به گزارش فارس، خبرگزاری آمریکایی اسوشیتدپرس در گزارشی به قلم "جورج جان"، اذعان کرد که بیانیه اخیر 1+5 بیانیه دراماتیکی بود که از عبارات بسیار احتیاطآمیزی در آن بهره گرفته شده بود.
بنابراین گزارش، شش کشور مذاکرهکننده با ایران روز پنجشنبه بیانیهای را صادر کردند که اندکی کمتر از دراماتیک بود. این شش کشور با بیانیه مزبور از انتقاد تند از ایران پرهیز کردند و اعلام داشتند که دیپلماسی و نه جنگ، بهترین راه پیش روست.
بهنوشته جان، جملهبندی احتیاطآمیز بیانیه 1+5 در واقع چیزی بیش از یک تصمیم برای فرونشاندن ادبیات تند اسرائیل بود که تاکید دارد که زمان برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران در حال تمام شدن است. لحن این بیانیه در واقع بسیار نرمتر از آن چیزی بود که واشنگتن و متحدان فرانسوی و انگلیسی آلمانی آن خواستارش بودند. همین توافق نیز پس از مذاکراتی سخت با روسیه و چین بهدست آمد.
بنابراین گزارش، روسیه، چین و چهار کشور غربی توافق کردند تا در جستجوی راه حل، یکبار دیگر با ایران بر سر میز مذاکره بنشینند. دور قبلی مذاکرات که در استانبول برگزار شده بود، نتیجهای دربر نداشت. در این مقاله ادعا شده است که مخالفت ایران با تعطیلی فرآیند غنیسازی عامل اصلی بینتیجه ماندن مذاکرات استانبول بوده است.
بر اساس گزارش فوق، بیانیه پنجشنبه نشانگر آن بود که غرب حاضر است گامهایی بردارد تا به هر ترتیب ممکن اتحاد گروه 1+5 حفظ شود، بهعبارت دیگر غرب حاضر است از برخی خواستههای خود کوتاه بیاید تا چین و روسیه را راضی کند. این بیانیه ایران را بهخاطر عدم همکاری با آژانس محکوم نمیکند، بلکه تاکید خود را بر گفتگو و همکاری میان آژانس و ایران قرار میدهد و به این ترتیب ادبیاتی را که اسرائیل هفتههاست بهکار میبرد، بهطور غیرمستقیم به چالش میکشد.
۶ کشور که روز گذشته در نشست شورای حکام به موضوع هستهای ایران پرداختند در پایان مذاکرات خود با انتشار بیانیهای خواستار راهحلی دیپلماتیک در خصوص برنامه هستهای ایران شدند. باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا نیز اخیرا ابراز داشته است که از راه حل دیپلماتیک برای پرونده هستهای ایران حمایت میکند.
انتهای پیام/ک.ص