0

روش های درست مذاکره با کودکان را بشناسید

 
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

روش های درست مذاکره با کودکان را بشناسید


نوع مطلب : مطالب ارسالی از اعضای وب سایت

روش های درست مذاکره با کودکان را بشناسید  
 
  مذاکره با کودکان درست مثل شنا کردن برخلاف جریان آب است، چون کاری دشوار، خسته کننده و وقت گیر است.  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
   
 
 
 
 
     
 
   
 

مذاکره با کودکان درست مثل شنا کردن برخلاف جریان آب است، چون کاری دشوار، خسته کننده و وقت گیر است. با وجود این، بسیاری از والدین بر حسب عادت یا علاقه دوست دارند بر سر هر چیزی – از ساعت حمام گرفته تا انجام تکالیف مدرسه – با کودکان خود سر میز مذاکره بنشینند. حقیقت این است که والدین همیشه باید تمام سعی خود را بکنند تا مذاکره به شکل صحیح پیش برود.

 

 

● رو راست باشید

شاید خودبینانه به نظر برسد اما جامعه ای که ما در آن زندگی می کنیم به محاصره خیالات، خواسته ها و نیازهای کودکان درآمده و ما از این که حتی یک لحظه از آن ها غافل شده و بعد به خاطر عوارض و کمبودهای بعدی آن ها سرزنش شویم و عذاب وجدان بگیریم، هراس داریم. اما بیایید با هم رو راست باشیم، اگر والدین به خاطر هر چیزی با کودکان خود مذاکره کنند کودکان خیلی زود متوجه می شوند هر آنچه می خواهند می تواند به بحث و مذاکره گذاشته شود. حتی زمانی که پدر و مادر از عبارت های کلیشه ای مانند «من اینطور می گم» یا «چون من مادرت هستم» استفاده می کنند، کودکان فکر می کنند باز هم می توانند چانه بزنند. ما خسته، آزرده و مشتاق برای راضی نگه داشتن کودکان خود، معمولا سعی داریم این حقیقت را به آن ها بقبولانیم که منظور ما همیشه همان چیزی نیست که به زبان می آوریم.

 

 

● ما فرق کرده ایم

اگر فیلم ها و سریال های سیاه و سفید قدیمی را به خاطر بیاورید، متوجه می شوید پدر و مادرهای امروزی چقدر نسبت به گذشته تغییر کرده اند. آن روز ها جایگاه کودکان در خانه به گونه ای بود که تنها به چشم می آمدند اما حرف های شان شنیده نمی شد. آن ها ساعت ها برای بازی به حیاط فرستاده می شدند در حالی که والدین در آشپزخانه سرگرم کار و گفت وگو بودند. هیچ کودکی حرف پدر و مادر خود را قطع نمی کرد و از ترس این که تنبیه بدنی شود، جرات نداشت سر چیزی چانه بزند و مذاکره کند. با وجود این که این رفتار نوعی افراط به شمار می آید، امروزه ما چنان ساختار خانواده خود را پیچیده کرده ایم که کودکان اجازه دارند همه کاره خانه باشند. شاید علتش این باشد که تصمیم گرفته ایم سر هر چیزی با کودکان خود مذاکره کنیم. بسیاری از مردم این رفتار را قدرت و رشد دادن شخصیت کودکان می دانند در حالی که این روشی حاکی از ترس برای القا این مفهوم به کودکان است که آن ها دیگر لازم نیست پیوسته از قوانین و دستورات و آنچه ما می گوییم اطاعت کنند.

 

 

● فداکاری ممنوع

در دنیای امروزی، والدین به خود می بالند که برای فرزندان خود هر کاری کرده و به خاطر آن ها از تمام علائق خود چشم پوشی کرده و حتی از زندگی مشترک خود غافل می شوند. به نظر می رسد امروزه ملاک و معیار یک پدر و مادر خوب این است که به خاطر فرزندان خود از تمام هست و نیست و دنیای خود بگذرند بدون این که هیچ انتظار و توقعی برای جبران از آن ها داشته باشند. به نظر می رسد بیشتر مردم در این مورد هم عقیده اند که امروزه کمتر کودکی پیدا می شود که به پدر و مادر خود احترام بگذارد و از تمام بزرگسالانی که در زندگی او حضور داشته اند، قدردانی کند. باید راهی برای رفع نیازهای عاطفی کودکان پیدا کرد و در عین حال، به آن ها اجازه داد جایگاه خود را در خانواده حفظ کنند.

