کپسول های خوراکی بابونه موثر در کاهش تهوع بارداری
|
|
نتایج یک مطالعه نشان داد که کپسول های خوراکی بابونه در مقایسه با زنجبیل و پلاسبو در کاهش علایم تهوع و استفراغ ناشی از بارداری موثرتر است.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهوع و استفراغ از شکایت های شایع زنان در نیمه اول حاملگی بوده و از جمله درمان های سنتی، استفاده از گیاهان دارویی از جمله زنجبیل و بابونه است. بر همین اساس پژوهشی به منظور مقایسه اثر زنجبیل و بابونه در کاهش تهوع و استفراغ دوران بارداری توسط صبا بشارت، کارشناس ارشد مامایی از مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان در دانشگاه علوم پزشکی گلستان و همکارانش انجام شد.
این کارآزمایی بالینی سه سوکور روی ۱۰۵ زن بارداری که طی هفته های ۶ تا ۱۶ بارداری به درمانگاه مرکز آموزشی درمانی دزیانی گرگان و مراکز بهداشتی منتخب سطح استان گلستان طی یک سال مراجعه كردند؛ انجام شد.
زنان به صورت تصادفی در گروه های کنترل A(پلاسبو ۳۵ نفر)، مداخله B(زنجبیل ۳۵ نفر) و مداخله C(بابونه ۳۵ نفر) قرار گرفتند. گروه های Aو Bو C به مدت یک هفته به ترتیب کپسول های خوراکی پلاسبو (نشاسته ذرت)، زنجبیل و بابونه را به میزان ۵۰۰میلی گرم دو بار در روز به مدت یک هفته مصرف نمودند. چک لیست شاخص تهوع و استفراغ رودز هفته اول قبل از انجام مداخله و هفته دوم طی انجام مداخله، هر شب قبل از خواب توسط زنان باردار تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss۱۶ و آزمون های آنالیز واریانس، تست دقیق فیشر و بن فرونی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها حاکی از آن است که میانگین امتیاز کلی شاخص رودز قبل از انجام مداخله در گروه های A و B و C به ترتیب ۵.۸۸±۱۲.۷۱ ، ۰.۷۶±۱۰.۴۲ و ۵.۵۱±۱۱.۱۹ تعیین گردید و اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. میانگین امتیاز کلی شاخص رودز بعد از انجام مداخله در گروه های A و B و C به ترتیب ۶.۴۳±۱۱.۴۷ ، ۳.۷۴±۷.۲۸ و ۴.۳۲±۵.۷۳ تعیین شد. تفاضل میانگین امتیازها قبل و بعد از مداخله در گروه بابونه بیشترین مقدار را با میزان۴.۸۴±۵.۴۵ نشان داد. اثر مداخلات سه گانه بر گروه های مورد بررسی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه اختلاف آماری معنی داری را نشان داد. بااستفاده از آزمون بن فرونی، این اختلاف بین گروه زنجبیل و بابونه و نیز زنجبیل و پلاسبو از نظر آماری معنی دار نبود؛ اما اختلاف آماری بین گروه بابونه و پلاسبو معنی دار بود.
نتایج این مطالعه نشان داد که کپسول های خوراکی بابونه در مقایسه با زنجبیل و پلاسبو در کاهش علایم تهوع و استفراغ ناشی از بارداری موثرتر است.
شایان ذکر است این پژوهش در مجله علوم پزشکی گرگان منتشر شده است.
|
|
|
شنبه 16 اردیبهشت 1391 8:19 PM
تشکرات از این پست