نمايشگاه با طعم كيهان
كتاب هايي كه خوردني است
دفتر پژوهش هاي مؤسسه كيهان امسال با 4 كتاب جديد در نمايشگاه بين المللي كتاب تهران كه از امروز افتتاح مي شود، حضور دارد. كتاب هاي «گفت وشنود» اثر «حسين شريعتمداري»، «رازهاي دهه شصت» نوشته مرتضي صفارهرندي، «ارتش سري روشنفكران» نوشته پيام فضلي نژاد و كتاب «طريقت تزوير» تأليف ح. كريمي آثاري است كه در «غرفه انتشارات كيهان» در نمايشگاه مي تواند خلأ مطالعاتي جوانان و اهل مطالعه و حتي علاقه مندان به پژوهش را جبران كند.
يكي از كتاب هاي «دفتر پژوهش هاي مؤسسه كيهان» قطعاً براي بسياري از خوانندگان صفحه «نسل سوم» روزنامه كه با ادبيات و طنز انس بيشتري دارند، جذاب تر است. حاج «حسين شريعتمداري» با اين همه مشغله كاري و برنامه هاي روزانه و وسواس و نظم نوشتاري و فكري، ما را ميهمان نگاه طنزگونه و فكاهي اما سياسي و ارزشمند خود در كتاب گفت وشنود مي كند تا بياموزيم چگونه مي شود «سوژه يابي» كرد، وقتي يك نگاه مكتبي ناب و سلوك بدون تعارف ولي منصفانه داشت. ستون «گفت وشنود» روزنامه كيهان بيش از 15سال است كه چاپ مي شود و خوانندگان بسياري كه مشتري اين روزنامه قديمي اند، «گفت وشنود» را با لذت مي خوانند و حتي برخي از فكاهي هايي كه «حسين شريعتمداري» بالبداهه ساخته است در ميان مردم رايج مي شود.
اهميت كتاب «گفت وشنود» را نبايد در قالب طنز آن خلاصه كرد بلكه اين كتاب را مي توان در ژانر «ادبيات سياسي» دسته بندي كرد كه فكاهي هاي سياسي يكي از مشتقات آن است. بنابراين، گرچه شريعتمداري در عرصه سياست ايران و منطقه، بلكه در حوزه ژورناليسم و مطبوعات شناخته شده است و تا چند سال پيش يعني در اواخر دوران موسوم به اصلاحات كه نام شريعتمداري به عنوان نويسنده اين ستون مطرح شد، كمتر كسي از ذوب ادبي و فكاهي مديرمسئول كيهان خبر داشت.
با مطالعه كتاب «گفت وشنود» نه تنها به حوادث ايام «فتنه سبز» باز مي گرديم، بلكه لطائف و قصص زيبايي نيز از حافظ و ديگر قله هاي ادبيات فارسي ميان آن ها پيدامي شود.
در يك جمع بندي مي توان گفت كه مجموعه كتاب هاي «نيمه پنهان» (كه پيش از اين كتاب «نيمه پنهان اشرف پهلوي» را در صفحه «نسل سوم» به شما معرفي كرديم) سال خوبي را پشت سر گذاشته است؛ بدين ترتيب كه پيام فضلي نژاد پس از سه چهار سال كه خبر چاپ كتابي پس از كتاب پرفروش «شواليه هاي ناتوي فرهنگي» از او به گوش مي رسيد، توانسته است تا كتاب «ارتش سري روشنفكران» (تاريخ انديشه سياسي معاصر-1) را به پايان برساند.كتاب قبلي فضلي نژاد هم (شواليه هاي ناتوي فرهنگي) اكنون به چاپ پانزدهم رسيده است.
كتاب «ارتش سري روشنفكران» نيز توسط «دفتر پژوهش هاي مؤسسه كيهان» در 464 صفحه، قطع رقعي و قيمت 9هزار تومان به بازار كتاب آمده و گفته مي شود از اولين روز نمايشگاه بين المللي كتاب تهران عرضه خواهد شد. پاورقي اين كتاب مانند ديگر آثار مجموعه «نيمه پنهان» از دي سال قبل در روزنامه چاپ شد و تا فروردين امسال ادامه يافت.
