معاون سازمان خصوصيسازي از عرضه اوليه 3تا7 درصد سهام پالايشگاه بندرعباس در اين هفته و عرضه 5 درصد پالايشگاه تهران و شيراز در فرابورس، واگذاري 5/50 درصد فولاد خوزستان و تصويب20 هزار ميلياردتومان قيمتگذاري توسط هيأت واگذاري خبر داد.
ابوالقاسم شمسي جامخانه در گفتگو با فارس، آخرين وضع واگذاري شرکتهاي مشمول اصل 44 در سال جاري را تشريح کرد و از برنامه فروش خرد و بلوک چندين شرکت در بورس و فرابورس خبر داد.
وي با بيان اينکه پارسال بودجه سازمان خصوصيسازي براي نخستينبار با رشد 112 درصدي روبهرو شد، اظهار داشت: درحالي بودجه مصوب سازمان خصوصيسازي براي سال 90 واريز 4.5 هزار ميليارد تومان وجه به حساب خزانه دولت بود که بيش از 5000 ميليارد تومان به حساب دولت واريز شد که اين رقم معادل پوشش 112 درصدي بودجه سازمان خصوصيسازي بود.
اين مقام مسئول ادامه داد: همچنين پارسال تقريباً 200 هزار ميليارد ريال قيمتگذاري مصوب هيأت واگذاري بود.
شمسي جامخانه در بخش ديگري از اظهارات خود با بيان اينکه در سال 90 حدود 70 درصد از واگذاريها از طريق بورس و فرابورس انجام شد، خاطرنشان کرد: يکي از برنامههاي مدنظر سازمان خصوصيسازي در سال جاري تقويت بيشتر عرضهها از طريق بازار سرمايه است. بنابراين ميتوان سال 91 را سال طلايي واگذاريها از طريق دو بازار بورس و فرابورس ناميد.
معاون سازمان خصوصيسازي در پاسخ به اين سؤال که چه برنامههايي براي عرضه اوليه سهام شرکتهاي دولتي و يا واگذاري بلوکي شرکتهاي در نوبت واگذاري وجود دارد، توضيح داد: در پي پذيرش در بورس شرکت پالايشگاه بندرعباس و همچنين برگزاري جلسه معارفه آن براي سهامداران اين هفته با هماهنگي شرکت بورس 3 تا7درصد و شايد تا 10 درصد از سهام اين شرکت مشمول اصل 44 در بازار سهام عرضه خواهد شد که زمان نهايي آن توسط مسئولان بورس اعلام ميشود.
شمسي جامخانه با اشاره به تخصيص40 درصد از سهام اين شرکت 1380 ميليارد توماني به سهام عدالت خاطرنشان کرد:درحالي تاکنون 33 درصد از سهام آن به مجموعه تأمين اجتماعي و27 درصد ديگر به يکي از نهادهاي ديگر تخصيص داده شده که طبق مقررات و قوانين موجود، اين 60 درصد از سهام در بورس عرضه و منابع حاصل از آن به نهادهاي مرتبط بابت طلب دولت پرداخت ميشود. بنابراين بعد از کشف قيمت و عرضه اوليه سهام پالايشگاه بندرعباس با تصويب هيأت واگذاري اقدام به فروش بلوکي سهام اين شرکت خواهيم کرد.
وي در رابطه با عرضه اوليه سهام ديگر شرکتها هم توضيح داد: طبق هماهنگيهاي به عمل آمده، آماده عرضه 5 درصد از سهام دو شرکت پالايشگاه نفت تهران و شيراز در فرابورس هستيم. بنابراين بعد از هماهنگي با مسئولان فرابورس احتمالاً در اين هفته سهام اين دو شرکت را هم در بازار فرابورس عرضه خواهيم کرد.
معاون سازمان خصوصيسازي در برابر اين سؤال که هلدينگ پتروشيمي خليج فارس چه زماني در بورس اوراق بهادار عرضه اوليه خواهد شد، پاسخ داد: اين شرکت که بزرگترين شرکت مشمول اصل 44 محسوب ميشود در حال طي مراحل نهايي براي درج و پذيرش در بورس اوراق بهادار است. بنابراين بعد از طي اين مراحل و برگزاري جلسه معارفهاي سهام اين شرکت هم در ارديبهشت براي عموم عرضه خواهد شد. به اين ترتيب يکي از مهمترين و بزرگترين شرکتهاي دولتي هم در مسير خصوصيسازي قرار خواهد گرفت.
شمسي جامخانه در بخش ديگري از اين گفتگو به برنامه واگذاري بلوکي دو شرکت بورسي هم اشاره کرد و گفت: طبق آخرين مصوبه هيأت واگذاري مقرر شده بلوک 50.5 درصدي فولاد خوزستان به ارزش پايه دو هزار و 500 ميليارد تومان در بورس اوراق بهادار عرضه شود.
وي ادامه داد: قيمت پايه اين بلوک براساس قيمت تابلوي بورس در روز عرضه به اضافه 50 درصد به شرط آنکه از 22 هزار و 622 ريال کمتر نباشد تعيين شده است. همچنين اين واگذاري مهم به صورت 30 درصد نقد و باقي اقساط چهار ساله خواهد بود.
