0

آسم را بهتر بشناسيم

 
samsam
samsam
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 50672
محل سکونت : یزد

آسم را بهتر بشناسيم

 مطمئنا شما هم بارها با كساني روبه‌رو شده‌ايد كه در مواقع خاص دچار تنگي نفس مي‌شوند. شايد بارها از خود پرسيده‌ايد چطور اين بيماري را مي‌توان درمان يا از آن پيشگيري كرد.

 

اين بيماري بسيار شايع است و در خانم‌ها بيشتر ديده مي‌شود. عوامل مختلفي در ايجاد و پايداري بيماري آسم نقش دارند.

هر چند وراثت يكي از جنبه‌هاي مهم آسم است، ولي اين بيماري محرك‌هاي بيشماري در طبيعت دارد كه اگر آنها را نشناسيم، مي‌توانند باعث ايجاد بيماري يا عود علائم آسم شوند. اين بيماري در كودكان شيوع بيشتري دارد و با افزايش سن شيوع آن كمتر مي‌شود.

آسم در واقع نوعي حساسيت راه‌هاي هوايي است و كساني كه مبتلا به آسم هستند، مثل هر بيمار ديگري بايد آموزش ببينند تا علائم بيماري خود را به حداقل رسانده و رنج كمتري را متحمل شوند.

آسم نوعي بيماري دستگاه تنفسي است كه بر اثر التهاب و انقباض نابجا و گاه مداوم راه‌هاي تنفسي ايجاد مي‌شود. اين بيماري در اصل نوعي التهاب است كه بر اثر تماس با مواد و آلرژن‌هاي مختلف ايجاد مي‌شود.

سيستم ايمني افراد مبتلا، در مقابل يك سري مواد خاص واكنشي شديدتر از معمول نشان مي‌دهد و باعث بروز علائم التهابي شديد در مجاري تنفسي مي‌شود.

وقتي افراد مستعد يا مبتلا در يك محيط آلوده يا محرك تنفس مي‌كنند، سيستم دفاعي بدن آنها شروع به فعاليت كرده و مولكولي به نام IgE مي‌سازد.

اين مولكول در برخورد با مواد خاص باعث آزادسازي يكسري مولكول‌ها در بدن مي‌شود كه به تنگي نفس، سرفه و خس‌خس سينه مي‌‌انجامد.

با آن‌كه بيماري آسم نوعي بيماري افزايش حساسيتي محسوب مي‌شود، ولي بايد توجه داشت همه افراد مبتلا به آلرژي به آسم مبتلا نمي‌شوند و همه مبتلايان آسم نيز الزاما آلرژي ندارند.

معمولا ابتلا به اين بيماري از اوايل زندگي بوده و بر اثر عوامل مختلف ژنتيكي و محيطي ايجاد مي‌شود. سن ابتلاي خاصي براي اين بيماري وجود ندارد و اغلب عوامل حساسيت‌زايي مثل تنباكو و مواد سمي معلق در هوا بخصوص دود سيگار باعث بروز آن در سنين پايين‌ مي‌شود.

در بسياري از موارد وراثت و سابقه خانوادگي اين بيماري نقش برجسته‌اي در سن ابتلاي فرد ايفا مي‌كند. در برخي كودكان مبتلا ممكن است با رسيدن به سنين بلوغ، علائم بيماري به‌طور كلي ناپديد شود.

عوامل موثر در آسم

علائم آسم معمولا در مواجهه با مواد خاصي بروز مي‌كند. يكي از مهم‌ترين مواد مسبب آسم، دود سيگار است.

محققان به اين نتيجه رسيده‌اند كه حتي نوزادي كه مادر وي در دوران بارداري در معرض مكرر دود سيگار بوده است، احتمال بيشتري براي ابتلا به آسم دارد.

دود سيگار حاوي مواد سمي بسيار و محرك‌هاي قوي تنفسي بوده و مواجهه با آن مي‌تواند تاثيرات بسيار مخرب و جبران‌ناپذيري بر توان عضلات صاف برونش‌ها و التهاب راه‌هاي هوايي افراد داشته باشد.

