احترام به حريم خصوصي يكديگر
احترام به حريم خصوصي يكديگر
آیا میدانید هر فردی برای خود حریم و قلمرویی دارد؟ وقتی این موضوع را بفهمید و اثرات آن را درك كنید با حیرت به رفتار خود و دیگران نگاه كرده و واكنش طرف مقابل خود را نیز پیشبینی خواهید كرد.
فضایی كه یك فرد ادعای مالكیت آن را دارد حریم نامیده میشود. این فضا میتواند خانه یا زمین شخصی، فضای داخل اتومبیل یا اتاق شخصی و حتی محدوده معینی از فضای دور تا دور بدنتان باشد. در واقع محدوده دور تا دور بدن نوعی حریم خصوصی است كه اگر فرد بیگانهای به آن نزدیك شود بلافاصله بدن واكنش نشان خواهد داد. در این حال تپش قلب بالا میرود، میزان آدرنالین خون افزایش یافته و خون بیشتری به مغز و ماهیچهها فرستاده میشود و به عبارتی فرد برای جنگ یا گریز آماده میشود. البته فرزندان، همسر، والدین و دوستان صمیمی ازجمله افرادی هستند كه اغلب به آنها اجازه میدهیم به حریم شخصی و خصوصیمان وارد شوند. در واقع هر چه ارتباط ما با دیگران صمیمیتر شود به همان نسبت اجازه داریم به حریم افراد وارد شویم یا آنها را به حریم خود وارد كنیم. برای درك بهتر مثالی میزنیم.
فرض كنید بتازگی با یك همكار جدید آشنا شدهاید. در ابتدا با او برخورد سردی خواهید داشت و محتاطانه و با فاصله معینی با او صحبت میكنید. با گذشت زمان كه او را بهتر شناختید، به او اعتماد كرده و فاصلهتان را كمتر میكنید و سرانجام او را به حریم شخصی و گاهی خصوصیتان وارد میكنید.
اما ممكن است گاهی به اجبار و ناخواسته دیگران به حریمتان وارد شوند، به طور مثال به همراه چندین فرد غریبه وارد آسانسور شدهاید. فضای تنگ آسانسور موجب میشود كه افراد به شما نزدیك و وارد حریم شخصیتان شوند. معمولا در این مواقع عكسالعملها مشابه است. حتی با آشنای خود صحبت نمیكنیم. اغلب سر متمایل به پایین بوده و چهره بیحركت است و هیچ احساسی را بروز نمیدهیم. حتی به خود اجازه نگاه كردن به اطراف را هم نخواهیم داد. شماره طبقات را از بالای سر دیگران و بسیار محتاطانه میبینیم و سعی میكنیم كمتر تكان بخوریم. همه این واكنشها نشاندهنده آن است كه افراد بیگانه بدون آن كه ما بخواهیم به حریم خصوصی یا شخصیمان وارد شده و باعث ناآرامی و آزردگیخاطر ما شدهاند. بنابراین اگر بخواهید حضور شما برای دیگران و حضور دیگران برای شما احساس خوبی به همراه داشته باشد به این قاعده طلایی توجه كنید: «فاصلهها را حفظ كنید».
روانشناسان اروپايي معتقدند كه شعاع حریم اطراف سفیدپوستان طبقه متوسط عموما به یك اندازه است. حریم خصوصی از 15 تا 46 سانتیمتر؛ در این حریم فقط كسانی كه از نظر احساسی به شخص نزدیك هستند اجازه ورود دارند. همسر، فرزندان، والدین، دوستان صمیمی و اقوام نزدیك از این جملهاند. خوب است بدانید حریمی با وسعت كمتر از 15 سانتیمتر بسیار خصوصی بوده و در واقع فضای دور تا دور بدن را ميگویند كه فقط با برخورد فیزیكی (دست دادن، روبوسی و...) به آن وارد میشویم. حریم شخصی، فاصلهای 47 تا 120 سانتیمتری است كه ما در مهمانیها، اجتماعات و گردهماییهای اداری رعایت میكنیم. حریم اجتماعی نیز فاصلهای 120 تا 360 سانتیمتری است كه در برابر افراد غریبه و بیگانه مانند پستچی، تعمیركار یا همكار جدید رعایت میكنیم.