معاون سازمان خصوصيسازي در ادامه به برنامه فروش بلوک 20 درصدي (شرکت 9/34 ميليارد توماني) حمل و نقل بينالمللي خليج فارس اشاره کرد و گفت: اين بلوک به ارزش پايه بيش از 9 ميليارد تومان به صورت 30 درصد نقد و باقي اقساط سه ساله واگذار خواهد شد. قيمت پايه هر سهم اين بلوک 20 درصدي هم براساس قيمت روز عرضه به اضافه 25 درصد و به شرط آنکه از 1361 ريال کمتر نباشد تهيه شده است.شمسي جامخانه در خاتمه گفت: علاوه بر اين مقرر شده 100 درصد از شرکت توليد نيروي برق آبادان به قيمت پايه 5879 ريال و به صورت 20 درصد نقد و اقساط شش ساله، 100درصد از سهام شرکت پايانهها و مخازن پتروشيمي به ارزش بيش از 20 ميليارد تومان، 89/19 درصد از سهام پتروشيمي داراب به ارزش 22 ميليارد تومان به صورت 30 درصد نقد و باقي اقساط سه ساله از طريق بازار سوم فرابورس عرضه شود.
بودجه پارسال سازمان خصوصيسازي در حالي 5 و 4 هزار ميليارد تومان بود كه بالغ بر 5057 ميليارد تومان به حساب خزانه واريز كرديم، يعني بودجه پيشبيني شده با تحقق 112 درصدي روبرو شد.
اين درحالي است كه در طول سال سهام 68 شركت به ارزش 4448 ميليارد تومان به بخش خصوصي داده شد. همچنين از 18 هزار و 448 ميليارد تومان واگذاري مربوط به رد ديون دولتي، 3080 ميليارد تومان به بخش عمومي، 3/2 هزار ميليارد تومان به پيمانكاران، 1/12 هزار ميليارد تومان به بانكها و 989 ميليارد تومان تهاتر و 40 ميليارد تومان مربوط به ساير رد ديون دولتي بود.
افضلي افزود: هرچه جلوتر ميرويم و از زمان اجراي اصل 44 ميگذرد، شركتهاي كمتر و سختتري براي واگذاري ميمانند. دليلش هم اين است كه وقتي ماموريتي به نهادي مانند سازمان خصوصي سازي داده ميشود، طبيعي است كه ابتدا شركتهاي آسان و سودآور واگذار شود. بنابراين واقعيت اين است كه اگرچه شركتهاي خوبي در فهرست واگذاريها قرار دارند اما فروش آنها سخت است. آن هم به دلايل مختلف از جمله اينكه واگذاري دو باشگاه فوتبال استقلال و پرسپوليس پارسال به علت آماده نبودن انجام نشد و به سال جاري موكول شد.
از طرف ديگر پارسال امكان واگذاري هر كدام از 14 تا 15 شركت حاضر در هلدينگ پتروشيمي خليجفارس وجود داشت كه در اين صورت از تعداد كل شركتهاي واگذار شده بيشتر ميشد ولي تصميم به واگذاري اين شركتها در غالب يك هلدينگ از مخابرات هم بيشتر خواهد بود و ركورد جديدي در فروش بنگاههاي دولتي مشمول اصل 44 به دست خواهد آمد.
محمود افضلي معاون واگذاري شركتهاي دولتي سازمان خصوصيسازي هم گفت: پارسال به مانند سالهاي پيشين، نيمه دوم سال نقطه متمركز سازمان در واگذاريها بود. طبق آمارهاي موجود، عملكرد سازمان خصوصيسازي هم از نظر تعداد و هم از نظر حجم واگذاريها فراتر از سالهاي گذشته بود.
افضلي تاكيد كرد: درصد سهام شناور آزاد شرکتها بسته به هر يک از شرکتها متفاوت است. علاوه بر اين با در نظر گرفتن شرايط بازار اقدام به واگذاري و عرضه خرد سهام شرکتها کرده و ميکنيم.به طوريکه در هفتههاي پاياني سال بخشي از سهام بانکها را عرضه کرديم. در اين ميان اما نبايد به بهاي کاهش شرکتها اقدام به عرضه تدريجي سهام کرده و موجب بروز نوسان شويم.از طرف ديگر نبايد در عرضههاي اين چنيني عجله کرد.
وضع اين شرکتها و ساير شرکتها از لحاظ درصد سهام شناور آزاد را بررسي خواهيم کرد تا آن بخش از سهام که در تعهد سازمان خصوصيسازي است عرضه کنيم.
افضلي سپس گفت: وقتي شرکتي مانند هلدينگ خليج فارس وارد بورس ميشود يعني به نقطه 100 رسيده است در حالي که فرايند حضور آن تدريجي بوده و بايد حداقل يکسال فرايندهاي لازم طي ميشد. بنابراين به نظر من 98درصد از آمادهسازي پارسال انجام و شعار واگذاري شرکتهاي نفتي در سال 90 محقق شده است.چون عمده کار انجام شده و فقط عرضه اوليه سهام آن مانده که در سال جديد عملي ميشود.
يکي از برنامههاي مدنظر تلاش براي واگذاري 100 شرکت باقي مانده از سال گذشته و فروش 200 تا 300 شرکت جديد است.
وي درباره بلوكها گفت: اين شرکت مشمول اصل 44 براي سومين بار با همان شرايط قبلي از 25 ارديبهشت در فرابورس عرضه خواهد شد. اين عرضه شامل 195 ميليون و 359 هزار و 251 سهم در قالب بلوک 50 درصد به اضافه يک سهم و 19 ميليون و 535 هزار و 924 سهم ديگر به صورت سهام ترجيحي به قيمت پايه هر سهم 73 هزار و 711 ريال و به صورت 20 درصد نقد و مابقي اقساط هشت ساله با مبلغ سپرده حداقل 5/47 ميليارد توماني است.