با مطالعاتي كه روي رژيم غذايي افراد مبتلا به آسم صورت گرفته است، محققان به اين نتيجه رسيدند كساني كه از رژيم غذايي پرچرب و با كالري فراوان استفاده مي‌كنند، نسبت به سايرين، بيشتر در معرض افزايش التهاب قرار دارند.

اين افراد سلول‌هاي دفاعي بيشتري در راه‌هاي هوايي خود دارند و مواد التهابي بيشتري در اين نواحي آزاد مي‌كنند البته از گذشته تاثير مواد غذايي محرك در بروز بيماري آسم شناخته شده بود.

عوامل مختلفي در بروز علائم اين بيماري نقش دارد كه از آن جمله مي‌توان به ورزش سنگين، مواد آلرژي‌زا مثل گرده، پرز و پشم حيوانات، گرد و خاك و حتي كپك، هواي سرد و تغييرات هوايي، برخي داروها و مواد غذايي و نيز بعضي بيماري‌هاي ويروسي و حتي واكنش‌هاي روحي و استرس اشاره كرد.

نكته جالب اين است كه چاقي يكي از عواملي است كه در ايجاد بيشتر بيماري‌ها از جمله آسم نقش دارد شايد به همين علت است كه اين بيماري در كشورهاي توسعه يافته بيشتر ديده مي‌شود.

محققان بتازگي پروتئيني را كشف كرده‌اند كه در چاقي و ايجاد التهاب ريوي نقش دارد. اين پروتئين با تاثير‌گذاري بر سلول‌هايي كه در سيستم ايمني نقش دارند منجر به ايجاد التهاب در ريه و آسم مي‌شود.

از طرفي اين پروتئين مي‌تواند با تحريك اين سلول‌ها، پروتئيني به نام PMCH توليد ‌كند كه باعث افزايش اشتهاي فرد مي‌شود.

علائمي كه ابتلا به آسم را نشان مي‌دهد

بيماري آسم علائم خاصي دارد كه با بروز آنها به اين بيماري مشكوك مي‌شويم. از آنجا كه آسم در سيستم تنفسي بوده و بيشتر مجاري هوايي را درگير مي‌‌كند، بيشتر علائم آن در ريه‌ها ديده مي‌شود.

اين علائم عبارتند از: تنگي نفس بخصوص بعد از انجام تمرينات ورزشي، سرفه مكرر، افزايش ترشحات در مجاري هوايي و دفع خلط، انقباض و تورفتگي عضلات جدار قفسه سينه، كاهش حجم ريه‌ها و بندرت قطع شدن تنفس كه فورا نيازمند درمان‌هاي پزشكي و استفاده از اسپري‌هاي مخصوص است.

اين‌ علائم نشانگر مشكلي در راه‌هاي هوايي است كه در صورت بروز آنها بايد حتما به پزشك مراجعه نماييد. البته دقت كنيد گاهي بيماري‌هاي ديگر سيستم‌هاي بدن نيز علائم مشابه ايجاد مي‌كنند.

بيماري آسم معمولا با انجام آزمايش‌هاي خاص و اسپيرومتري كه نوعي تست تنفسي است، تشخيص داده مي‌شود.

زندگي با تنگي نفس

كاملا طبيعي است شيوه زندگي هر كسي كه به يك بيماري مبتلا مي‌شود، با ديگران متفاوت باشد. افرادي كه به بيماري مبتلا مي‌شوند بايد قابليت‌ها و محدوديت‌هاي بدني خود را به‌طور كامل شناخته و آنها را بپذيرند. به بيان ديگر با بيماري خود هماهنگ شوند.

اگر آسم داريد، بهتر است بياموزيد اين بيماري چيست و چگونه مي‌توانيد به بهترين شكل از بدنتان محافظت كنيد.

پايه درمان آسم، دارودرماني است. پس ياد بگيريد داروهاي خودتان را بموقع و صحيح مصرف كنيد. طريقه مصرف درست اسپري را از پزشك خود بپرسيد و سعي كنيد طوري از آن استفاده كنيد كه مقدار بيشتري از آن به داخل مجاري تنفسي شما برود و كمتر داخل فضاي دهان بماند.

