محمدصادق رحمانيان با اشاره به اين نكته كه راديو فرهنگ رسانهاي تخصصي ـ عمومي در حوزه مباحث فرهنگي است، ميگويد: گروه مطالعات فرهنگي نيز تلاش ميكند مباحث هنري، ادبي، اجتماعي، تاريخي و فرهنگي را در قالب برنامههاي خود به گونهاي بگنجاند كه با كلامي شيوا و ساده پاسخگوي نيازهاي فرهنگي جامعه باشد.
مدير گروه مطالعات فرهنگي راديو فرهنگ؛ بخشي از رسالت اين گروه را مبتني بر ساخت برنامههاي تفريحي و سرگرمي براساس فرهنگ مردم دانسته و ميگويد: رويكرد اصلي فضاي برنامه ساز نوروز شادمانه و متاثر از عيد نوروز است كه محتواي آن برگرفته از فرهنگ مردم و نمايش طنزآميز مسائل اجتماعي موجود، در بين مردم همراه با نغمههاي نشاطانگيز نوروزي است.
اميررضا راز، تهيهكننده و سردبير برنامه ساز نوروز، ميگويد: اصل شاديآفريني يكي از گرايشهاي اصلي و مورد توجه ايام نوروز است كه ضمن تاكيد بر شادي و نشاطآور بودن برنامه، گروه مطالعات فرهنگي راديو فرهنگ، ميكوشد به بررسي نوروز در اقصا نقاط ايران و آشنايي با فرهنگ مردم از ابعاد مختلف بپردازد.
قالب برنامه مبتني بر يك حلقه معرفتي شكل گرفته است، زيرا در اين برنامه از دوستان و كارشناساني كه با راديو فرهنگ و گروه مطالعات فرهنگي در ارتباط هستند، كمك گرفتم و براساس نياز مردم برنامهاي تركيبي (زنده ـ توليدي) به مدت سه ساعت كه حدود 90 دقيقه آن توليدي است براي ايام نوروز در دست تهيه دارم. ساختار برنامه، همراه تعريف شده است. يعني هر كسي در هر كجا ميتواند وارد برنامه شده يا از آن خارج شود. زمان بيشتر بخشهاي برنامه حدود هفت الي 10 دقيقه است تا شنوندگان برنامه در هر فرصتي كه به دست ميآورند و راديو گوش ميكنند، از موضوعات برنامه حداكثر استفاده را ببرند.
راز، بخشهايي از برنامه را اينگونه معرفي ميكند: طرقه كه مربوط به موسيقي نواحي مختلف ايران است به كارشناسي محمدجواد بشارتي موسيقيهاي محلي و نوروزخوانيها را معرفي ميكند. بخش يك لحظه تبسم، ميرنوروزي را در اسفند ماه ضبط ميكنيم.
تهيهكننده برنامه در مورد بخشهاي ديگر برنامه ساز نوروز كه زنده اجرا ميشود، میگوید: برنامه دو مجري دارد كه لابهلاي بخشهاي توليدي متناسب با ايام عيد مطالبي شاد و مفرح بيان ميكنند. همچنين با مركز پليس راه و مركز كنترل ترافيك كشور هر روز در ارتباط هستيم و آخرين اطلاعات ترافيكي كشور را به اطلاع شنوندگان برنامه ميرسانيم. وضعيت آب و هوايي كشور نيز در زمان پخش برنامه دو بار اعلام ميشود. گزارشگران برنامه از كاروانهاي راهيان نور گزارش زنده ارسال ميكنند. همچنين شنوندگان برنامه از طريق تماس تلفني ميتوانند در مورد محلي كه هستند براي ما گزارش ارسال كنند. بر همين اساس ميكوشيم برنامهاي مبتني بر اطلاعرساني، سرگرمي و تفريحي را در ايام نوروز ارائه كنيم.
رهنامه
كارشناس اين بخش عبدالرضا باقري است. وي ميگويد: در همهجاي ايران مناطقي زيبا و ديدني وجود دارد كه كمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. در اين برنامه سعي دارم جاذبههاي طبيعي گردشگري را معرفي كنم. گردشگري طبيعي در ايران مهجور است. مسافران در طول مسير به طبيعت بينظير ايران توجهي ندارند و فقط از شهري به شهر ديگر سفر ميكنند، در صورتي كه ميتوانند در مسير خود از ديدنيهاي طبيعت نيز بهرهمند شوند. براي نمونه در استان سمنان دو نوع آب و هواي مختلف داريم و همين تغيير آب و هوا باعث شده جنگل ابر كه يكي از ذخاير طبيعي و ديدني دنياست در اين منطقه تشكيل شود.
