به گزارش فارس،، نزدیک به 57 کشور که تاکنون در دو نشست ضدسوری تحت نام انحرافی «دوستان سوریه» در تونس و ترکیه گرد هم آمدهاند، امروز سهشنبه (17 آوریل) نیز در پاریس نیز نشست خواهند داشت.
پس از کنفرانس استانبول که حدود دو هفته گذشته برگزار شد، نمایندگان کشورهای مختلف از جمله مدیران سیاسی وزارت خارجههای حدود 57 کشور امروز در پاریس گرد هم میآیند اما این نشست پشت درهای بسته برگزار میشود.
برخلاف دو نشست قبل که در هیاهوی رسانهای برگزار شد اما کمترین نتیجه را برای جبهه غرب علیه سوریه به همراه داشت، این نشست تقریبا در سکوتی رسانهای برگزار میشود و پیشبینی میشود با توجه به موفق نبودن طرحهای متعدد علیه سوریه، نتایج عمیقتر و بیشتری علیه سوریه حاصل شود.
کنفرانس دوستان سوریه در حقیقت با همگرایی سه محور برگزار میشود: اول محور آمریکا و متحدان وابسته این کشور؛ دوم اتحادیه اروپا و دوستان آن و سوم اتحادیه عرب و دولتهای عربی وابسته به جبهه غربی.
محمد بلوط در گزارشی در روزنامه السفیر نوشت: این نشست پشت درهای بسته برگزار میشود کم هیاهوتر از کنفرانسهای قبلی ولی [ظاهرا] در تلاش برای اجرای تحریمهای تصویب شده، موثرتر از آن دو خواهد بود تا فهرست تحریمهای آمریکا، اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب به یکدیگر نزدیکتر شود.
امروز بعدازظهر، در پاریس، به ریاست مغرب و فرانسه، مدیران سیاسی کشورهای اتحادیه اروپا گرد هم میآیند. تاکنون اتحادیه اروپا هفت بار پیاپی موجی از تحریم و اقدامات اقتصادی علیه دهها شخصیت از هسته اصلی نظام سوریه به راه انداخته است که در رأس آن بشار اسد رئیس جمهوری سوریه، ماهر اسد برادر او، رامی مخلوف تاجر نزدیک به دولت سوریه و برخی وزراء و تاجران و شرکتهایی است که به حیات اقتصادی سوریه کمک میکنند.
اتحادیه عرب هم در این تحریمها هست اما هیچ یک از اعضای آن به تحریمهایش علیه سوریه پایبند نیست تا جایی که صدای غرب درباره نابسامانی این تحریمها در آمده است و از بیتجربگی کافی برخی کشورهای عربی بخصوص در حوزه بانکی و اجرای تحریمها علیه سوریه گلایه کرد.
چه کسانی در نشست پاریس حاضر و غایب هستند؟
مدیران سیاسی 57 کشور «دوست سوریه» بعدازظهر امروز در پاریس گرد هم میآیند تا تحریمهای سوریه را عملی کنند. آلن ژوپه وزیر خارجه فرانسه نشست را افتتاح میکند. این کنفرانس هم در ادامه کنفرانس استانبول است که دو هفته پیش تحت نام «دوستان سوریه» برگزار شد تا تصمیمهای گرفته شده علیه سوریه عملی شود. اعراب در قالب اتحادیه عرب در این نشست حاضر میشوند اما لبنان و عراق بر این اساس که تحریم سوریه و بشار اسد مردود است، در آن غایب هستند. اردن هم تحریمهای سوریه را اجرا نمیکند زیرا ابعاد منفی آن بر اقتصاد این کشور تاثیر میگذارد. این کشور برای موافقت با اعراب در کنفرانس پاریس حاضر میشود. الجزایر نیز پاسخ دعوتی که برای آن ارسال شده ، نداده است. شرکتها و بانکهای خصوصی و تاجران هم در این کنفرانس حضور دارند.
