1390 را ميتوان سال افتتاحهاي بزرگ ناميد، چرا كه در اين سال شاهد تلاش مضاعف توسعه پهناي باند اينترنت به عنوان زمينه ساز ايجاد شبكه ملي اطلاعات در كشور بوديم. روابط عمومي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در گزارشي به تشريح عملكرد اين وزارتخانه در سال گذشته پرداخت و تاكيد كرد كه حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات در سال 1390 سال پرثمري را پشت سر گذاشت.
در سال گذشته در عرصه توسعه زيرساختهاي ارتباطي و فناوري اطلاعات، خدمات پستي و ارايه خدمات دولت الكترونيكي، شروع به كار اپراتور سوم تلفن همراه و بسياري از بخشهاي اجرايي پيشرفتهاي خوبي را شاهد بوديم.
در اين سال بخشي از زيرساخت اصلي شبكه ملي اطلاعات به بهره برداري رسيد كه به واسطه آن ظرفيت زيرساخت ارتباطي كشور حدود 12 برابر افزايش يافت و به 500 گيگابايت رسيد.
همچنين در سال 1390،فاز نخست شبكه علمي كه امكان اتصال دانشگاهها و مراكز علمي و تحقيقاتي تهران را به شبكه ملي اطلاعات با پهناي باند يك گيگابايت را فراهم كرده است و بهرهبرداري از شبكه ملي مدارس كه به واسطه آن بيش از 32 هزار مدرسه به شبكه ملي اطلاعات متصل شدهاند و آغاز فاز اجرايي ايجاد شبكه ملي مهارت به عنوان ديگر بازوهاي پياده سازي شبكه ملي اطلاعات از ديگر پروژههاي بزرگ سال 1390 محسوب ميشود.
طراحي شبكه ملي اطلاعات كه يك پروژه بنيادين و اساسي براي ارتباطات و فناوري اطلاعات كشور است، سال گذشته به پايان رسيد و با استفاده از اين شبكه ميتوان مشكل كشور در زمينه نياز به پهناي باند وسيع براي ارايه انواع خدمات الكترونيكي را تا 10 يا 15 در سال پيش رو برطرف كرد.
اگرچه تلاشهاي بسياري در سالهاي اخير براي توسعه فناوري اطلاعات،خدمات الكترونيكي و كاربردها صورت گرفته، اما به صورت همزمان،توسعه ارتباطات صوتي و ديتا مورد توجه بوده و بسيار چشمگير بوده است به طوري كه در بخش ارتباطات، تعداد تلفنهاي ثابت در سال 89 نزديك 25 ميليون و 584 هزار و 272 عدد بود و هم اكنون داراي 26 ميليون و 349 هزار و 755 تلفن هستيم. اين در حالي است كه ضريبنفوذ تلفن ثابت در سال 89 حدود 05/34 و هماكنون 2/35 درصد است.
در سال 84 متوسط زمان انتظار دريافت خط تلفن 210 روز بوده كه اين رقم در سال 89 به 11 روز و هماكنون به صورت روزانه دريافت ميشود. تعداد تلفنهاي همراه فعال در سال 89 به 51 ميليون و 555 هزار و 71 شماره افزايش يافته و هماكنون 54 ميليون و 237 هزار و 273 شماره رسيده و براين اساس ضريبنفوذ تلفن همراه فعال در سال 89 بالغ بر 69 درصد و هماكنون 31/73 درصد رسيده است.
در حالي كه در سال 89 درحدود 52 هزار و 596 روستا داراي ارتباط بودهاند، هماكنون 51 هزار و 797 روستا داراي ارتباط هستند.
همچنين در سال 84 معادل 30 كشور داراي ارتباط رومينگ بودهاند كه هماكنون اين رقم به 119 كشور افزايش يافته است، در حالي كه در سال 84 درحدود 65 درصد، پوشش شبكه تلفن همراه داشتهاند در سال 89 اين رقم به 92 درصد افزايش يافته و هماكنون 95.8 درصد شده است. كشور ما به لحاظ جغرافيايي، بهترين نقطه براي انتقال ترافيك ديگر كشورها از نظر طول مسير و ديگر شاخصهاي موجود است. در ترانزيت ارتباطات، سال 90 سال مهم و حساسي بود. چرا كه با انعقاد قراردادهاي مختلف با كشورهاي منطقه از جمله روسيه، عمان و كشورهاي عربي آرزوي ديرين تبديل جمهوري اسلامي ايران بههاب منطقه در زمينه ترافيك ارتباطي تا حدودي به اجرا نزديك شد. در اين زمينه، قراردادهاي زيادي منعقد شد كه اميدواريم در سال 91، شاهد افزايش ظرفيت انتقالي و ترانزيت از ايران باشيم.
در سال 90 در زمينه امنيت فضاي تبادل اطلاعات و حفاظت و حراست از شبكههاي ارتباطي و فناوري اطلاعات توفيق زيادي كسب شد. به طوري كه، عليرغم حملات زيادي كه از خارج كشور ساماندهي شد، به لطف خدا، زيرساخت ارتباطي و به خصوص سرمايههاي اطلاعاتي كشور، بدون آسيب در مقابل حملات حفظ شد.
توسعه پهناي باند بين الملل، افزايش ظرفيت IP داخل كشور و ايجاد بستر لازم براي راه اندازي شبكه ملي اطلاعات كه زيرساخت توسعه خدمات دولت الكترونيكي است از جمله دستاوردهاي ديگر سال 1390 است.
در سال 91 افتتاح پروژههايي نظير فاز اول شبكه ملي اطلاعات، ايجاد امنيت نسبي در شبكه كه يكي از مسايل مهم و حياتي كشور است، را در نظر داريم. همينطور توسعه خدمات دولت الكترونيكي و ارتقاي شاخصهاي بين المللي كه به عنوان اهداف برنامه پنجم توسعه كشور طراحي و پيشبيني شده سال 91 اين حوزه را تشكيل ميدهد.
توسعه شبكههايي نظير شبكه ملي مدارس،شبكه علمي كشور و شبكه سلامت از جمله شبكههايي است كه در خصوص تامين زيرساختهاي لازم براي توسعه محتوا عملياتي ميشود. ايجاد موتور جستجوي بومي و سيستم عامل بومي هم از جمله زيرساختهاي درحال ايجاد است.
به فرمايش مقام معظم رهبري دهه چهارم دهه پيشرفت و عدالت نامگذاري شده است از اين رو، براي كشور پيشرفت و حركت به سوي تعالي و كمال را آرزو ميكنيم و اميدواريم خدمات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، بتواند سهم كوچكي از پيشرفت و تعالي را براي ملت بزرگ ايران به همراه آورد.