مرگ وردزورث؛ پایهگذار مکتب رمانتیک
مرگ ویلیام وردزورث، شاعر معروف انگلیسی در چنین روزی از سال ۱۸۵۰ میلادی به وقوع پیوست.
ویلیام وردزورث، ادیب و شاعر معروف انگلیسی در هفتم آوریل ۱۷۷۰م در ایالت کمبرلند انگلستان بهدنیا آمد و از اوان جوانی به مطالعه در زمینهی ادبیات پرداخت. وی قسمت اعظم زندگی خود را در شمال انگلستان، در کنار مردم روستایى گذراند و احساسات طبیعی و مناظر طبیعت و صفای باطن مردم این ناحیه، الهامبخش آثارش گردید.
وردزورث را پایهگذار مکتب رمانتیک انگلستان میدانند که با انتشار مجموعهی اشعاری بهنام «نغمههای شاعرانه» از طرف او و شاعر هموطنش، کالریج، این مکتب، تحولی فلسفی و ادبی یافت. شعرای این مکتب بهجای پایبندی به سنتها، در انتخاب مطالب، قالب ادبی، سبک، انشا و زبان شعری؛ شاعرانی مبتکر و بدعتگذار هستند.
وردزورث، دنیا را با چشم عرفان مینگریست. در نظر او، طبیعت، مظهر جمال مطلق و مربی ذوق و احساسات بشری است و زندگی در دامان طبیعت، ساده و شیرین و سرشار از شادی و خرسندی است. در شعر وردزورث، انسان تماشاگری است که از دور، زیبایىهای طبیعت را میبیند و تأثیر میپذیرد. اشعار او مثل همهی اشعار رمانتیک، بسیار ظریف و آمیخته با تخیلات فراوان شاعرانه است و در آنها، شاعر غالباً بیش از آنکه با حقیقت و منطق سر و کار داشته باشد، با روح و احساس خود سرگرم است.
در آثار وردزورث، همهجا این نظر پیداست که زندگانی روزمره، برای بشر پر از لذات و شادکامیهای معنوی است و وظیفهی بشر است که روح خود را برای استفاده از آنها آماده نماید. اصول عقاید وردزورث که در اشعار وی آمده، بر این مبنا استوار است که سازندهی اصلی خصوصیتهای اخلاقی و روحی بشر در سن بلوغ، همانا غرائز و لذتهای بیغل و غش دوران کودکی است.
وردزورث اگرچه به حفظ مزایای طبقات اصیل پایبند است و آنها را لازم و محترم میشمارد، اما از دیگر سو بر ضد نظام اجتماعی که موجب انحطاط اخلاقی مردم است، عصیان میورزد. خوانندگان آثار وردزورث، زیبایى طبیعت، گیاهها، کوهها و حیوانات را زنده و گویا احساس میکنند و با عالم طبیعت رابطهای نزدیک و اسرارآمیز برقرار میسازند. اشعار وردزورث - از اولین تغزلهای جوانی تا عمیقترین و پراندیشهترین آنها در سنین هفتاد سالگی - پیوسته با پیروزی همراه بوده است.
احساس کلی که از اشعار وردزورث به انسان دست میدهد، صداقت و سادگی است. شاهکار وی، شعر طویل زندگینامهی خودنوشت بود که شهرت فراوانی یافت. همچنین «تفرج»، «خاطرات کودکی» و «جنگجوی شادمان» از دیگر آثار اوست. ویلیام وردزورث که در اواخر عمر به امیرالشعرایی انگلستان رسید، سرانجام در تاریخ بیست و سوم آوریل سال ۱۸۵۰ میلادی و در سن هشتاد سالگی درگذشت.