قطریها با هیئتی عالیرتبه از سفرا در این نشست حاضر میشوند چون این کشور ریاست کمیته وزراتی عربی ویژه سوریه را در اتحادیه عرب بر عهده دارد. از جمله کشورهایی که به سطح وزیر اکتفا کردند، آمریکاست که با هیئتی متشکل از دیپلماتها و کارشناسان وزارت خزانهداری این کشور در کنفرانس پاریس حاضر میشود. وزارت خزانهداری آمریکا یکی از فعالترین عاملان تشدید تحریم علیه نظام سوریه است.
لیست تحریم جدید علیه سوریه منتفی است؛
کنفرانس پاریس لیست تحریم جدید اقتصادی علیه سوریه منتشر نخواهد کرد زیرا مدیران سیاسی مامور این کار نیستند. اما هدف، ارسال پیامی قوی به نظام سوریه و باقی گذاشتن فشارهای شدید بر نظام سوریه و همراهی کردن با طرح کوفی عنان (فرستاده سازمان ملل در امور سوریه) است تا دمشق این طرح را اجرا کند [هرچند که در نهایت همکاری در حال اجرا کردن است].
این نشست پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران برگزار میشود. حاضران سه اولویت را در دستور کار قرار دادهاند: هماهنگی امور برای هماهنگ کردن تحریمها و تبادل اطلاعات؛ بهبود نظارت بر اجرای تحریمها و عبور کردن از دشواریها و موانع و کمک به کشورهایی که از اجرای تحریم سوریه متضرر میشوند بخصوص لبنان و اردن. این، نکتهای است که در کنفرانس قبل در استانبول بر آن تاکید شد تا نوعی انگیزه برای کشورها ایجاد کند تا در تحریم سیاسی اقتصادی نظام سوریه مشارکت فعال کنند و تاجران سوری از نظام سوریه فاصله بگیرند.
کنفرانس بعداز ظهر امروز در پایان نشست، بیانیه خود را صادر میکند.
فشار شدید اقتصادی بر سوریه ؛
یک منبع دیپلمات به السفیر گفت که هدف نشست، تشکیل مکانیزم مشترک برای پیگرد قرار دادن اقتصادی نظام سوریه یا نظارت بر روند اجرای تحریمهاست. این منبع اعلام کرد که تحریمها بر خلاف اینکه از سازمان ملل صادر نشده بلکه از جانب تجمعات منطقهای است، مشروعیت دارد. وی ادعا کرد که مشروعیت این تحریمها این است که سران نظام سوریه و مراکزی در سوریه را هدف گرفته که در سرکوب [گروهکهای مسلح تروریستی] نقش دارند. این تحریمها شامل بشار اسد، ماهر اسد و رامی مخلوف است. این منبع اعلام کرد، تحریمهایی که اروپاییها اجرا میکنند بخصوص در حوزه نفتی، موجب محرومیت بودجه سوریه از دو میلیارد یورو شده است.
دولتهای اروپایی 90 درصد نفت صادراتی سوریه را تا اکتبر گذشته میخریدند. این منبع اعلام کرد که پس از عقبنشینی شرکتهای اروپایی از خرید نفت سوریه، دمشق مجبور شد تولید خود را تا 30 درصد کاهش دهد. سوریها به تولید 400 هزار بشکه نفت در روز قبل از تحریمها نزدیک شدند. فروش نفت 400 میلیون دلار ماهانه به خزانه سوریه میافزود. اما سوریه الان در کسب خریداران جدید چندان موفق نبوده است.