گنجينه معنوي
مريم حصاركي كه تهيه بخش گنجينه معنوي را به عهده دارد راهنماي گردشگري فرهنگي است. او ميگويد: از طريق ديدن آثار تاريخي و گردشگري مناطق مختلف به هويت فرهنگي آن مناطق پي ميبريم و اينكه چه تاريخ و فرهنگي پشت هر مجسمه، مسجد، موزه و كاخي وجود دارد. تاريخ من يعني فرهنگ من، يعني خود من را معرفي ميكند. پس با ديدن مكانهاي مختلف به دنبال چراها و تفاوتها باشيم. خوب ببينيم تا بتوانيم درسهاي آموزندهاي از تاريخ ياد بگيريم و كارهاي گذشتگان را تكرار نكنيم. در بخش گنجينه معنوي به معرفي آثاري ميپردازيم كه قدمت تاريخي دارند، ولي عده كمي از مردم آن را ميشناسند.
نمايش
ميترا خواجهئيان، نويسنده و كارگردان بخشهاي نمايشي برنامه ميگويد: حدود سه سال است كه با راديو فرهنگ همكاري دارم. در نمايشنامه سعي ميكنم مباحث و موضوعاتي مطرح شود كه با فرهنگ، باورها، ارزشها، معيارهاي اخلاقي شايسته و غيرشايسته مردم جامعه هماهنگ باشد. همچنين بعضي از بازيهاي نوروزي را در قالب نمايش معرفي ميكنم. فرهنگ غني فارسي ناگفتههاي بسياري دارد و هر چقدر كار فرهنگي انجام دهيم باز حرفي براي گفتن داريم.
بازيگران گروه نمايش
علي يداللهي ميگويد: 22 سال است بازيگر تئاتر هستم و دو سال است با راديو فرهنگ همكاري دارم. در نمايشهاي برنامهساز نوروز تيپ پيرمرد را با حالتهاي مختلف همچون پيرمرد بداخلاق، يكدنده و لجباز و پيرمرد مهربان بازي ميكنم.
آزيتا ستوده ديگر بازيگر گروه نمايش ميگويد: از سال 72 همزمان با تئاتر در راديو هم فعاليت دارم. كار راديو برايم لذتبخشتر است، چون استرس كمتري نسبت به تئاتر دارد. بيشتر نقشهاي مربوط به خانمها و بچهها را بازي ميكنم.
عليرضا تابان كه از سال 79 كار خود را در راديو آغاز كرده است، ميگويد: ابتدا در راديو قرآن بعد راديو ايران فعاليت داشتم و هم اكنون هم در راديو فرهنگ كار ميكنم. در گذشته كار اجرا انجام ميدادم، ولي حالا بيشتر كار نمايشي در راديو فرهنگ انجام ميدهم. در نمايشهاي اين برنامه نقش پسر شيطون شش ، هفت ساله و همچنين مهمان پرخور را بازي ميكنم.
وجيهه حسينيان حدود 12 سال است كه در راديو فعاليت ميكند و مجري برنامههاي مختلفي در راديو فرهنگ است.
او ميگويد: در همه اين سالها علاوه بر كار اجرا در نمايشهاي راديو فرهنگ نيز بازي ميكنم. موقع بازي در نمايش از كار اجرا و گويندگي فاصله ميگيرم. طي اين سالها بيشتر نقش پير زن و بچه را بازي ميكنم. چند تيپ و صدا دارم.
آخرين بازيگري كه از گروه نمايشي با ما صحبت ميكند سجاد زنگنه است. وي ميگويد: 10 سال است بازيگر تئاتر و حدود دو سال بازيگر راديو هستم. در اين سري از نمايشها نقش پسرها و مردهاي جوان را بازي ميكنم.
بهاريه
مهدي محمديان در ايام نوروز طي 14 برنامه بهمعرفي 42 شاعر ايراني ميپردازد. او ضمن بررسي آثار اين شاعران يكي از اشعار آنها را كه در مورد نوروز و بهار است، ميخواند.
اما كار محمديان به همين جا ختم نميشود، زيرا او در كنار گوينده پيشكسوت راديو خانم مريم واعظپور در ايام نوروز كار اجرا را نيز به عهده دارد.
از محمديان كه حدود سه سال است در راديو فعاليت دارد پرسيدم از اين كه كنار يك گوينده پيشكسوت ميخواهيد برنامه اجرا كنيد چه احساسي داريد، ميگويد: در درجه اول احساس امنيت ميكنم، زيرا با تجربه هستند و با حال و هواي برنامههاي نوروزي بيشتر از من آشنايي دارند، پس برنامه با روند بهتري اجرا ميشود. در مرحله دوم اين كه از همديگر تاثير مثبت ميگيريم. در ضمن قرار دادن دو نفر همچون ما كنار يكديگر تيزهوشي و تجربه سردبير و تهيهكننده برنامه را ميرساند.
محمديان معتقد است: متانت و وقار در زمان اجرا لازمه كار است، ولي اين موضوع با اجراي شاد و القاي حس شادي و شعف به شنوندگان برنامه در تضاد نيست. از اين كه 14 روز از طريق برنامهساز نوروز با هموطنهاي عزيزم در ارتباط خواهم بود خوشحال هستم. اين برنامه عيدي من و ديگر همكارانم در راديو فرهنگ به آنهاست.
سيما پويا