0

۷ ارديبهشت● آغاز نخست‏وزیری مصدق در نوبت اول

 
hasantaleb
hasantaleb
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1387 
تعداد پست ها : 58933
محل سکونت : اصفهان

۷ ارديبهشت● آغاز نخست‏وزیری مصدق در نوبت اول

آغاز نخست‏وزیری مصدق در نوبت اول
آغاز نخست‏وزیری دکتر محمد مصدق در نوبت اول، مصادف با چنین روزی از سال ۱۳۳۰ هجری شمسی می‌باشد.
دکتر محمد مصدق به‌عنوان نماینده‏ای پرسابقه در مجلس شورای ملی و در رأس جبهه ملی مطرح بود. او در دوره چهاردهم، درباره ملی شدن صنعت نفت، نطق‏های متعددی ایراد نمود و با تصویب پیشنهاد او، از دادن امتیاز جدید نفت به شوروی، جلوگیری به‌عمل آمد.
مصدق که ریاست کمیسیون نفت را به عهده داشت و وجاهت ملی او هم در اوج مبارزات ملی شدن نفت قابل توجه بود، با نزدیکی به آیت‏الله کاشانی وجهه مذهبی نیز به خود گرفت. بنابراین پیشنهاد قبول نخست‌وزیری او، استقبال نمایندگان را در برداشت و مصدق بلافاصله مأمور تشکیل کابینه گردید.
در ابتدای صدارت دکتر مصدق، وی بیش‌تر درگیر مسأله ملی شدن صنعت نفت و تبعات آن بود تا این‌که به پیروزی دولت ایران بر شرکت نفت انگلستان منجر شد. به‌دنبال آغاز فعالیت مجلس پانزدهم، مصدق کابینه خود را ترمیم کرد و در ضمن از محمدرضا پهلوی درخواست کرد که پست وزارت جنگ هم با او باشد. ولی چون این امر با مخالفت شاه مواجه گردید، مصدق بدون مشورت با کسی، از نخست‏وزیری استعفا داد و شاه نیز پس از تمایل مجلس، فرمان نخست‏وزیری احمد قوام را صادر کرد.
در این میان، آیت‏الله سیدابوالقاسم کاشانی برای حفظ یک‌پارچگی بین نیروهای ملی و مذهبی، از مصدق حمایت نمود و تهدید کرد درصورت کنار نرفتن احمد قوام و بازگشت مصدق، حکم جهاد صادر خواهد نمود. این امر زمینه‏ساز قیام تاریخی سی‏ام تیرماه ۱۳۳۱ش و بازگشت دکتر مصدق به قدرت گردید.
اما پس از مدتی بر اثر مسائل گوناگون، شکاف بین دو جبهه بیش‌تر شد تا این‌که دولت مصدق با توطئه دست‏های استعماری بیگانگان و همکاری مهره‏های داخلی، در جریان کودتای بیست و هشتم مردادماه ۱۳۳۲ش سقوط کرد و نهضت مردمی به شکست انجامید.

عالم محضر خداست درمحضر خدا گناه نکنید حضرت امام (ره)

پنج شنبه 7 اردیبهشت 1391  11:58 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها