به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، رسانههای خارجی با انتشار گزارشی اعلام کردند که مذاکره میان طالبان و آمریکا در قطر از سرگرفته شده است.
هر چند طالبان این موضوع را رد کردند، اما در این گزارش آمده است که "طیبآغا" برادر زن و سخنگوی "ملاعمر" رهبر طالبان و "شهابالدین" سفیر پیشین طالبان در عربستان سعودی به همراه 3 تن دیگر از مقامات این گروه با هدف از سرگیری گفتوگوهای صلح با مقامات آمریکایی به قطر سفر کردهاند.
پذیرفته شدن شرایط طالبان از سوی آمریکا برای از سرگیری مذاکرات
طالبان چندی قبل اعلام کردند که مذاکرات صلح با مقامات آمریکایی در قطر به دلیل شفاف نبودن موضع آمریکا به حالت تعلیق درآمده است.
رهایی پنج تن از رهبران طالبان از زندان گوانتانامو از شرایط اساسی این گروه برای نشستن دور میز مذاکره با مقامات آمریکایی است.
به تازگی مقامات آمریکایی اعلام کردند که قرار است یکی از رهبران طالبان از زندان گوانتانامو به افغانستان منتقل شود.
"شاهگل رضایی" عضو پارلمان افغانستان در این باره اظهار داشت: بحث درباره از سرگیری مذاکرات طالبان با آمریکا در قطر همزمان با رهایی رهبران این گروه از زندان گوانتانامو دوباره آغاز خواهد شد.
وی تصریح کرد: با توجه به این که از شرایط اصلی طالبان برای انجام مذاکرات صلح با مقامات آمریکایی رهایی زندانیان این گروه بوده است و اعلام آمادگی طالبان برای از سرگیری مذاکرات نشان از این واقعیت دارد که آمریکا با طالبان بر سر رهایی زندانیان این گروه به توافق رسیده است.
درهمین حال "طاهر هاشمی" استاد دانشگاه کابل نیز معتقد است: آمریکا با پذیرش برخی خواستههای طالبان تلاش میکند تا طالبان را دوباره پای میز مذاکره بکشاند.
وی ادامه داد: ذهنیت مردم آمریکا مبنی بر بی نتیجه بودن جنگ افغانستان و فرا رسیدن انتخابات ریاست جمهوری این کشور باعث شده است آمریکا هر روز در موضع ضعیفی در برابر طالبان قرار گرفته و طالبان در مذاکرات صلح در برابر آمریکا از موضع قدرت حرف بزنند.
دست بالایی طالبان در مذاکرات صلح/ آمریکا به طالبان باج میدهد
هاشمی با بیان این که طالبان در 10 سال گذشته در برابر آمریکا دست بالا داشته و هیچگاه موضع خود را تغییر ندادهاست، گفت: آمریکا و دولت افغانستان همواره در برابر طالبان موضع خود را تغییر دادهاند و این نشان از کوتاه آمدن آنان در برابر طالبان دارد.
وی با اشاره به اظهارات چندی قبل "جو بایدن" معاون ریاست جمهوری آمریکا در رابطه با این که طالبان دشمن آمریکا نیست، افزود: این به معنای تغییر موضع آمریکا در برابر طالبان است.
رضایی معتقد است: در چند سال گذشته همواره طالبان خواستار امتیازگیری بود و جامعه جهانی و دولت افغانستان به این گروه باج دادهاست.
عضو پارلمان افغانستان با بیان این که طالبان قدرتمند نیست، گفت: سیاستهای نامشخص آمریکا و نداشتن مکانیسم و برنامهای روشن برای صلح از سوی دولت افغانستان و شورای عالی صلح این کشور باعث شده است که این گروه در مذاکرات صلح همواره از موضع قدرت حرف بزنند.
