واحد دانش و تکنولوژی تبیان زنجان
پیکربندی، نصب نرمافزار و سایر تنظیمات ضروری لينوكس با استفاده از GUI
همانگونه كه ميدانيد اكثر قريب به اتفاق کاربران کامپیوتر در کشور ما با سیستم عامل ویندوز كار ميكنند و با آن آشنايي دارند. در واقع به راحتی میتوان گفت که شانس آشنایی یک کاربر معمولی با یک سیستم عامل غیر مايكروسافتي در کشور ما به هیچ عنوان بالا نیست.
صرف نظر از دلایلی که برای این موضوع ممکن است وجود داشته باشد، بسیاری از کاربران به دلیل عدم آشنایی با سایر سیستم عاملهای موجود، به راحتي كار و مجموعه بزرگ نرمافزارهاي قابل استفاده كه ویندوز در اختیار آنها می گذارد عادت کردهاند و سیستم عاملهایی مانند لینوکس یا یونیکس محیطهایی کاملا نا آشنا برای کاربران ایرانی به شمار ميروند.
آنچه كه در اين بخش جديد و در شمارههاي آينده به آن خواهيم پرداخت آشنا كردن كاربران ويندوز با دنیای بدون مرز لینوکس است. در این سری از مقالات به شما کمک خواهیم کرد تا با يك رويكرود عملي با نحوه نصب، راهاندازی، دسترسی به Help به صورت آنلاین و ... در محيط لينوكس آشنا شويد.
با وجودی که در فضاي اینترنت منابع بسیاری براي آموزش در اختيار كاربران قرار ميگيرد، با این حال بیشتر آنها برای افرادی که آشنایی زیادی با این سیستم عامل ندارند چندان مناسب به نظر نمیرسند و عموما نظر افرادي را جلب ميكنند كه پيش از اين با محيط لينوكس آشنا بودهاند.
در واقع هدف از این مجموعه مقالات دسترسی به دستورات خط فرمان و یا تغییر آنها نیست بلکه بیشتر به مواردی مانند پیکربندی، نصب نرمافزار و سایر تنظیمات ضروری لينوكس با استفاده از GUI م (Graphical User Interface) خواهیم پرداخت که کاربر معمولی نیازمند آنها خواهند بود. در قسمت قبلي از اين مقاله ، سه مرحله از مراحل نصب را توضيح داديم. در اين قسمت، ديگر مراحل نصب را دنبال ميكنيم.
مرحله 4
این مرحله به دو بخش تقسیم میشود. بخش اول آمادهسازی پارتیشن برای لینوکس (شكل6) و بخش دوم ساختن پارتیشن لینوکس (شكل7) است. ابتدا چند گزینه بر اساس اطلاعاتی که در حال حاضر روی هارد دیسک شما موجود است (البته در صورت وجود اطلاعات و خالي نبودن هارد ديسك) به شما داده میشود.
اگر محتویات هارد برايتان از اهمیت برخوردار نباشند میتوانید گزینه Manual را انتخاب کرده و Forward کنید. توجه داشته باشید که اگر از یک هارد دیسک خالی برای نصب Ubuntu استفاده میکنید و هارد اصلی شما حاوی فایلهای ویندوز است، کاملا بر اساس راهنماییهای هارد ديسك دوم پیش بروید.
شكل 6
شكل 7
برای دیسکهایی که کاملا برای ویندوز پارتیشن بندی شدهاند، مرحله A را دنبال كنيد. برای دیسکهای کاملا خالی، مرحله B وبرای دیسکهای حاوی ویندوز و همچنین فضای خالی پارتیشن بندی نشده، مرحله C را بايد به اجرا درآوريد.
مرحله A
اگر هارد دیسک شما کاملا برای سيستم عامل ویندوز پارتیشن بندی شده است، پارتیشن ویندوز سیستم خود را انتخاب کرده و گزینه Edit Partition را انتخاب کنید. در خانه اول میزان فضایی که پارتیشن ویندوزتان به آن تغییر خواهد کرد (به واحد مگابایت) را وارد کرده و در خانه دوم گزینهdo not use the partition را انتخاب و سپس Ok کنید. برای مثال فرض کنید که یک هارد دیسک60 گیگابایتی در اختیار دارید و میخواهید به صورت همزمان ویندوز و لینوکس را روی این هارد نصب کنید. بهتر است پارتیشن ویندوز را به 30 گیگابایت(30000 مگابایت) تغییر دهید.
در این حالت 30 گیگابایت فضای خالی برای لینوکس ایجاد خواهید کرد. در این مرحله یک پنجره ظاهر خواهد شد و از شما تایید تغییرات اعمال شده را درخواست میکند. این آخرین فرصت شما خواهد بود که از تغییر و اعمال تنظیمات منصرف شوید. بنابراین اگر مایل به ادامه اجرای مراحل نصب لينوكس هستید گزينه Continue را انتخاب کنید.
مرحله B
اگر یک هارد کاملا خالی از هرگونه اطلاعات دارید اولین مرحله ایجاد یک جدول پارتیشن جدید خواهد بود. برای انجام این کار هارد درایو جدید را انتخاب کنید که معمولا برای IDE با برچسب HDA و برای SATA، SCSI و USB با برچسب SDA نمایش داده میشوند. سپس New Partition Table را انتخاب کنید. در صورتی که هارد دیسک اول شما حاوی ویندوز باشد و روی هارد دوم قصد نصب لینوکس را داشته باشید، هارد دوم معمولا با برچسب HDB و یا SDB به نمایش در میآید. در این مرحله و در حالتي که چند درایو داشته باشید یک پیغام اخطار (شكل8) نشان داده میشود و به شما اطلاع میدهد که درایو صحیح را انتخاب کرده باشید.
شكل 8
مرحله C
این مرحله تنها شامل انتخاب گزينه Free Space و سپس New partition برای ایجاد یک پارتیشن جدید خواهد بود. (شكل9)در شماره بعد به توضيح نكاتي درباره پارتيشنبندي و همچنين مراحل بعدي نصب Ubuntu خواهيم پرداخت.
شكل 9