بحث بر سر پاكي و ناپاكي فوتبال، همه سال وقتي كه به هفته هاي پاياني ليگ برتر نزديك ميشويم، با شدت بيشتری بر سر زبان ها افتاده و با آب و تاب بسیاری در رسانه ها مطرح می شود. سوالی که شاید این روزها و در هفته های پایانی لیگ ذهن خیلی ها را به خود مشغول کرده باشد این است که؛ چرا می گویند فوتبال ما ناپاک است، اصولا فوتبال پاک و ناپاک به چه معناست؟
به گزارش «تابناك» ، در پاسخ به پرسش بالا بایستی به به این نکته توجه کرد که احتمال فساد و ناپاکی بیشتر در جایی رخ می نمایاند که در آن بحث پول، قدرت و شهرت در میان باشد. حال فوتبال و لیگ برتر همانجايي است كه علاوه بر شهرت، برآيند 300 ميليارد تومانی هزينه سالانه اهالي فوتبال، در نهایت به قهرماني يك تيم و سقوط سه تيم به دسته یک ختم ميشود.
همچنین در این روزهای سرنوشت ساز لیگ، بازار داغ ارسال پيامك هاي اغوا كننده به مديران باشگاه ها، مربيان و حتي بازيكنان تيم هاي ليگ برتري و مواردي بسیار از اين دست، باعث ميشود شايعه تباني و زد و بند، به دم دست ترين شايعه فوتبالي ها در اين روزها و هفته هاي پاياني تبديل شود.
اما نکته ای که این گزارش می کوشد آن را مطرح کند، بحث بر سر چند و چون ناپاکی در فوتبال نیست، بلکه طرح این مسئله است که در زمانی که کل بودجه فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (در سال 90 کمتر) از 100 میلیارد تومان (معادل یک سوم هزینه فوتبالی ها) بوده است، آیا نمی توان صحبت از فوتبال ناپاک نمود، فوتبالی که در آن دلالان و بازی فروشان، اربابان بلامنازع این پرطرفدارترین و محبوبترین ورزش کشورند؟! آیا فوتبال ناپاک جزئی از جامعه ناپاک نیست، جامعه ای که در آن قبح دروغ، تملق و چاپلوسی، کم کاری و کم فروشی و... مدت هاست که ریخته شده است و آدم هایش مترصد پیمودن یک شبه ره صد ساله اند تا به شهرت و ثروت برسند؟!
از این رو برای یافتن علت فساد و ناپاکی در فوتبال، که موضوع پیامک برنامه این هفته نود هم بود، بایستی به سراغ کلیت جامعه و تک تک خودمان برویم. مهمترین عامل بروز فساد و ناپاکی در یک جامعه، به فرهنگ و ساختار فکری-ارزشی آن جامعه بر می گردد.
به گونهای که اگر ارزشها، هنجارها، عقاید و باورهای حاکم بر افراد اجتماع متکی بر ارزشهای مادی گرایانه، فردگرایانه و مصرف گرایانه باشد و ساختارهای اجتماعی از انسجام و کارکردهای لازم برخوردار نباشند، ناکارآمدی و ضعف نظام فرهنگی و اجتماعی را به دنبال داشته و پیامد آن، شکلگیری فساد در همه سطوح و لایههای اجتماع، از فتبال گرفته تا سیاست خواهد بود.
همچنین در کنار این عوامل فرهنگی، مشکلات اقتصادی از جمله؛ رکود اقتصادی، کاهش درآمدها، بی عدالتی، مادیگرایی، بیثباتی اقتصادی، تورم افسار گسیخته، کاهش قدرت خرید مردم، توزیع نامناسب درآمدها در جامعه و تجمل گرایی و مصرف زدگی بیش از حد، از عوامل مهم اقتصادی است که زمینههای بروز فساد و ناپاکی را در جامعه فراهم میسازد.
بنابراین یک فوتبال پاک و سالم نیازمند یک جامعه پاک و سالم است و صرف تاکید بر معضلاتی چون دلالی، تبانی و... در فوتبال بدون پرداختن به ریشه ها و عوامل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی فساد در جامعه، به صورت اصولی نمی تواند به پاکی به فوتبال بینجامد. ضمن اینکه در چنين فضايي نياز به نظارت بيشتر و دقيق تر كاملا اجتناب ناپذير و ضروری می نماید.