
سازمان عفو بینالملل گفته است مسلمانانی که در اروپا آشکارا باورهای مذهبیشان را ابراز میکنند با تبعیضهای گستردهای مواجه میشوند.
به گزارش زلال نیوز ، این سازمان در گزارشی تازه از دولتهای اروپایی خواسته که با پیشداوریها و کلیشههای منفی علیه مسلمانان برخورد جدیتری داشته باشند.
به ویژه گفته شده است که مسلمانان به دلیل استفاده از پوشش سنتی خود دچار محرومیتهایی در زمینه کار و تحصیل میشوند.
همچنین ممنوعیت برخی از انواع سنتی حجاب زنان مسلمان مورد انتقاد این گزارش قرار گرفته است.
مارکو پرولینی، از سازمان عفو بین الملل میگوید: "گاه شغلی را به زنان مسلمان نمیدهند و یا دختران مسلمان از رفتن به سر کلاسهایشان باز میمانند، تنها به خاطر این که از پوشش سنتیشان، نظیر روسری، استفاده میکنند. ممکن است مردان هم به خاطر گذاشتن ریشی که یادآور اسلام است اخراج شوند".
"مقامات دولتی و احزاب سیاسی هم به جای این که به مقابله با این تعصبات بروند، گاهی به دنبال کسب رای به آنها تن میدهند".
مسلمانان در اروپا
مسلمانان ۷.۲ درصد از جمعیت اروپا را تشکیل میدهند.
عفو بینالملل میگوید که ایمان به اسلام و اجرای دستورات مذهبی آن تنها یکی از اجزای فرهنگ مسلمانان است. برخی افراد پیشزمینه فرهنگی اسلامی دارند بدون آن که تکالیف مذهبی آن را به جا بیاورند.
به عنوان نمونه در یک نظرسنجی از مسلمانان فرانسه تنها ۴۱درصد آنان گفتهاند که به شعائر دینی عمل میکنند، و ۲۲درصد آنان نیز خود را تنها "اصالتا مسلمان" خواندهاند.
با این حال افکار عمومی اروپا هنوز مسلمانان را بیش از آن که در خود بپذیرد، وابسته به اصالتشان میداند.
در یک پژوهش، ۶۸ درصد فرانسویها و ۷۵ درصد آلمانیها گفتهاند که از نظرشان مسلمانان ساکن اروپا با جوامع اروپایی ادغام نشدهاند، چرا که خودشان این طور نمیخواهند.
در دو دهه گذشته احزابی که سیاستهایی ضد مسلمانان را تبلیغ میکنند اقبال انتخاباتی گستردهای به دست آوردهاند.
این احزاب از نگرانیهای افکار عمومی بهره میبرند تا مسلمانان را "بارزترین دشمن" اروپا در "برخورد تمدنها" جلوه دهند.
'آزادی بیان'
این گزارش به ممنوعیتی که برای استفاده از روبنده و نقاب در بلژیک، فرانسه، هلند و اسپانیا تصویب شده است و ممنوعیت بنای مناره در سوییس از سال ۲۰۰۹ اشاره میکند.
همچنین قوانینی که سر کردن روسری یا استفاده از دیگر پوششهای مذهبی و سنتی را برای دانشآموزان منع کردهاند مورد انتقاد سازمان عفو بین الملل قرار گرفته اند.
آقای پرولینی گفته است: "استفاده از عناصر و نشانههای مذهبی و متعلق به فرهنگ اسلامی، بخشی از حق آزادی ابراز عقیده است. این بخشی از حق آزادی مذهبی است و همه مذاهب باید به تساوی از این حق بهرهمند شوند".
به گفته گروههای حقوق بشری، ممنوعیت نقاب یا روبنده را نمیتوان به بهانههای امنیتی توجیه کرد، مگر در بازرسیهایی که در مناطقی با مخاطره بالای امنیتی صورت میگیرند.
آنان میگویند اگرچه از عدم اجبار زنان به استفاده از چنین پوششهایی استقبال میکنند، اما این امر از راه ممنوعیت استفاده از پوشش هایی خاص حاصل نمیشود.
عفو بینالملل همچنین بلژیک، فرانسه و هلند را به عدم اجرای کامل قانون منع تبعیض در شرایط استخدامی متهم میکند.
این گزارش ضمن استناد به آماری که حاکی از استخدام پایین زنان مهاجر از کشورهای مسلمان است، میگوید بنا به یک نظرسنجی از زنان مسلمان، آنان این امر را ناشی از سیاستهای تبعیضآمیز میدانند.
عفو بینالملل پیشنهاد میکند که نهادهای ملی برای مقابله با تبعیض شکل بگیرند و تلاشهای بیشتری برای نظارت بر تبعیض مذهبی صورت بپذیرند.
اشراف