برخی خبرها درباره فشار بر اقتصاد سوریه تایید شده نیست؛
این منبع اعلام کرد که سوریها در فروش نفت به خیلی از کشورهای آسیایی هم موفق نبودند و تماسهایشان بیثمر بوده است. ذخیره ارزی سوریه حدود 50 درصد کاهش یافت است. طبق ادعای این منبع، خزانه سوریه از پشتیبانی خوبی برخوردار است که در فوریه سال گذشته به 17 میلیارد دلار رسید. این منبع دیپلمات میگوید که سوریها دارای کمبود قدرت حمایتی از خریدهای خود هستند. چند هفته پیش کار فروش ذخیره طلای خود را به شرکای خود آغاز کردند آنهم با قیمتی کمتر از بازار. قیمتهایی که در سال گذشته افزایش یافته بود. اما این خبر اصلا تایید شده نیست و هیچ طرف عربی یا بینالمللی بدان اشاره نکرده است. این تحریمها همچنین سبب لغو نیمی از سفرهای هوایی به سوریه شده است چه در سطح مسافربری چه در سطح باربری.
ناظران بر تحریمهای سوریه منتظرند تا اقتصاد این کشور دچار تورمی تدریجی شود زیرا قیمتها افزایش یافته و قدرت کشور در ممانعت از کاهش ارزش لیره کاهش یافته زیرا ذخایر ارزی آن کاهش یافته است.
این منبع همچنین اعلام کرد که این تحریمها آثار مستقیم بر اقتصاد سوریه ندارد. کنفرانس استانبول در موارد تصویبشده خود طرحی برای بازسازی سوریه و اقتصاد آن پس از دوره اسد در نظر گرفته است تا اثر تحریمهای تحمیلی را خنثی کند. این منبع اعلام نکرد که این تحریمها چه زمانی برداشته میشود اما گفت که ممکن است با آغاز روند انتقالی در سوریه این کار آغاز شود. این منبع تاکید کرد که معلوم نیست که ایران هم از خزانه سوریه حمایت میکند یا خیر و برای ایران دشوار است که شش میلیارد دلار برای متحد سوری خود به دلیل تحریمها اختصاص دهد. پیش از این اخبار منتشر و ادعا شده بود که ایرانیها به نظام سوریه کمک زیادی کردهاند.
این منبع در استدلای برای موثر بودن تحریمها بر سوریه به تماسهایی اشاره کرد که چند تاجر سوری با طرفهای بینالمللی تماس گرفتهاند تا نام آنان را از لیست تحریم خارج کنند. این منبع اعلام کرد که اتحادیه اروپا نام عماد غریواتی رئیس اتاق تجارت و صنعت دمشق را پس از اعتراض رسمی او به درج نامش در لیست تحریم خارج کرد. او تاکید کرد که در هیچ فعالیتی که نظام کنونی سوریه را حمایت کند، شرکت ندارد.
این منبع برای موثر نشان دادن تحریم سوریه فقط به تماس چند تاجر با طرفهای اروپایی اشاره کرد و افزود که این افراد خواستار خارج شدن نامشان از این لیستها یا تکذیب همکاریشان با سران نظام سوریه هستند. وی اعلام کرد که کار تحقیق درباره ضعفهای تحریمها از طریق شبکههای بانکی که به نظام سوریه اجازه میدهد چندصد میلیون دلار را به کار بگیرند ادامه دارد. وی اذعان کرد که فرار از این تحریمها فقط از طریق شبکههای بانکی لبنان نیست که مانند دیگر بانکها تحت مراقبت است. اروپاییها معتقدند که شبکههای بانکی روسی نقشی مهم در کمک به نظام سوریه و تنظیم کارهای مالی آن دارند همچنانکه میانجیگرانی که سوریها به آنها پناه بردهاند رو به افزایش است و این امر، کار نظارت را پیچیده میکند و علاوه بر این گسترده بودن اقلیتهای سوری در کشورهای خلیج فارس، اروپا و آمریکا که بزرگ و مهم هستند، کار نظارت را دشوارتر و پیچیدهتر میکند. این اقلیتها، گروههایی هستند که نفوذ اقتصادی زیادی دارند. به گفته این منبع، کار الان روی از بین بردن ویترینهای مالی است که نظام سوریه در آن فعال است.
انتهای پیام/.++