مادر، اي لطيفترين گل بوستان هستي.اي باغبان هستي من، گاه روييد نم باران مهرباني بودي كه به آرامي سيرابم كند. گاه پروريدنم آغوشي گرم كه بالندهام سازدو گاه بيماريام طبيبي بودي كه دردم را ميشناسد ودرمانم ميكند گاه اندرزم حكيمي آگاه كه به نرمي زنهارم دهد. گاه تعليمم، معلمي خستگي ناپذير و سختكوش كه حرف به حرف دانايي را در گوشم زمزمه ميكند. گاه ترديدم، راهنمايي راه آشنا كه راه را از بيراهه نشانم دهد. مادر تو شگفتي خلقتي تو لبريز از عظمتي، تو را سپاس ميگويم و ميستايمت.
خشم لبريز از مهرباني
مهرباني و لطافت مادر را بارها ياد كردهايم و ستودهايم. ولي من لحظه ناب خشم و قهر اور ا ميستايم.
لحظاتي كه پايم در راه ميلغزيد و سوي بيراهه ميرفتم. لحظاتي كه دست به خطا بردم و از سر جهل راه عصيان را پيش ميگرفتم. نه به كلام او دل سپردم و نه به نگاه زنهار زدهاش وقعي مينهادم. سر در جيب جهالت فرو كرده، راه خود ميرفتم و او چون كوهي سترگ، راه بر من ميبست. چون رودي خروشان ميخروشيد. آنگونه كه خود را خردتر از آن ميديدم كه نافرماني كنم و چه زود پرده جهالتم دريده ميشد و چشم دلم گشوده و ميديدم كه باخشم لبريز از مهربانياش، چگونه راه راه را بر پرتگاه خطا بسته است و آن گاه فروتنانه به سپاس مينشستم.
قدرتمندي و جديت
به همان اندازه كه مهرباني و لطافت مادر قابل ستايش است، قدرتمندي و استواري در راه تربيت صحيح كودك نيز قابل تحسين، و شايسته ستايش است. مادر فهميده و دانا، با جديت از مشاجره با كودك و يا كوتاه آمدن در مورد خواستههاي نابهجاي او دوري ميكند و با قدرتمندي، راه او را بر خطا ميبندد و اين، بهترين راه براي سلامت جسمي و روحي كودكي است كه نه خوب و نه بد را ميشناسد و نه ميتواند بفهمد و بشناسد.
گام به گام روبه سعادت
مادر مسلمان، در كنار همه محبتهاي مادرانه و عاطفه بيپايان كه خداوند به او بخشيده است. چون راهنمايي است كه كودك را از همان ابتدا با اصول اسلامي آشنا ميكند. او با نقل داستانهاي واقعي يا تخيلي، تذكر گام به گام و بيان كودكانه از واقعيتها و بايدها و نبايدها، كودك را با رفتاري مطلوب و اسلامي پرورش ميدهد، آنگونه كه اين رفتارها از همان آغاز كودكي در وجود كودك برجسته ميشود. چنين مادراني كه راه سعادت را بر روي فرزندان خود ميگشايند، شايسته تحسين و پاداش الهي هستند.
عظمت مقام مادر
در قانون خلقت، هرچه مقام آفريدهاي بالاتر است وظايف او هم سنگينتر است، در اين ميان، زن كه به عنوان انسان جانشين خدا در زمين و به عنوان مادر، پرورش دهنده افراد جامعه بشري است،از مقام بلند و والايي برخوردار است. آيتا... جوادي آملي، در مورد عظمت مقام مادر و وظايف او چنين مينويسد. يك سلسله مسؤوليتهاي پرورشي به عهده مادراست كه مردان از آن محروم ميباشند. زن حداقل سي ماه يك سري مسؤوليتهايي دارد كه مرد ندارد در اين سي ماه كه كودك مستقيماً از مادر تغذيه ميكند، مادر مسؤول حفظ دو نفراست.
