رييس مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي گفت: در حال حاضر 300 ميليون نفر در سطح جهان مبتلا به بيماري آسم هستند و در ايران نيز بر اساس آخرين تحقيقات انجام شده 13،14 درصد از كودكان و نوجوانان نشانههاي باليني آسم مانند سرفه، خس خس و تنگي نفس را از خود بروز ميدهند و در 5،1 تا 7،5 درصد از موارد تشخيص آسم قطعي براي آنان داده شده است. اين آمار به اين معناست كه حدود 5 ميليون نفر در كشور مبتلا به آسم هستند.
به گزارش خبرنگار سرويس «سلامت» ايسنا، دكتر مصطفي معين در نشست خبري پانزدهمين همايش ملي روز جهاني آسم كه امروز در مركز طبي كودكان برگزار شد، افزود: از سه دهه قبل تاكنون هم شدت و هم شيوع آسم در سطح جهان افزايش يافته است و اين بيماري هم در كشورهاي در حال توسعه و هم توسعه يافته ديده ميشود. آسم در كودكان 80 تا 90 درصد جنبه آلرژيك دارد و با توجه به شيوع اين بيماري تلاش شده است كه اپيدمي آلرژي در سطح جهان كنترل شود كه يكي از راههاي تحقق اين هدف افزايش آگاهي عمومي است.
وزير اسبق بهداشت با اشاره به تبعات ابتلا به آسم اظهار كرد: غيبت از مدرسه و محل كار، كاهش بهره وري، صرف هزينههاي زياد براي دارو، درمان و بستري، بخشي از تبعات ابتلا به آسم است و بر اساس تحقيقات انجام شده 20 تا 30 درصد از مردم ايران به يكي از آلرژيها مبتلا هستند.
وي با اشاره به علت شيوع آسم در جهان گفت: عوامل ژنتيك، در معرض عوامل آلرژي زا مانند برخي گلها و گياهان قرار داشتن، تماس زياد با حيوانات خانگي، سطح پايين بهداشت، افزايش حشراتي مانند سوسك در منزل در ابتلا به آسم موثر هستند علاوه بر آن گرده افشاني گلها و گرد وغبار ميتواند آلرژي زا باشد.
معين تصريح كرد: آلودگي هواي شهرهاي بزرگ از عوامل ايجاد كننده و تشديد كننده آسم هستند و در ايران حدود 15 شهر هواي آلوده دارد. از سوي ديگر استرسها و هيجانات روحي و رواني و مصرف سيگار ميتواند در ابتلا به آلرژي و آسم موثر باشد.
رييس مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي با اشاره به اقدامات انجام شده براي كاهش بار بيماري آسم اظهار كرد: اقدامات زيادي از 14 – 15 سال گذشته در اين زمينه با محوريت كميته آسم و آلرژي انجام شده است. يكي از كارهاي مهمي كه سه سال قبل انجام شد تدوين كتاب راهنماي ملي آسم بود. در اين كتاب استانداردهاي تشخيص، پيشگيري و درمان مناسب آسم متناسب با پيشرفتهاي روز دنيا تدوين شد و پزشكان لازم است كه اين معيارها را رعايت كنند. البته اين كتاب قرار است سه تا چهار سال يكبار تجديد چاپ شود.
وي افزود: اولين برنامه جامع كنترل آسم و بيماريهاي مزمن تنفسي قرار است تدوين شود اين برنامه از 4-5 سال قبل در كميته آسم مورد مطالعه قرار گرفت و در حال حاضر در اداره مديريت بيماريهاي غيرواگير وزارت بهداشت كارهاي نهايي آن انجام شده است.
معين در ادامه گفت: قرار است در برنامهاي راهبردي امكانات تشخيصي، دارويي و درماني براي بيماران پيش بيني شود و اين امكانات تا حد امكان تحت پوشش بيمه قرار گيرند تا بيماران بيشتري بتوانند از آن استفاده كنند.
رييس كرسي يونسكو در آموزش سلامت با بيان اينكه لازم است بيماريهاي آسم و آلرژي و بيماريهاي مزمن تنفسي جزو اولويتهاي سيستم بهداشت و درمان كشور تلقي شوند، اظهار كرد: در اين جهت نه تنها لازم است وزارت بهداشت اقداماتي انجام دهد بلكه شركتهاي خودروسازي و شهرداريها نيز بايد دست به دست هم دهند تا بتوانند عوامل خطرزا در ابتلا به اين دسته از بيماريها را كنترل كنند.
وي تصريح كرد: با وجود شيوع بالاي آسم و آلرژي اگر مردم به شيوهاي مطلوب آموزش ببينند و مهارت ببينند اين بيماريها قابل پيشگيري و كنترل است و بيمار ميتواند از زندگي راحت و سالمي برخوردار شود.
رييس مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي در ادامه گفت: بيماران بايد بدانند كه آسم و آلرژي مانند بيماريهاي عفوني، سريع بهبود پيدا نميكند و با آنتي بيوتيك قابل درمان نيست بلكه زمينههاي ژنتيك دارد و بيماري مزمن محسوب ميشود.
وي افزود: آسم يك بيماري التهابي و مزمن راههاي هوايي است بنابراين لازم است ارتباط بيمار با پزشك در بلندمدت حفظ شود. از سوي ديگر همكاري خوب و دقيقي بايد بين پزشك، بيمار و خانواده بيمار انجام شود تا داروهاي تجويز شده به طور دقيق مصرف شود.
معين با اشاره به اسپري به عنوان يكي از داروهاي مبتلايان به آسم اظهار كرد: اسپريها خط مقدم درمان بيماريهاي آسم هستند اما باورهاي غلطي در زمينه استفاده از آنها وجود دارد و گمان ميشود كه اسپري باعث عوارضي مانند كوتاهي قد ميشود اين در حالي است كه بر اساس مطالعات انجام شده اسپريها چنين عوارضي را براي بيمار ايجاد نميكنند و اگر اسپريهاي كورتوني به ميزان تجويز شده مصرف شوند باعث كوتاهي قد به طور دائمي نميشود. علاوه بر آن لازم است اسپريها در بلند مدت استفاده شوند چون مصرف كوتاه مدت آنان عود بيماري را در پي دارد.
وي افزود: لازم است اسپريها به وسيله ابزارهاي كمكي مصرف شوند چون در غير اين صورت مواد اسپري به ريهها نميرسد و ممكن است عوارضي را براي بيمار به همراه داشته باشد.
رييس مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي با اشاره به باورهاي غلط رايج ميان بيماران و برخي از پزشكان گفت: برخي از پزشكان ماهانه آمپولهايي مانند بتامتازون را براي مبتلايان به آسم تجويز ميكنند اين در حالي است كه اين داروها اثري بلندمدت بر بدن بيمار دارد و باعث تضعيف سيستم ايمني بدن او ميشود.
وزير اسبق بهداشت با اشاره به تجويز بي رويه آنتي بيوتيكها از سوي برخي پزشكان تصريح كرد: برخي از پزشكان هربار كه بيمار به آنان مراجعه ميكند براي او آنتي بيوتيك تجويز ميكنند اين در حالي است كه بيشتر عفونتهاي تنفسي ويروسي هستند و احتياجي به مصرف آنتي بيوتيك براي درمان آنها نيست.
وي در ادامه تاكيد كرد: لازم نيست كه پزشكان در هر بار مراجعه بيماران به آنان عكسبرداري از سينوسها و سينه يا اسكن را تجويز كنند اين كار غلط است چرا كه موجب ميشود بيمار بدون علت در معرض اشعه ايكس قرار بگيرد.