«بازار جو زده ارز و سکه» عنوان سرمقاله روزنامه گسترش صنعت به قلم شاهین شایان آرانی است كه در آن ميخوانيد:
بازار ارز و سکه که از ابتدای امسال روزهای آرامی را سپری کرده بود، بار دیگر از پنجشنبه هفته پیش به یاد دوران پرالتهاب سال گذشته تحت تاثیر یک جو روانی قرار گرفت و قیمتها در چند ساعت به صورت کاذب و بدون هیچ پشتوانه منطقی افزایش یافت. البته همیشه وقتی قیمتها کاذب بالا میرود خیلی سریع بهدلیل نداشتن عامل قابل اتکا به همان سطح قبل برمیگردد و در این بین تنها برخی افراد سودجو از ایجاد جو و قیمتهای کاذب سود میبرند. این سناریو به ماههای پایانی سال گذشته مربوط میشود و با شروع سال ۹۱ با مدیریت بانک مرکزی دیگر خبری از کسب سودهای بادآورده برخی دلالان سکه و ارز نیست.
از ابتدای امسال بانک مرکزی با چند اقدام مثبت نشان داده که فرمان بازار ارز و سکه را در دست دارد و اجازه عرضاندام در این بازار را به هیچکس نمیدهد. اما در این بین پرسشی در ذهن مردم وجود دارد که آیا بازهم شاهد نوسانهای شدید سال گذشته ارز و سکه خواهیم بود یا خیر؟
واقعیت این است که درحالحاضر نمیتوان پیشبینی دقیقی از آینده بازار طلا، سکه و ارز داشت و مطمئن بود که این بازارها به سمت نزول حرکت میکنند یا صعود، اما بهدلیل تنوع عوامل تاثیرگذار بر بازار و روشن نبودن دورنمای اقتصادی بهنظر میرسد که نوسان قیمتها در این بازار همچنان وجود داشته باشد، البته درصورت اقدام به موقع بانک مرکزی شاهد این نوسانات محدود نیز نخواهیم بود. نکته دیگری که درحالحاضر در بازار سکه وجود دارد این است که نرخهای جهانی طلا تاثیر زیادی بر بازار داخلی ما نمیگذارند و این التهاب موجود در بازار ارز است که به سکه خط میدهد.
به عنوان مثال روز پنجشنبه با وجود کاهش پنج دلاری هر اونس طلا، قیمت سکه در بازار آزاد متاثر از افزایش ۱۰۰ تومانی نرخ دلار به یکباره ۳۰ هزار تومان رشد داشت.
جالب اینکه افزایش نرخ دلار نیز حاصل جو روانی بازار بود و به این ترتیب مشاهده میکنیم که عاملی منطقی برای رشد قیمتها وجود نداشته است. اما برای برونرفت از نوسان قیمتها در بازار طلا و سکه و جلوگیری از سرریز شدن سرمایهها به سمت این بازارها که جز افزایش تورم در کشور نتیجهای نخواهد داشت، باید شرایطی را ایجاد کنیم که بتوان به سمت اقتصاد پایدار حرکت کرد تا فعالان صحنه اقتصاد، دورنمای روشنی از شرایط بازار داشته باشند.