امسال دفتر پژوهش هاي مؤسسه كيهان غير از اين 2 كتاب، دو كتاب ديگر نيز ويژه نمايشگاه كتاب كه از 12 اردي بهشت 1391 برگزار مي شود، چاپ كرده است و اكنون در حال صحافي است. كتاب «رازهاي دهه شصت» نوشته مرتضي صفارهرندي يكي ديگر از اين كتاب هاست. كتاب اين نويسنده در امتداد خط تاريخي كتاب قبلي وي با نام «نقش آفرينان عصر تاريكي» تلقي مي شود و هر 2 كتاب تحت عنوان «تبارشناسي جريان هاي سياسي معاصر» (1 و 2) شناخته مي شوند؛ مانند كتاب پيام فضلي نژاد كه عنوان دوم آن «تاريخ انديشه سياسي» است.
«رازهاي دهه شصت» را مي توان محصول تجربه هايي ديد كه از چند جهت براي نسل جوان قابل استفاده است؛ اين كتاب مهم ترين و جنجالي ترين و پرهيجان ترين حوادث تاريخ انقلاب در سال هاي 1358 تا 1368 را دربرمي گيرد. نويسنده با استناد به اسناد و منابع مورد وثوق سياسي توانسته است در پاسخگويي به برخي شبهات سياسي مطرح در خصوص رجال و حوادث و وقايع ورود خوبي داشته باشد.
چهارمين كتاب از مجموعه كتاب هاي «دفتر پژوهش هاي مؤسسه كيهان» كه براي نمايشگاه رسيده، «طريقت تزوير» نام دارد. اين كتاب به صورت داستاني و در قالب مستند نوشته شده و پاورقي آن قبلا در هفته نامه «زن روز» در حال چاپ است. كتاب «طريقت تزوير» روايتي تلخ از دنياي درويشي است و نويسنده آن كه از شاعران فقيد انقلاب اسلامي است، مانند يك شاهد عيني به روايت فريب ها و تلخي هاي دنياي فرقه هاي انحرافي و كاذب عرفاني پرداخته است.
مجموعه «نيمه پنهان» كيهان كه قبلا داستان هايي درباره فرقه هاي ضاله بهائيت، گلد كوئيست و... در قالب «داستان مستند» منتشر كرده بود، اين بار در حيطه عرفان هاي كاذب و در همان قالب به چاپ كتاب پرداخته است.
دفتر پژوهش هاي مؤسسه كيهان يك پيشنهاد قابل توجه و لازم را در مقدمه يكي از كتاب هاي جديد مطرح كرده است: اينكه كتاب هاي ارزشي و اصول گرا كه روايتگر تاريخ انقلاب هستند، به عنوان كتب مرجع دانشگاهي به دانشجويان معرفي شوند و در دانشگاهها تدريس شوند، اما تا زماني كه خبرها از يك فاجعه فرهنگي در حوزه هاي فرهنگي نظير «مؤسسه شهر كتاب» حكايت مي كند، نمي دانيم بايد اميدوار باشيم كه اتفاق ريشه اي رخ دهد تا بساط سكولاريزم- دست كم- محدود شود يا نه؟
غرفه انتشارات كيهان در نمايشگاه كتاب هم امسال تغييراتي كرده است و امكانات بهتري را مؤسسه كيهان براي عرضه آثارش و حتي ديدار نويسندگان كتاب ها با مخاطبان فراهم ساخته است.
درباره كتاب هاي آينده «نيمه پنهان» هم خبرهايي داريم. يكي اينكه پس از سال ها، مجموعه آثار حسين شريعتمداري با دسته بندي «پيش بيني هاي تحقق يافته»، «رجال شناسي» و «احزاب و گروههاي سياسي» منتشر خواهد شد. حسن و فايده انتشار موضوعي مقالات آقاي شريعتمداري اين است كه به پژوهشگران سياسي و اهالي مطبوعات (از نويسنده تا روزنامه نگار) «حرفه اي نوشتن» را ياد مي دهد. فايده ديگر آن اين است كه وقتي «يادداشت هاي روز» آقاي شريعتمداري كه به روايت آمار جهاني از پرخواننده ترين مطالب به زبان فارسي است، به صورت موضوعي و با ساختار منسجم محتوايي عرضه مي شود، يك الگو و روش تحليل سياسي را مي توان از درون آن يافت كه خلأهاي حوزه علوم انساني خصوصاً نقصان هاي عرصه «علوم سياسي» را پر مي كند. كوشش و جد جهد در حوزه علوم انساني نيز اين چنين در بازار آكادميك و بازار نشر رونق پيدا مي كند.
گفتني است كتابهاي ياد شده از فردا در غرفه كيهان واقع در نمايشگاه كتاب عرضه خواهد شد