بیبرنامهگی دولت و شورای عالی صلح افغانستان دلیل در حاشیه ماندن مذاکرات قطر
طرح مذاکرات مخفی مقامات آمریکایی با طالبان در قطر واکنش شدید دولت افغانستان را به همراه داشت و دولت کابل در واکنش به این موضوع سفیر خود را از "دوحه" فرا خواند.
پس از آن که دولت افغانستان حمایت خود را از روند مذاکرات صلح در قطر اعلام کرد، بارها تأکید کرد که باید رهبری روند صلح با طالبان به دست دولت افغانستان باشد.
رضایی با بیان این که تا کنون شورای عالی صلح افغانستان برنامه و مکانیسم مشخصی در رابطه با مذاکره با طالبان ارائه نکرده است، گفت: زمانی که این شورا هیچ طرح و برنامهای در این زمینه نداشته باشد، هر کسی از این روند به نفع خود استفاده میکند.
نماینده مردم در پارلمان افغانستان در ادامه گفت: مسئلهای که میتواند دولت و شورای عالی صلح را از این وضعیت جدا کند این است که آنها به صورت جدی این روند را به پیش برند و مکانیسمی روشن در این رابطه ارائه کنند.
طالبان نمیخواهد با دولت افغانستان صلح کنند
در سالهای گذشته دولت افغانستان به ویژه "حامد کرزی" بارها از طالبان خواست تا برای انجام مذاکرات صلح حاضر شوند، اما این گروه به این خواسته آنها پاسخ منفی داد و تأکید کرد تا زمانی که نظامیان خارجی در افغانستان حضور دارند، حاضر به نشستن بر سر میز مذاکره نیستند.
با این حال سال گذشته به دنبال درخواست آمریکا برای ایجاد دفتر سیاسی طالبان در قطر این گروه آمادگی خود را برای انجام گفتوگوهای صلح با مقامات آمریکایی اعلام کرد.
این موضع گیری طالبان در آن زمان با واکنش مقامات دولت افغانستان از جمله "برهانالدین ربانی" رئیس فقید شورای عالی صلح همراه بود.
هاشمی استاد دانشگاه کابل، میگوید: طالبان نمیخواهد که دولت افغانستان در روند مذاکرات صلح قطر حضور داشته باشد تا مجبور به مذاکره با دولت افغانستان شود.
وی تصریح کرد: زمانی که آمریکا با طالبان مذاکره میکند، طالبان خود را در موضع بالایی میبیند و انتظار دارد که ابر قدرت جهان مجبور شده با این گروه مذاکره کند.
استاد دانشگاه کابل در ادامه خاطر نشان کرد: آمریکا معتقد است که دولت افغانستان یکی از طرفهای گفتوگوهای صلح است و باید در گفتوگوهای قطر سهم داشته باشد.
این کارشناس افغان معتقد است: در نتیجه مذاکرات قطر میان آمریکا و طالبان ممکن است صلح به صورت مقطعی در افغانستان تأمین شود اما سرانجام این صلح منجر به درگیریهای داخلی خواهد شد.
وی با بیان این که آمریکا در این مذاکرات به طالبان خواهد گفت که نظامیان خارجی در سال 2014 افغانستان را ترک میکنند، گفت: قانون اساسی افغانستان هم تعدیل خواهد شد و در انتخابات ریاست جمهوری 2014 این فرصت ایجاد خواهد شد که طالبان در انتخابات شرکت کنند یا در دولت بعدی کرسیهای مهم دولتی را اختیار گیرند.
هاشمی تصریح کرد: هر چند این توافق باعث تأمین صلح نسبی در افغانستان خواهد شد اما سرانجام با خروج نظامیان خارجی از این کشور جنگهای داخلی را به همراه خواهد داشت.
با این حال کارشناسان افغان معتقدند که پذیرفتن شرایط طالبان از سوی آمریکا برای مذاکره با این گروه نشان میدهد که طالبان دست بالایی در مذاکرات صلح قطر دارند.
انتهای پیام/م