يكي براي خود و ديگري براي كودك آيا اين عظمت زن نيست؟ اين مسؤوليتي نيست كه ذات اقدس الهي به زن داده است كه به زن فرمود: مسؤوليت در حفظ انديشهها، افكار و عقايد بيش از مرد است. تو مسؤول دو نفري. از اين رو مواظب افكار و انديشههايت باش. زيرا كه بسياري از مسائل از راه انديشه به فرزند ميرسد.
تعالي انديشه در مادر:
حساسيت مقام زن و دشواري وظايف او، و سنگيني اموري كه در خلقت به عهده او نهاده شده بسيار دشوار و در عين حال ظريف و دقيق است. توجه مادران به اين وظايف حساس باعث سلامت جامعه بشري است. استاد جوادي آملي در اين باره چنين مينويسد؟ اگر مادري بداند كه انديشههاي اودر كودك اثر ميگذارد، انديشهها و بينشهاي خود را تعالي بيشتري ميبخشد. وظيفه مادري تنها اين نيست كه با وضو بچه را شير بدهد و يا هنگام شير دادن بسما... بگويد كه اينها امري ظاهري است بلكه دين ميفرمايد مواظب انديشههاي خود باشيد.
تجليل ويژه از مادر:
خداوند در جاي جاي قرآن كريم به تكريم و احترام پدر و مادر و احسان به آنها سفارش و در مواردي، احسان به والدين را كنار عبادت حق ذكر ميكند. ولي با همه اين توصيهها، در جايي از زحمات آن دو ياد ميكنند،تنها از دشواريهايي كه مادر تحمل كرده نام ميبرد ميفرمايد: ما انسان را سفارش كردهايم كه به پدر و مادر نيكي كنيد (خاصه مادر) زيرا مادرش (بار وجود) او را به سختي حمل كرده و به سختي فرو نهاده است؟ بله آنجا كه سخن از سختيها و زحمات است. خداوند نام مادر را به صورت مخصوص بيان ميكند تا بلنداي مقام او بر فرزند آشكار گردد.
منزلت رفيع مادر:
حساسيت وظايف مادر به قدري والا و دقيق است كه توجه يا عدم توجه به آن، تأثير آشكار و عميقي بر آينده كودك و جامعه ميگذارد، در حقيقت، مقام مادري پستي كليدي در جامعه است. استاد جوادي آملي در مورد مقام مادر ميفرمايد: نه اعضاي خانواده مجازند مقام شامخ مادري را تنزل دهند، نه افراد جامعه ميتوانند منزلت رفيع مديريت داخلي خانه را سبك تلقي كنند، نه نظام حكومتي و سيستم اداره جامعه حق دارد از بهاي لازم آن غفلت يا تغافل كند و نه خود زنان.
دعا براي والدين:
خداي متعال در كتاب آسمانياش، قرآن كريم، در چهار مورد احسان و اكرام والدين را بلافاصله بعد از توحيد و عبادت خود ذكر كرده است كه اين نشان دهنده تأكيد بر احترام و احسان به والدين است، در مواردي نيز مؤمنان را به دعا در حق والدين و طلب آمرزش توصيه كرده است. ما نيز دراين روز بزرگداشت مقام مادر، دست بر دعا برميداريم و از خداي يگانه براي همه مادران مهربان بركت، رحمت و عزت ميطلبيم.
جايگاه الهي زن و مادر شدن:
آيتا... جوادي آملي: همه نعمتهايي كه از طرف خداوند به نوزاد ميرسد از طريق مادر شدن است و اين مقام كمي نيست.
آيتا... جوادي آملي با بيان اينكه راه تحصيل علم و رشد، هم براي مردان و هم براي بانوان باز است، گفتند: رسالت اصلي زن مادر شدن است و نبايد فراموش شود. ايشان با بيان اين مطلب به آياتي از قرآن كريم اشاره ميفرمايند. مرد و زن دو خليفه الهي هستند البته تا زماني كه دستورات الهي را اجرا كنند و اگر زماني سرپيچي كنند ديگر داراي جايگاه نخواهند بود. تحصيل علم و خدمت به جامعه از جمله مواردي است كه زن و مرد آن را به صورت مشترك جايگاه الهي برعهده دارند.
منبع:www.hegmataneh.org
/خ