0

۲۴ آوریل● روز شهدای ارامنه

 
hasantaleb
hasantaleb
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1387 
تعداد پست ها : 58933
محل سکونت : اصفهان

۲۴ آوریل● روز شهدای ارامنه

روز شهدای ارامنه
به‏مناسبت قتل‏عام ارامنه‏ آسیای صغیر توسط امپراتوری عثمانی، چنین روزی از سال ۱۹۱۵ میلادی به‏عنوان «روز شهدای ارامنه» گرامی داشته می‌‏شود.
مسئله‏ی ارامنه از دیرباز یکی از موارد اختلاف میان امپراتوری عثمانی و دولت‏های اروپایى به‏شمار می‌‏رفت. بعد از پایان جنگ روسیه و عثمانی در اواخر قرن نوزدهم، طرفین تعهداتی را امضا نمودند که براساس آن تأمین امنیت و انجام اصلاحات در ایالات ارمنی‏نشین، توسط عثمانی صورت گیرد.
اما پس از چندی ارامنه با تشکل انجمن هون‏چاک، فعالیت فرهنگی و سپس با تأسیس انجمن داش‏ناک، آموزش و مبارزه‏ی نظامی را آغاز کردند. همین زمان بود که جمع کثیری از ارامنه در سال ۱۸۹۶م به‏وسیله‏ی دولت عثمانی قتل‏عام شدند. در میانه‏ی جنگ جهانی اول، بار دیگر این مسئله تکرار شد.
ماجرا این‏گونه بود که در آوریل ۱۹۱۵م ارامنه به حمایت از تجاوزات روس‏‌ها متهم شدند. از این‏رو، جنگ داخلی از سر گرفته شد. در بیستم آوریل این سال، ارامنه شهر وان را به تصرف خود درآوردند و حدود یک ماه آن را در اختیار و کنترل داشتند. در جریان این درگیری‏‌ها چندین هزار تن از ارامنه کشته شدند. از این‏رو، روز بیست و چهارم آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی به‏نام «روز شهدای ارامنه» نامیده شد که در این روز یاد کشته‏شدگان ارمنی را گرامی می‌‏دارند.
• نسل‌کشی ارامنه که گاهی با عناوین دیگری چون هولوکاست ارامنه، کشتار ارامنه و نیز توسط خود ارمنی‌ها با عنوان جنایت بزرگ شناخته می‌شود، به نابودی عمدی و از پیش برنامه‌ریزی‏شده‏ی (نسل‌کشی) جمعیت ارمنی‌ ساکن سرزمین‌های تحت کنترل امپراتوری عثمانی در خلال و درست پس از جنگ جهانی اول (۱۹۱۵م تا ۱۹۱۷م) توسط دولت‏مردان عثمانی و رهبران قیام ترکان جوان اطلاق می‌شود. عملیات در قالب کشتارهای دسته‌جمعی و نیز تبعیدهای اجباری در شرایطی که موجبات مرگ تبعیدشدگان را فراهم آورد، انجام می‌پذیرفت.
امروزه تعداد کل قربانیان نسل‌کشی ارامنه به‏طور عام بین یک تا یک و نیم میلیون نفر برآورد شده ‌است. در طی این دوران دیگر گروه‌های قومی منطقه، از جمله آشوریان و یونانیان نیز به طریقی مشابه مورد حمله‏ی ترکان عثمانی قرار گرفتند به‏گونه‌ای‏که برخی از محققان این رویداد‌ها را نیز بخشی از‌‌ همان سیاست نابودسازی قومی دولت‌مردان ترک‌ دانسته‌اند.
امروزه این رویداد به‏طور گسترده به‏عنوان یکی از اولین نسل‌کشی‌های قرن بیستم میلادی شناخته می‌شود. علاوه بر دستگیری و اعدام ارامنه، جمعیت بسیار زیادی از مردان، زنان و کودکان ارمنی از خانه و کاشانه‏ی خود تبعید، بدون هیچ دسترسی به آب و غذا به قصد مرگ وادار به راهپیمایی در مسیرهای طولانی و بیابانی شدند.
پژوهش‌های بسیار زیادی درباره‏ی نسل‌کشی ارامنه انجام شده و می‌شود که قریب به اکثریت آن‏‌ها وقوع چنین نسل‏کشی‏ای را واقعی و انکارناپذیر می‌دانند. امروزه کشور ارمنستان خواهان به رسمیت شناختن این نسل‏کشی است اما ترکیه علی‏رغم عدم انکار وقوع چنین واقعه‌ای از پذیرفتن این واقعه با عنوان «نسل‏کشی» خودداری کرده و وجود سیاست سیستماتیک برای نابودی ارامنه را قبول ندارد. ترکیه معتقد است که در آن سال‏‌ها علاوه بر ارمنی‌ها، ترک‏های بی‏دفاع نیز قربانی آشفتگی‌ها شده‌اند.
