عربی یا بیداری اسلامی یا انقلابهای مردمی به خیر جهان دست استکبار را میبندد
هاشمی رفسنجانی با تاکید بر اینکه باید همان تجربه را به دیگران را خوب به دیگران توصیه کرد، افزود: با همه فراز و نشیبها این بهار عربی یا بیداری اسلامی یا انقلابهای مردمی به خیر منطقه و جهان بوده و دست استکبار را میبندد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: ممکن است آنها در منطقهای نفوذ کنند اما اتحاد مردم آنها را عقب میزند ما باید به این حرکت جدید عنوان مبارک دهیم چرا که برای تاریخ بشریت و منطقه و چیزی جز خیر ندارد.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی بیش از این چیزی که الان حضور دارد میتواند حضور داشته باشد، گفت: اگر با تدبیر خوبی رفتار میشد که هنوز هم فرصت باقی است میتوانند به صورت معقول ما را از خود بدانند و چون ایران فقط خدا و اسلام و مردم را میّیند و چشم طمعی به آنها نداریم و نیازی به امکانات آنها نداریم اگرچه نیاز به همکاری داریم و آنها میتوانند از تجربیات ما استفاده کنند.