گاهی هم فضایی برای مذاکره فراهم می شود. یک مذاکره معمول با کودکان باید در راستای تصمیمات و انتخاب های ما باشد. همه ما می دانیم که کودکان – به خصوص نوجوانان – آنقدر ظرفیت ذهنی یا مهارتی ندارند که بتوانند تصمیمات بزرگ یا حتی خوب بگیرند. با ارائه راه حل به آن ها می توان کنترل را بدست گرفت و آن ها را بر سر یک دوراهی خوب برای انتخاب قرار داد. مثلا اگر فرزند شما باید حداکثر تا ساعت ۱۰ خانه باشد و او می خواهد تا ساعت ۱۱ بیرون بماند، دو راه جلوی پای او بگذارید: یا اصلا از خانه بیرون نرود یا قبل از ساعت ۱۰ بازگردد. این احتمال وجود دارد که او تا ساعت ۱۱ بیرون بماند که در این صورت باید چند هفته او را تنبیه کنید. این تنبیه به او درس مسئولیت پذیری می دهد و او را متوجه می کند حق با پدر و مادر است و آن ها مسئول خانه هستند.

 

 

● شما بزرگ ترید

چه با کودکان خود مذاکره کنید چه نکنید، آن ها گاهی شانس خود را در این زمینه امتحان خواهند کرد. هر چه بیشتر کوتاه بیایید، جریان مخالف آب تند تر می شود و غرق می شوید. آن وقت دیگر آنچنان آب شما را می برد که امکان شنا کردن یا حتی بازگشت وجود ندارد. در رابطه با کودکان بیشتر از آن که علاقه مطرح باشد، خیلی مهم است تصمیم بگیرید چه چیزهایی اهمیت ویژه ای دارند. ما به عنوان بزرگ تر می دانیم که در زندگی واقعی کمتر چیزی را به بحث و مذاکره می گذارند و در عین حال گاهی لازم است با کودکان به سازش و توافق برسیم تا شاید یاد بگیرند ارزش دارد کمی تلاش کنند.

 

 

● درست تصمیم بگیرید

کودکان خردسال حتی قبل از این که زبان باز کنند، مذاکره کردن را یاد می گیرند. چند بار تاکنون دیده اید که پدر و مادری سر غذا با کودک خود مذاکره می کنند و سرانجام می گویند اگر غذایت را بخوری یک شیرینی به تو جایزه می دهم؟ از آنجا که کودکان مواد غذایی مانند سبزیجات را دوست ندارند، با خوشحالی غذای خود را تمام می کنند تا برنده شیرینی باشند. این مذاکره چه مشکلی را حل می کند؟ اگر این قانون شماست که کودک قبل از صرف شام نمی تواند دسر بخورد، پس نباید به او شیرینی بدهید.

به سادگی می توانید فکر کنید که این کار بی رحمانه بوده و از یک پدر و مادر ایده آل بعید است. حقیقت این است که کودک به والدین خود نیاز دارد و کودکان در هر سن و سالی در همان مرز و محدوده ای که برای آن ها مشخص شده زندگی می کنند. اگر از همان دوران خردسالی معلوم شود این محدودیت ها مشخص نیستند و قابل تغییرند، این احتمال وجود دارد که مرتبا سعی در تغییر آن ها داشته باشند. شاید فکر خوبی باشد که خود کودکان نیز در خلق این قوانین و محدودیت ها مشارکت داشته باشند اما هرگز نباید در این مورد با آن ها مذاکره کنید. اگر بحث و گفت وگویی لازم باشد، پدر و مادر باید آن را مدیریت کنند و حرف های کودکان را بشنوند و بعد تصمیم صحیح را بگیرند.

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir    
   
 
 
      مجله شهرزاد

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

دوشنبه 8 خرداد 1391  3:40 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها