به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، سعید رضا غفاری در نشست خبری مجتمع کنترل اختلالات رشد تکامل و ناهنجاریهای زمان تولد اظهار داشت: این مجتمع حاصل نیاز بخش نظام سلامت است که علی رغم تمام پیشرفتهای پزشکی به دلیل یکپارچه نبودن ارائه خدمات به مادر و جنین راه اندازی شده است.
وی افزود: ما در کشور متخصصان ژنتیک، زنان و روانشناسان خوبی داریم ولی خانوادهها انتظار دارند که خدمات مادر و جنین را برای یک نوزاد سالم به صورت یکپارچه بگیرند. شاید فشار خون بالای مادر برای خانواده زیاد مهم نباشد ولی در مجموع سلامت جنین و در نهایت به دنیا آمدن یک نوزاد سالم هم برای نظام سلامت ایران و هم برای تمام کشورهای دنیای مهم است.
غفاری با اشاره به اینکه ایجاد یکپارچگی برای ارائه خدمات به مادر و جنین بسیار ضروری است تصریح کرد: چنین خدماتی یکپارچهای نیز در حوزههای سرطان و دیگر بیمارها نیز صورت پذیرد زیرا نسل آینده بیشترین اولویت برای ارئه خدمات سلامت است.
وی اظهار داشت: در بررسیها آمده است که وقتی از یک مادر نخستین آرزویش را میپرسند عنوان میکند که فرزند سالم به دنیا آورد و در مرحله بعد برای فرزندش آرزوهای دیگری از جمله تحصیل و شغل میکند و این نشان میدهد که سلامت نیاز اولیه نسل آینده است و یک سرمایه بسیار مهم به حساب میآید.
غفاری ادامه داد: مجتمع کنترل اختلالات رشد، تکامل و ناهنجاریهای زمان تولد بر اساس احساس نیاز و نقصی که در نظام سلامت کشور علی رغم وجود پزشکان بسیار خوبمان با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران ایجاد شد که در فاز نخست مراکز جامع ژنتیک، پزشکی جنین و غربالگری نوزادان تاسیس شد.
وی تصریح کرد: بر اساس نیازها و داشتههای علمی و نرم افزاری موقعیتهای خوبی داریم ولی از نظر سخت افزاری برای ارائه خدماتی برای پوشش ملی و جهانی نیاز به تجهیزات داشتیم که این مسئله محقق شد ولی هنوز با وجود استقبال بسیار خوب چنین مرکزی در کشور بیش از یک مرکز نیست و ما نیز به تازگی به محل کنونی منتقل شدهایم و در پایان این هفته وزیر بهداشت به طور رسمی از مراکز متعدد این مجتمع و قسمتهای جدید را افتتاح میکند.
غفاری ادامه داد: هدف این مجتمع جلوگیری و کنترل معلولیتها برای حفظ سلامت نوزاد و مادر است و مهمترین مقوله کنترل معلولیتها است و تمام امکان سنجی و ارزیابیها ماهانه توسط این مرکز به وزارت بهداشت ارائه میشود ولی باید با ایجاد مراکز متعدد چنین خدماتی در سراسر کشور گسترش یابد.
وی گفت: تمام مادران میتوانند از سرویسهای خدمات جنینی این مجتمع بهرهمند شوند و از معلولیتها قبل از بارداری حین بارداری و حتی پس از تولد در دوران نوزادی جلوگیری کرد.
غفاری با اشاره به اینکه معلولیتها بر دو دسته ژنتیکی و غیر ژنتیکی تقسیم میشوند افزود: تقریباً هر بیماری ژنتیکی قابل پیشگیری است و 50 درصد بیماریهای غیر ژنتیکی نیز قابل پیشگیری بوده و در مجموع با جمع بیماریهای ژنتیکی و غیر ژنتیکی میتوان اعلام کرد که بیش از 70 درصد معلولیتها با امکانات کنونی کشور قابل پیشگیری است.
وی تصریح کرد: زیر ساختها در کشور ما وجود دارد فقط باید رفتار آموزشی و چیدمان آن را یکپارچه کرد و مادران میتوانند قبل از بارداری، حین بارداری و پس از تولد تحت پایش چنین سیستمهایی قرار گیرند ولی باید آموزش دانشجویان و آموزش تکمیلی پزشکان ارتقاء و اصلاح یابد تا قوانین هماهنگ شود.
غفاری افزود: در حال حاضر پیشرفته ترین سونوگرافی و تصویر برداری در این مجتمع صورت میپذیرد و این مجتمع نخستین و تنها مرکز غربالگری و تشخیص بیش از 43 بیماری متابولیک با استفاده از تکنولوژی MS/MS در کشور است که میتوان با گرفتن چند قطر خون از پاشنه پای نوزاد در هفته نخست تولد به وجود 43 بیماری پی برد.
وی با اینکه در سال گذشته بیش از یک میلیون کودک در کشور به دنیا آمده و آمار تهران در حدود بیش از 180 تولد بوده است، گفت: زنان باردار میتوانند از 2 تا 3 هفتگی آزمایشهای ژنتیک خود را انجام دهند ولی باید آگاه باشند اقدامی که در هفته 18 میتواند برای جنین انجام داد مسلماً در هفته 27 نمیتوان انجام داد و این نشان میدهد که باید در این زمینه سریع عمل کرد.
غفاری با اشاره به اینکه مراجعه زنان باردار در 3 ماهگی نخست بسیار الزامی است افزود: ما بیش از 18 هزار بیماری ژنتیکی داریم و در کشور نیز به موارد بیماری غیر ژنتیک پرداختهاند. ولی شایعه ترین بیماری ژنتیک سندروم دان است که این مرکز نیز شروع فعالیت خود را برای پیشگیری از سندروم دان آغاز کرد.
وی گفت: مادرانی که دچار دیابت یا فشار خون باشند فرزند معلوم به دنیا میآورند و در این زمینه مشاوره و انجام تستها و آزمایشهای ژنتیک برای پیشگیری از تولد نوزادان دارای ناهنجاریهای کروموزم (سندرم دان) که در این مرکز 95 درصد قابل تشخیص است بسیار الزامی است.
غفاری ادامه داد: مادرانی که در این مجتمع تحت پوشش آزمایشهای ژنتیکی قرار میگیرند در 6 ماهگی سن نوزادان با آن تماس گرفته میشود تا از وضعیت سلامت نوزاد و مادر جویا شویم و در این مدت نیز توانستیم در پی مراجعه 24 هزار مادر از 65 مورد معلولیت پیگشیری کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در فعالیت جدیدی نیز توانستهایم با استفاده از جنینهای سقط شده علل و عوامل این سقطها را بررسی کرد تا خانوادهها بدون هیچ گونه ترس و نگرانی برای تولد دیگر فرزندان خود هیچ مشکلی نداشته باشند.
انتهای پیام/