مهدی بلوکات،کارشناس مسائل رسانه و دبیر اسبق اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل در یادداشتی راهبردی که پایگاه اطلاع رسانی دانشجویان مستقل آن را منتشر کرده است به تشریح 8 نکته اساسی در باب انتخابات مجلس نهم پرداخت.
متن این یادداشت راهبردی که با عنوان "برای صبح روز 13 اسفند" منتشر شده است به شرح زیر است:
به نظرم درباره انتخابات مجلس نهم تا حد زیادی بحث و بررسی انجام گرفته؛ چه از منظر جریان شناسی انتخابات، چه از منظر نقد عملکرد مجلس هشتم، چه از منظر شاخص های انتخاب نماینده اصلح و کارآمد و ...
تلاش می کنم تا در این مجال کوتاه به جمع بندی دیدگاه ها و نقطه نظرات بپردازم، شاید از این رهگذر بتوان گامی هرچند کوچک برای ترسیم نقشه راه انتخابات پیش رو برداشت:
1- بر کسی پوشیده نیست که نفس انتخابات پرشور و حضور با نشاط توده های مردم در روز 12/12 پای صندوق های رای، زیباترین تجلی آزادی و مردمسالاری دینی در نظام جمهوری اسلامی است و هر ایرانی مسلمان، از دیدن آن صحنه های غرور انگیز مشعوف خواهد شد.
انتخابات پیش رو نشان خواهد داد که استقامت ملت ایران بر سر اصول و آرمان های خود، همچون سدی عظیم در برابر همه تهدیدها و ناجوانمردی ها، از کیان ملی و اسلامی ایرانیان دفاع خواهد کرد.
عمیقا اعتقاد دارم پیوند مردم و رهبری فرزانه انقلاب، مهمترین عنصر پیش برنده در همه امور کشور – از جمله انتخابات - است و این عنصر همچون سایر نقاط عطف تاریخی انقلاب، در انتخابات 12/12 دوباره متجلی خواهد گشت.
2- تکثر موجود در بین گروه های سیاسی هم از جهاتی فرصت است و هم می تواند از جهاتی تهدید باشد.
وجود سلایق و برنامه های متنوع و گوناگون در انتخابات، چالش و اختلاف نظر بر سر اولویت ها و برنامه های مجلس آینده، در گرفتن رقابت های جدی و گرم انتخاباتی، به نقد کشیده شدن رویکردها و مواضع گروه ها و جریان های مختلف حاضر در انتخابات و ... همه و همه می تواند فرصتی مغتنم برای کشور بوده و مسیر رشد و ترقی و تحقق عدالت اجتماعی را در کشور هموارتر نماید.
همین تکثر چنانچه در مسیر درست هدایت نشود می تواند آسیب هایی را هم به کشور وارد نماید.
اگر نزاع و قبیله کشی و گروه کشی جای رقابت برنامه محور و منطق محور را بگیرد، اگر بی اخلاقی و ستیزه جویی و تخریب جای جوانمردی و اخلاق را بگیرد، آنگاه تکثر نه تنها برای ما یک فرصت نیست بلکه تهدید هم به حساب می آید.
بدین معنا اعتقاد دارم نه می توان تکثر و رنگارنگی جریانات موجود در انتخابات را کاملا ستود و نه همچون برخی جریانات و گروه های سیاسی می توان به طور کامل نکوهش کرد.
مطمئنا نظارت مردم، نخبگان و رسانه ها می تواند کمک شایانی به هدایت و بهره برداری مطلوب از فضای متکثر سیاسی موجود در انتخابات بنماید.
3- به نظر می رسد در فضای متکثر فعلی، برخی جبهه ها و ائتلاف های انتخاباتی، الزاما در چینش کاندیداها وتدوین ساختارها ومدل های انتخاباتی به شاخص های اعلامی خود پایبند نبوده اند.
به عنوان نمونه این روزها یکی از اصطلاحات متداول در جریانات و گروه های سیاسی که به عنوان شاخص انتخاب کاندیداهای اصلح و کارآمد مطرح می گردد، کارنامه نامزدها و گردانندگان جریانات و گروهای سیاسی در مقابله با فتنه سال 88 و جریانی انحرافی حاضر در دولت است.
بگذریم از اینکه عموم جریانات – به ویژه داخل جریانات اصولگرا- هنوز تعریف شفاف و صریحی از مفهوم و مصادیق تقابل و برائت از فتنه سال 88 و جریان انحرافی ارائه نکرده اند، ولی اگر بخواهیم به یک تعریف حداقلی هم اکتفاء نماییم، می بینیم هم ساکتین فتنه و هم ساکتین انحراف در برخی از جبهه ها و لیست های انتخاباتی به طور همزمان حضور دارند و این در حالی است که همه این جریانات به شدت در مواضع خود از جریان انحرافی و جریان فتنه ابراز انزجار می کنند!