براي اين منظور ابزار مفيدي ساخته شده است كه آن را بين اسپري و دهان قرار مي‌دهيد و سپس اسپري را استفاده مي‌نماييد.

اگر اسپري را بدرستي مصرف نكنيد، دارو بيشتر از اين‌كه به‌طور موضعي جذب شده و عمل كند از راه دهان و به‌طور سيستميك جذب شده و عوارض بيشتري خواهد داشت.

دوري كردن از مواد آلرژن و حساسيت‌زا را براي خود به يك عادت تبديل كنيد. هيچ‌گاه سيگار نكشيد و به كسي اجازه سيگار كشيدن در منزلتان را هم ندهيد. به تهويه مناسب خانه خود اهميت زيادي بدهيد و از تماس با غبار و مواد مشابه پرهيز كنيد.

در هواي سرد يا توفاني كه گرد و خاك زيادي در هوا معلق است، براي خارج شدن از منزل، از ماسك يا شال گردن استفاده كنيد.

آسم اگر تا دوران بلوغ بهبود نيابد، به احتمال قوي تا آخر عمر باقي مي‌ماند. بنابراين بايد راه‌هاي كنترل آن را بخوبي بشناسيد و براحتي با آن كنار بياييد.

 

از بروز آسم جلوگيري كنيم

 

اولين اقدامي كه به هر بيمار مبتلا به آسم توصيه مي‌شود، اين است كه سعي كند رژيم غذايي سالمي داشته و همواره به تناسب وزن خود توجه كند.

با اين كار نه‌تنها خود را از بيماري آسم در امان مي‌داريد، بلكه مي‌توانيد سلامت خود را در برابر هزاران بيماري ديگر نيز حفظ كرده و بر طول عمر خود بيفزاييد.

سيگار نيز يك ماده مخرب است كه شايد كمترين اثر آن روي ريه به صورت آسم بروز کند.

در تحقيقات انجام شده روي سيگار ارتباط آن با سرطان ريه اثبات شده است و با پرهيز از دود سيگار نه‌تنها خطر آسم كمتر مي‌شود، بلكه از يك بيماري كشنده‌تر نيز در امان خواهيد بود. اگر به اين بيماري مبتلا هستيد، راه‌هاي بسياري براي كاهش بروز علائم آن وجود دارد.

بهترين راه اين است كه در مورد بيماري خود اطلاعات بيشتري كسب كرده و راه‌هاي كنترل آن را بياموزيد. مسلما انجام دستورالعمل‌هاي دارويي و عملي پزشك به شما كمك زيادي مي‌كند.

هر فردي بتدريج با مواد اطراف خود آشنا شده و مي‌فهمد كداميك علائم بيماري وي را تشديد مي‌كند. يكي از راهكار‌هاي مفيد براي كاهش علائم بيماري، سعي در شناخت بيشتر اين مواد و كاهش برخورد با آنهاست.

تا جايي كه ممكن است از مواجهه با دود سيگار اجتناب كنيد چون هيچ فردي روي زمين وجود ندارد كه از خطرات دود سيگار مصون باشد.

اجتناب از تماس با آلرژن‌ها يكي از بهترين راه‌هاي جلوگيري از حملات آسم است. به افراد مبتلا همواره توصيه مي‌شود از قرارگيري در محيط‌هاي تحريك‌كننده و آلرژي‌زا پرهيز كنند.

افراد مبتلا به آسم بايد از انجام فعاليت‌هاي شديد بپرهيزند. انجام فعاليت‌هاي ورزشي شديد بخصوص در هواي سرد، باعث عود علائم آسم و بدتر شدن آن مي‌شود. به اين بيماران توصيه مي‌شود در فصول سرد تا اندازه‌اي كه مي‌توانند در داخل ساختمان به فعاليت بپردازند.

فاطمه خداكرمي

چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا  2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا  3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا  4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا

پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com

تالارهای تحت مدیریت :

مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه

 

پنج شنبه 21 اردیبهشت 1391  6:41 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها