«حیات جدید صنعتیسازی مسکن» عنوان سرمقاله روزنامه گسترش صنعت به قلم محمود فاطمی عقدا است كه در آن ميخوانيد:
پیشینه استفاده از فناوریها و مصالح ساختمانی نوین در ساختوسازهای بخش مسکن کشور چندان درخشان نیست. بررسی صنعتیسازی مسکن در سالهای دور تا همین چند سال گذشته نشان از آن دارد که میزان صنعتیسازی مسکن در شرایط آرمانی سالانه حداکثر ۳درصد بوده است.
مهمترین دلیلی که باعث شده صنعتیسازی مسکن در ایران نتواند به رشد و بالندگی برسد به عدم وجود یک نگاه فرآیندی به این مقوله برمیگردد. به عبارت دیگر شاید تلاشهای فراوانی برای فراگیر شدن روشهای نوین ساخت مسکن صورت گرفته باشد، اما به دلیل نقصی که به آن اشاره شد اکثر برنامههای اجرا شده در این رابطه با شکست مواجه شده است.
در گذشته تنها روی فراهم کردن بسترهای ساخت مسکن با شیوههای نوین وارداتی تمرکز میشد. در واقع غفلت از سایر آیتمهای ضروری در مبحث صنعتیسازی مسکن مهمترین دلیل بینتیجه ماندن برنامههای گذشته در این زمینه بوده است.
بارزترین مولفههای تاثیرگذار در پیشبرد اهداف صنعتیسازی نیز مربوط به تکمیل «زنجیره» این نوع ساختوساز است. تا پیش از مسکن مهر کارخانه تولید مصالح ساختمانی در کشور وجود نداشت، اما پس از اجرای این طرح برنامهریزی گستردهای برای تکمیل فرآیند ساخت صنعتی مسکن صورت گرفت.
بر این اساس به دنبال امضای یک تفاهمنامه سه جانبه میان وزارتخانههای سابق صنعت معدن، مسکن و شهرسازی و تعاون، صنعتیسازی وارد فاز جدید از حیات خود شد. حمایت از ایجاد کارخانههای مصالح ساختمانی ازسوی وزارت صنایع و پرداخت تسهیلات مناسب از سوی وزارت مسکن و البته بومیسازی فناوریها و سیستمهای نوین ساختمانی باعث افزایش شاخصههای صنعتیسازی مسکن در کشور شد.
در حال حاضر بیش از ۱۳۰ فناوری مربوط به این روش به تایید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن رسیده که بخشی از آنها نیز بر اساس اقلیمهای مختلف آب و هوایی کشور بومیسازی شده است.
با توجه به اقدامات صورت گرفته میتوان گفت امروز دیگر کمبودی چه به لحاظ علمی و چه از منظر عملی در این زمینه نداریم. تاکید بر ایجاد یک نگاه فرآیندی و البته فرابخشی موجبات جهش حدود ۳۰درصدی میزان صنعتیسازی مسکن را فراهم آورده، بهطوریکه در شرایط کنونی صنعتیسازی از مرز ۳۲ درصد عبور کرده است.