اینگونه است که در یک گروه سیاسی، شخصی که به گواه اسناد و اعتقاد عموم نیروهای انقلاب جزو ساکتین فتنه است، در زمره نخبگان و خواص ضد فتنه قرار می گیرد و در جبهه دیگر، فردی که نسبت رئیس جمهور و لیدر جریان انحرافی را همچون نسبت شهید رجایی و کشمیری می داند! در زمره نخبگان ضد انحراف جای می گیرد!
4- گویا برخی آقایان فراموش کرده اند که نظام و انقلاب و مردم، بعد از انتخابات هم وجود خواهند داشت؛ پس چرا طوری رفتار می کنند، طوری حرف می زنند، طوری رسانه هایشان را مدیریت و خط دهی می کنند و طوری رقابت می کنند که گویی انتخابات 12/12 پایان خط است و هر آنچه می خواهند می گویند و می نویسند و عمل می کنند؟! به یاد داشته باشیم، آیه شریفه ای را که رهبر معظم انقلاب در یکی از خطبه های نماز جمعه قرائت فرمودند که : ولاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى "مبادا دشمنی با گروهی شما را وادار کند که درباره آنها عدالت نورزید، عدالت را رعایت کنید که به پرهیزکاری نزدیکتر است" (سوره مائده-آیه 8)
پس آقایان حاضر در گروه ها و جریانات طوری عمل کنند که زیبنده مردم و انقلاب اسلامی است نه به سبک و سیاق شبه دموکراسی های غربی!
5- این انتخابات از چند منظر لااقل برای بنده دارای نکات جدیدی بود؛ اینکه برخی جریانات و گروه های سیاسی براحتی به خود اجازه می دهند خود را منسوب به مقام معظم رهبری نمایند، اینکه برخی رسانه ها که با بودجه سازمان ها و نهادهای عمومی و اموال مردمی اداره می شوند به صورت مستقیم در انتخابات به نفع یکی از گروه ها ورود نمایند، اینکه افرادی که تا دیروز در یک جبهه و یک اردوگاه سیاسی بودند، امروز به خاطر انتخابات به صورت یکدیگر چنگ می اندازند و ...
6- ملت ایران نشان داده، در سخت ترین صحنه ها، در لحظاتی که بسیاری از خواص و نخبگان توان تشخیص مسیر حق را ندارند و یا نمی خواهند داشته باشند، با اتکاء به شاخص های گفتمان انقلاب اسلامی – و نه افراد و تابلوها و رنگ ها- مسیر درست را پیدا می کند و به تکلیف عمل می نماید، همچنان که در انقلاب 57 عمل کرد، همچنان که در 8 سال دفاع مقدس عمل کرد، همچنان که در فتنه سال 88 عمل کرد و ... این بار هم خود فارغ از حب و بغض های حزبی و گروهی و فارغ از تنگ نظری های حاکم بر برخی جریانات سیاسی دست به انتخاب خواهد زد.
7- و اما کلام آخر با نامزدهای انتخاباتی:
در مکتب حضرت امام (ره)، هدف از شرکت در انتخابات به هیچ وجه صرف وارد شدن به مجلس نیست، بلکه همین که شما در مسیر ورود به مجلس چه می گویید و چطور رفتار می کنید خود نیمی از این راه مهم و پر مخاطره است.
اگر امروز شما آرمان های انقلاب اسلامی و مردم را فریاد نزنید پس چه کسی و کی و کجا این آرمان ها باید بازگو نماید؟ اگر شما امروز اخلاق و تقوی را رعایت نکنید پس کی و کجا باید مصداق عملی حکوت دینی و سیاست علوی نمایش داده شود؟ اگر امروز شما به جای نگاه و قضاوت بر مبنای رنگ و گروه و حزب و جبهه، شاخص ها و تدین و صداقت و کارآمدی را ملاک قرار ندهید، پس چه کسانی می خواهند مطالبات و آرزوهای امام (ره) رهبری و هزارن شهید را عملی نماید؟...
8- البته رویش های انقلاب همواره چشم ها را به خود خیره کرده و خواهد کرد؛ پیشرفت های مکرر ملت و جوانان ایران اسلامی در عرصه های گوناگون فرهنگی، علمی، سیاسی و ... نوید بخش مجلسی قوی تر، انقلابی تر و کارآمدتر خواهد بود.
گردش نخبگان در کشور که به مدد وجود مردمسالاری حقیقی جریان دارد، ان شاءالله ما را به سمت افقی روشن تر در دهه چهارم انقلاب رهنمون خواهد گشت.