زندان دولهتو در چنین روزی از سال ۱۳۶۰ هجری شمسی توسط رژیم بعثی عراق بمباران شد.
نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در روزهای آغازین خود بهسر میبرد که غائله کردستان را به خود دید. صهیونیستها که «کردستان» را بهعنوان نقطه مرکزی بحران در منطقه میشناختند، با حربه براندازی نظام توسط گروهکهای فرصتطلب سعی داشتند در کردستان جنگ داخلی بهوجود آورند.
البته گروهک نهضت آزادی هم با شعار «خودمختاری برای کردستان و آزادی برای ایران» این آتش را دامن میزد. «مهرآسا» استاندار وقت کردستان - که از نیروهای نهضت آزادی بود - بههمراه برخی از مسئولین رده بالای منطقه که آنها هم وابستگیهایی داشتند، شرایط را برای تحقق خواستههای نامشروع دشمنان مهیا کردند.
اما توجه و عنایت خاص حضرت امام خمینی (ره) نسبت به موضوع کردستان، اگرچه در همان زمان غائله را از ریشه نخشکاند اما زمینه قطع حضور دشمنان و بیگانگان را در منطقه فراهم ساخت و با یاری خدا، این منطقه از میهن اسلامی، سرانجام آرامش خود را بازیافت.
با اینهمه، قضایای کردستان بهسادگی اتفاق نیفتاد. خیل بیشماری از رزمندگان دلاورمان در آن منطقه به طرق فجیع به شهادت رسیدند. از آن جمله میتوان به کسانی اشاره کرد که در زندانهای مخوف گروهکها زندانی بودند و شکنجههای قرون وسطایی را تحمل میکردند و اکثراً به شهادت رسیدند.
زندان دولهتو واقع در روستایی بههمین نام و تحت کنترل حزب دموکرات کردستان ایران قرار داشت که حدود چند صد تن از زندانیان نیروهای دولتی اعم از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتش جمهوری اسلامی ایران، ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران، جهاد سازندگی و نیز پیشمرگان کرد مسلمان در آن نگهداری میشدند.
پس از آشوبهای منطقهای در کردستان و اعزام نیروهای نظامی برای آرام ساختن استان کردستان، گروهک منحله دمکرات، تعدادی از این نیروهای فداکار را اسیر و در زندان دولهتو زندانی میسازد. گروهک دموکرات که از نگهداری، مواظبت و تأمین این زندان مخوف به تنگ آمده بود، دست به دامان رژیم بعثی شد.
جنایتکاران رژیم وقت عراق در تاریخ هفدهم اردیبهشتماه سال ۱۳۶۰ هجری شمسی، با برنامهای حسابشده به بمباران زندان دولهتو پرداخته و دلاوران میهن اسلامی را که در اسارت گروهک منحله دموکرات بودند، به خاک و خون کشیدند. البته در این میان، تعدادی از اسرا زنده ماندند.