فواید حفظ حریم خصوصی
فردی كه حریم خصوصیاش را محترم بشمارد عزت نفس و اعتماد به نفس كافی برای زندگی دارد. به حریم خصوصی دیگران احترام خواهد گذاشت و همین نیز در ایجاد ارتباطش با دیگران تاثیر مثبت دارد.
هر انسانی در حریم خصوصیاش بدون ریا و تظاهر بدون اثر گرفتن از هر چیز و هر كسی به خود میاندیشد و اعمال خود را مورد قضاوت قرار داده و اصلاح میكند. ورود افراد ناشناس و بیگانه به حریم خصوصی میتواند افكار، عقاید و مهمتر آن كه عواطف و احساسات فرد را تحت تاثير قرار داده و فرد را دچار تنش و سردرگمی كند. افرادی كه حریم خصوصی خود را از بین بردهاند افرادی بیانگیزه به زندگیاند چون از علایق، افكار و رویاهایشان و در واقع از خودشان چیزی در ذهن نمانده كه بخواهند با آن زندگی كنند. این افراد اغلب پرخاشگر و عصبی بوده و معمولا به شخصی وابسته تبدیل میشوند.
به حریم خصوصی همسرتان احترام بگذارید
حریم خصوصی در چارچوب زندگی مشترك هم باید رعایت شود. وقتی 2 نفر با هم ازدواج میكنند این تصور را دارند كه باید روی همسرشان احساس مالكیت داشته باشند و گاهی نیز به خود اجازه میدهند در مورد همه چیز همسرشان تصمیم بگیرند، اما همسران بدانند باید به حریم خصوصی هم احترام بگذارند. روحیات، عواطف و خواستههای زن و مرد بنا بر تفاوتهای جنسیتیشان با یكدیگر متفاوت است و احترام به آن یكی از مولفههای اساسی در حفظ حریم خصوصی زوجین است. به طور مثال، دنیای مردان استدلالی و دنیای زنان احساسی است. مردان هنگام بروز مشكلات دوست دارند به درون ذهن خود فرو رفته تا خود مشكل را حل كنند، اما زنان دوست دارند مشكلشان را مطرح كنند. راز صمیمیت، درك روحیات یكدیگر است. در این مواقع زنان باید با آغوش باز و روی گشاده به استقبال همسر روند و اگر دیدند مرد در دنیای ذهنی خود فرو رفته مدت كوتاهی، او را به حال خود رها كنند.
سپس با زمینهسازی، او را به صحبت كردن تشویق كنند. در مقابل، مردان نیز بنا بر طبیعت زنان كه بسیار احساسی هستند در زمان بروز مشكلات نیاز به شنوندهای فعال دارند. كافی است 10 دقیقه به سخنان همسر خود گوش فرا داده و با عبارات كوتاهی او را به آرامش ترغیب كنند. بنابراین پذیرش دنیای متفاوت همسران روشی برای احترام به حریم خصوصی یكدیگر است. حتي اين روزها کيف ،موبايل، لپ تاپ و وسايل شخصي افراد در زمره حريم خصوصي آنها تعريف مي شود و لازم است همسر و فرزندان براي دسترسي به اين وسايل يا آگاهي از
چند و چون آنها ، از طرف مقابل اجازه بگيرند و يا بهتر است ورود پيدا نکنند.
فاخره بهبهانی
روزنامه جام جم
کریمی که جهان پاینده دارد تواند حجتی را زنده دارد
دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی
دوشنبه 8 خرداد 1391 3:34 AM
تشکرات از این پست