طرف‏داران وقوع نسل‏کشی یک‏جانبه‏ی ارامنه معتقدند که پان‏ترکیسم به دو دلیل به قتل‏عام مبادرت کرد: نخست؛ دلیل جغرافیایی چرا که ارمنیان هم‏چون دیواری آهنین میان ترک‏های عثمانی و ترک‏زبانان قفقاز که هیچ‏گونه پیوست نژادی با آنان ندارند و ترکان آن سوی دریای خزر بودند، قرار گرفته بودند. دوم این‏که مسیحی بودند و با وجود فشار و تعقیب و تجاوز حاضر نمی‌شدند که دین خود را عوض کرده به اسلام بگروند، از این‏رو از میان برداشتن این سد و نابودی ملت ارمنی امری ضروری می‌نمود.
جنگ جهانی اول چنین فرصت مناسبی را به ترکان جوان داد، سرانجام در سال ۱۹۱۵م طی یک برنامه‏ی از پیش ریخته‏شده، نژادکشی ارمنیان را به مرحله‏ی اجرا درآوردند. نابودی ملت ارمنی توسط دولت وقت ترکیه (ترکان جوان) به‏شکلی دقیق و محرمانه طرح‏ریزی و اجرا شد.
در رأس این طرح محمد طلعت پاشا وزیر کشور، اسماعیل انور (انور پاشا) وزیر جنگ و احمد جمال پاشا وزیر دریاداری ترکیه قرار داشتند که از اعضای حزب اتحاد و ترقی بودند؛ اینان برای پیشبرد هدف‌های خود به دولت آلمان وابسته شده بودند. دولت ترکیه برای اجرای این طرح کمیته‌ای سه نفره تشکیل داد که اعضای آن بهاءالدین شاکر، شکری و دکتر ناظم بودند.
این طرح در سال‌های ۱۹۱۵م - ۱۹۲۳م در ارمنستان غربی که تحت اشغال امپراتوری عثمانی بود، به اجرا درآمد و طی آن بیش از یک و نیم میلیون از مردم بی‌دفاع ارمنی از زن و مرد و پیر و جوان قربانی شدند و حدود یک میلیون نفر دیگر در سراسر جهان پراکنده شدند.
بنا بر این طرح، نخست کلیه‏ی مردان ارمنی از ۱۵ سال تا ۵۰ سال را که توان داشتند، به بهانه‏ی بردن به جبهه‌های نبرد به ارتش فراخوانده شدند. در آنجا آن‏‌ها را خلع سلاح کرده و به گردان‏های بیگاری در پشت جبهه منتقل کردند.
در تاریخ بیست و چهارم آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی توسط دولت عثمانی، حدود ۳۰۰ نفر از متفکران، نویسندگان، رهبران و سیاست‌مداران ارمنی از جمله دانیل واروژان، سیامانتو، روبن سواک و... در استانبول دستگیر شدند و پس از انتقال به کشتارگاه‌ها به‏طرز فجیعی به قتل رسیدند.
هم‏چنین در‌‌ همان روز، حدود ۵۰۰۰ نفر از ارامنه‏ی بی‏دفاع را در استانبول به کشتارگاه فرستادند که این سرآغاز قتل‏عام دسته‏جمعی مردم بی‏دفاع ارمنی بود به‏ویژه مردانی که به‌عنوان سرباز در پشت جبهه به بیگاری کشیده شده بودند.
در ۲۷بیست و هفتم ماه مه ۱۹۱۵م، قانون تبعید ارمنیان به موصل و سوریه منتشر شد. مأموران دولت، ساکنان شهر‌ها و روستاهای ارمنی‏نشین را مجبور به نقل مکان کرده و به دروغ به آن‏‌ها گفته می‌شد که چون در منطقه‏ی جنگی قرار دارند می‌بایست برای حفظ جانشان به اماکن امن‌تری منتقل شوند.
به آن‏‌ها حتی فرصت نمی‌دادند که غذا و لوازم ضروری را با خود بردارند. آنان گروه‌های ارمنی را که بیش‏ترشان زنان، کودکان و سالخوردگان بودند، به طرف صحرای مرکزی سوریه در منطقه‏ی درالزور در نزدیکی شهر حلب راندند که تعداد زیادی از کودکان، پیرزنان و پیرمردان در مسیر راه در اثر گرما، گرسنگی و تشنگی طاقت نیاورده و مردند.
همان‏طور که پیش‏‌تر اشاره شد؛ ترکیه وجود چنین کشتاری را منکر نمی‌شود اما وجود سیاست سیستماتیک برای نابودی ارامنه را قبول ندارد. ترکیه معتقد است که در آن سال‏‌ها علاوه بر ارمنی‌ها ترک‏های بی‏دفاع نیز قربانی آشفتگی‌ها شده‌اند. ترکیه به‏جای نسل‏کشی از «تراژدی بزرگ» برای نامیدن آن استفاده می‌کند برخی نهادهای واقع در ترکیه از جمله شاخه‏ی استانبول جمعیت دفاع از حقوق بشر، این واقعه را نسل‏کشی می‌دانند. تاکنون بیست کشور واقعه‏ی مذکور را به‏عنوان نسل‏کشی به رسمیت شناخته‏اند.

عالم محضر خداست درمحضر خدا گناه نکنید حضرت امام (ره)

سه شنبه 5 اردیبهشت 1391  7:06 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها