0

نمازهای مستحب

mohsenh
mohsenh
کاربر برنزی
تعداد پست ها : 1156

نمازهای مستحب

نمازهای مستحب زیادند و به طور كلی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

• 1. نوافل؛
  • 2. سایر نمازهای مستحب.

نوافل جمع «نافله» و به ‏معناى انجام دادن كارهايى است كه بر انسان، فرض و واجب نباشد و منظور از نوافل يوميه، نمازهاى مستحبى شبانه‏روزى است كه بيشتر به انجام آن‏ها سفارش شده است.

از امام صادق عليه السلام به نقل از رسول خدا صلى الله عليه و آله درباره اهميت نمازهاى مستحبى چنين آمده كه خداوند مى‏فرمايد: «ما تَحَبَّبَ الَىَّ عَبْدى‏ بِشَىْ‏ءٍ احَبُّ الَىَّ مِمَّا افْتَرَضْتُهُ عَلَيْهِ، وَ انَّهُ لَيَتَحَبَّبُ الَىَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى احِبَّهُ فَاذا احْبَبْتُهُ كُنْتُ سَمْعَهُ الَّذى‏ يَسْمَعُ بِهِ وَ بَصَرَهُ الَّذى‏ يَبْصُرُ بِهِ وَلِسانَهُ الَّذى‏ يَنْطِقُ بِهِ وَ يَدَهُ الَّذى‏ يَبْطِشُ بِها وَ رِجْلَهُ الَّتى‏ يَمْشى‏ بِها، اذا دَعانى‏ اجِبْتُهُ وَ اذا سَأَلَنى‏ اعْطَيْتُهُ».(1)

هيچ چيز همانند واجبات بنده را محبوب من نمى‏گرداند، گاهى بنده من به ‏واسطه انجام نوافل به تدريج به من نزديك مى‏شود تا آن جا كه او را دوست مى‏دارم و وقتى او را دوست داشته ‏باشم گوش شنوا، چشم بينا، زبان گويا، دست توانا و پاى رهوار او خواهم شد. هرگاه مرا بخواند اجابتش مى‏كنم و هرگاه حاجتى از من بخواهد، عطايش مى‏كنم.

امام صادق عليه السلام به جا آوردن نوافل يوميه را از جمله نشانه‏هاى شيعه دانسته، مى‏فرمايد: «شيعَتُنا... اصْحابُ الْاحْدى‏ وَ خَمْسينَ رَكْعَةً فِى الْيَوْمِ وَ اللَّيْلَةِ(2)؛ پيروان ما به ‏جا آورندگان پنجاه و يك ركعت نماز در شبانه‏روز هستند» منظور از پنجاه و يك ركعت، هفده ركعت نماز واجب و سى و چهار ركعت نوافل يوميه است كه عبارتند از:(3)

• نافله صبح: دو ركعت است‏ كه قبل از نماز صبح خوانده ‏مى‏شود.
  • نافله ظهر: 8 ركعت (چهار نماز دو ركعتى) است كه قبل از نماز ظهر خوانده مى‏شود.
  • نافله عصر: 8 ركعت (چهار نماز دو ركعتى) است كه قبل از نماز عصر خوانده مى‏شود.
  • نافله مغرب: 4 ركعت (دو نماز دو ركعتى) است كه بعد از نماز مغرب خوانده مى‏شود.
  • نافله عشاء: دو ركعت نماز نشسته است كه بعد از نماز عشاء خوانده مى‏شود و يك ركعت محسوب مى‏شود.

نماز شب:

از مهم‏ترين نوافل يوميه است كه خواندن آن فضيلت فراوانى دارد و يازده ركعت مى‏باشد و به صورت ذيل خوانده مى‏شود:

• چهار نماز دو ركعتى به نيت نافله شب.\
  • دو ركعت نماز «شفع» كه مستحب است در ركعت اول بعد از سوره حمد، سوره ناس و در ركعت دوم بعد از حمد؛ سوره فلق خوانده شود.
  • يك ركعت نماز «وتر» كه بهتر است پس از حمد، سه مرتبه سوره اخلاص، يك بار سوره مباركه «ناس» و يك بار سوره مباركه «فلق» خوانده شود.

در قنوت نماز «وتر» بهتر است براى چهل مؤمن طلب آمرزش شود و هفتار بار «استغفرالله ربى و اتوب اليه» و هفت بار «هذا مَقامُ الْعائِذِ بِكَ مِنَ النَّارِ» و سيصد مرتبه «العفو» گفته شود و در پايان اين ذكر خوانده شود: «رَبِّ اغْفِرْلى‏ وَارْحَمْنى‏ وَتُبْ عَلَىَّ انَّكَ انْتَ التَّوابُ الْغَفُورُ الرَّحيمُ».(4)

پی نوشت

(1). بحارالانوار، ج 84، ص 31.
(2). وسائل الشيعه، ج 4، ص 57.
(3). احكام عبادى، يوسفيان/منتظرى‏، ص 72.
(4). ناز ونياز، ص 56.

منبع:wiki.ahlolbait.ir

شنبه 13 اسفند 1390  11:28 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها